Cara Menyiapkan Penghala TP-Link sebagai Titik Akses Tanpa Wayar

Penghala TP-Link adalah pilihan yang popular untuk pengguna rumah kerana mereka menyeimbangkan ciri dengan harga dan termasuk keselamatan yang baik dalam campuran. Terkenal dengan prestasi WiFi mereka daripada yang lain, mereka membuat tambahan yang bagus untuk rangkaian rumah. Sekiranya anda memilikinya dan ingin menyiapkan penghala TP-Link anda sebagai titik akses tanpa wayar, tutorial ini sesuai untuk anda.

Cara Menyiapkan Penghala TP-Link sebagai Titik Akses Tanpa Wayar

Ini adalah soalan popular yang kita lihat di peti mel TechJunkie dan ia dibincangkan secara meluas dalam talian. Saya akan memandu anda melalui keseluruhan proses dari awal hingga akhir dan hasilnya akan menjadi pusat akses yang berfungsi sepenuhnya di rumah anda.

Apa perbezaan antara penghala dan titik akses?

Sebelum kita menyiapkannya, izinkan saya menjelaskan apa perbezaan antara penghala dan titik akses. Saya rasa penting untuk mengetahui perkara ini supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat mengenai apakah titik akses adalah alat yang tepat untuk pekerjaan itu.

Penghala menghubungkan peranti ke peranti lain, internet atau perkakas rangkaian lain seperti firewall perkakasan. Ini adalah peranti pintar yang menggunakan firmware sendiri untuk menyediakan firewall, port forwarding, NAT (Network Address Translation), DHCP, DNS dan ciri lain. Ia juga mungkin mempunyai kemampuan WiFi.

Ia menggunakan jadual perutean (jadual IP) untuk membantu menentukan tempat untuk menghantar lalu lintas. Penghala akan mengesan peranti apa di rangkaian rumah anda dan mengenalinya menggunakan alamat MAC. Ia juga akan mengetahui sama ada anda menggunakan modem atau menyambungkannya terus ke sambungan jalur lebar anda dan dapat mengarahkan lalu lintas internet dengan sewajarnya.

Titik akses tanpa wayar (WAP) sedikit berbeza. Penghala boleh memasukkan WAP di dalamnya tetapi ada juga perangkat WAP yang berdiri sendiri. Ini bertindak sebagai pintu masuk tanpa wayar ke rangkaian anda yang dapat digunakan untuk memperluas rangkaian tanpa wayar atau menyediakan akses tanpa wayar jika penghala anda tidak mempunyai WiFi.

Di mana penghala dapat merutekan lalu lintas dengan bijak menggunakan jadual IP dan melakukan peralihan, DHCP, DNS dan fitur pintar lain, WAP tidak dapat. Ia bertindak hanya sebagai titik akses bagi peranti tanpa wayar untuk mengakses rangkaian. Ia tidak dapat mengarahkan lalu lintas, hanya mengirimkan segalanya ke penghala.

Fikirkan penghala sebagai pertukaran dan titik akses tanpa wayar sebagai jalan masuk. Jalan on menghantar semua lalu lintas dalam satu arah menuju persimpangan. Tugas persimpangan adalah untuk menghantar semua lalu lintas ke destinasi yang ingin mereka tuju.

Penghala TP-Link sebagai titik akses tanpa wayar

Sebilangan besar penghala tanpa wayar boleh dikonfigurasi sebagai penghala penuh atau hanya titik akses tanpa wayar. Dalam tutorial ini kita melakukan yang terakhir. Kami akan mengkonfigurasi penghala TP-Link sebagai titik akses tanpa wayar untuk bertindak sebagai pemanjang jarak dan juga WAP.

Anda pertama kali perlu menyambungkan penghala TP-Link ke penghala utama anda melalui Ethernet. Anda boleh menggunakan WiFi yang anda mahukan tetapi konfigurasi sedikit lebih sukar. Selain itu, jika penghala utama anda mempunyai WiFi, menggunakan penghala lain semata-mata sebagai pengukur jarak seperti memukul kacang dengan sledgehammer. Sedikit di atas.

 1. Sambungkan penghala TP-Link anda ke penghala utama anda menggunakan Ethernet.
 2. Hidupkan penghala TP-Link anda dan biarkan berkomunikasi dengan penghala utama anda.
 3. Setelah lampu pautan menjadi hijau, anda mempunyai sambungan dan bersedia untuk dikonfigurasi.
 4. Sambungkan komputer terus ke penghala TP-Link menggunakan Ethernet.
 5. Buka penyemak imbas dan taipkan alamat IP pada label penghala. Ini biasanya 192.168.1.1 atau 192.168.0.1. Anda harus melihat skrin TP-Link muncul.
 6. Log masuk menggunakan kelayakan juga pada penghala. Biasanya admin dan admin.
 7. Pilih Rangkaian dan LAN.
 8. Konfigurasikan penghala TP-Link anda secara manual ke alamat dalam rangkaian rumah anda.
 9. Simpan perubahan anda. Anda akan dikeluarkan dari skrin pentadbir. Itu perkara biasa.

Pengalamatan IP adalah penting. Sekiranya penghala utama anda menggunakan julat DHCP dari 192.168.1.10 hingga 192.168.1.100, anda ingin mengkonfigurasi penghala TP-Link di luar julat ini tetapi dalam subnet yang sama. Contohnya, berikan 192.168.1.210. Ini memastikan kedua-dua penghala dapat berkomunikasi tetapi tidak akan ada konflik alamat IP.

 1. Log masuk semula ke penghala TP-Link anda menggunakan alamat IP baru.
 2. Pilih Tetapan Tanpa Wayar dan Tanpa Wayar dari menu.
 3. Tetapkan SSID anda ke sesuatu yang berbeza dari rangkaian WiFi yang mungkin sudah anda konfigurasikan dan pilih Simpan.
 4. Pilih Keselamatan Tanpa Wayar dan pastikan WPA2 Peribadi diaktifkan.
 5. Tetapkan kata laluan tanpa wayar dan jadikannya baik. Simpan kata laluan.
 6. Pilih Tetapan DHCP dan DHCP dan pilih Lumpuhkan. Anda hanya memerlukan satu pelayan DHCP per rangkaian dan penghala utama anda harus melakukan tugas itu.
 7. Pilih Simpan.
 8. Pilih Alat Sistem dan kemudian Reboot.
 9. Benarkan penghala TP-Link reboot dan beri masa satu minit untuk memuat semula konfigurasinya.
 10. Putuskan sambungan komputer anda dari Ethernet dan cuba menyambung ke internet menggunakan WiFi.

Gunakan SSID dan kata laluan yang baru anda tetapkan pada penghala TP-Link dan anda semestinya mempunyai akses internet!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found