Cara Menyiapkan Penghala TP-Link

Pada pandangan pertama, menyiapkan penghala mungkin kelihatan menakutkan tetapi jika anda mengikuti langkah-langkah dalam tutorial ini, ia sangat mudah. Penyediaan asasnya sangat mudah tetapi anda tidak mahu berhenti di situ. Anda ingin membuat beberapa perubahan untuk meningkatkan keselamatan dan memastikan satu-satunya orang yang dapat mengakses penghala dan rangkaian anda adalah anda.

Cara Menyiapkan Penghala TP-Link

Penghala TP-Link terkenal kerana harga yang kompetitif dan kemudahan penggunaan. Mereka menyediakan akses rangkaian yang cepat, dapat berfungsi sebagai firewall dan juga penghala, dan dapat menawarkan akses tanpa wayar di dalam properti Anda.

Untuk membuat rangkaian, anda memerlukan modem dengan sambungan internet aktif dan satu atau lebih komputer. Kami bermula dengan menyambungkan komputer melalui Ethernet untuk konfigurasi tetapi setelah selesai, anda boleh beralih ke wayarles jika perlu. Anda tidak dapat menyiapkan penghala menggunakan WiFi.

Menyiapkan penghala anda

Anda mungkin perlu mengkonfigurasi modem anda ke mod modem sahaja tetapi itu bergantung sepenuhnya pada ISP anda. Perlu diperiksa skrin konfigurasi modem untuk mengetahui. Walaupun anda dapat menggunakan dua router dalam jaringan, Anda hanya dapat menggunakan satu pelayan DHCP dan yang seharusnya ada di dalam penghala anda, bukan modem anda.

Sebaik sahaja anda mengeluarkan kotak masuk penghala anda:

 1. Letakkannya dekat dengan modem ISP anda dan sambungkan modem ke port WAN penghala menggunakan kabel Ethernet.

 2. Hidupkan penghala. Lampu sambungan harus menyala hijau setelah ia mempunyai sambungan.
 3. Sambungkan komputer anda ke port LAN penghala melalui Ethernet. Tidak kira nombor port yang anda gunakan.
 4. Buka penyemak imbas dan ketik 192.168.1.1 ke bar URL. Cuba 192.168.0.1 jika 1.1 tidak berfungsi. Anda harus melihat skrin TP-Link muncul.
 5. Taip admin dan admin untuk nama pengguna dan kata laluan.

Anda sekarang masuk ke skrin konfigurasi penghala anda. Dari sinilah kita mengatur semuanya.

Tukar Kata Laluan Penghala

Perkara pertama yang harus selalu anda lakukan semasa menyiapkan penghala baru adalah menukar kata laluan. Semua orang tahu admin admin jadi anda perlu menukarnya sekarang.

 1. Pilih Pengurusan dan Kawalan Akses.
 2. Pilih Kata Laluan.
 3. Masukkan kata laluan lama dan kata laluan baru dua kali.
 4. Pilih Simpan.

Pada beberapa penghala, menu adalah Penyelenggaraan dan Pentadbiran tetapi selebihnya harus sama. Beberapa penghala akan membolehkan anda menukar nama pengguna. Sekiranya pilihan anda ada, ubah juga. Cuba jangan membuat nama pengguna anda dikenali dan pastikan kata laluan anda kukuh.

Sediakan WiFi pada penghala TP-Link

Menyiapkan wayarles sama mudahnya. Anda perlu menyediakan kata laluan WiFi untuk digunakan orang untuk mengakses rangkaian wayarles anda. Jadikannya sekuat yang anda boleh sambil tetap menggunakannya. Pastikan ia berbeza dengan kata laluan penghala anda.

 1. Pilih Tanpa Wayar dari menu konfigurasi penghala TP-Link.
 2. Pilih Nama Rangkaian Tanpa Wayar dan namakan sesuatu yang bermakna.
 3. Pilih kawasan dan tetapkan mod. 802.11 Campuran baik di sana.
 4. Pilih saluran atau tetapkan ke automatik untuk sekarang jika anda mahu.
 5. Kemudian pilih Simpan.
 6. Pilih Wireless dan kemudian Wireless Security.
 7. Pilih WPA2 sebagai penyulitan.
 8. Tetapkan kata laluan tanpa wayar baru. Jadikan ia sesuatu yang kuat.
 9. Pilih Simpan.

Rangkaian wayarles anda kini dikonfigurasi dan siap digunakan. Setelah anda menghidupkan semula penghala anda, sambungkan telefon atau peranti lain ke dalamnya menggunakan kata laluan yang anda tetapkan. Ia harus segera dihubungkan.

Menyiapkan DHCP pada penghala TP-Link

DHCP, Dynamic Host Control Protocol adalah yang menyediakan alamat IP dalam rangkaian. Hanya perlu ada satu pelayan DHCP per rangkaian dan itulah sebabnya anda perlu memeriksa modem dan memastikannya berada dalam mod penghala.

 1. Pilih DHCP dari menu kiri di penghala dan Tetapan DHCP anda.
 2. Aktifkan atau matikan mengikut keperluan anda.
 3. Tetapkan julat alamat IP jika Anda menggunakan penghala sebagai pelayan DHCP.
 4. Pilih Simpan setelah selesai.

Sediakan DNS pada penghala TP-Link

Secara lalai, modem ISP anda memberikan pelayan DNS ke penghala anda tetapi ISP DNS sering lambat. Menukar pelayan DNS dapat meningkatkan kelajuan dengan sedikit margin sehingga patut dicuba.

 1. Pilih Rangkaian dari skrin pentadbir.
 2. Pilih WAN dan pilih DNS Utama dan Sekunder.
 3. Tukar entri di sana ke Google DNS (8.8.8.8 dan 8.8.4.4) OpenDNS atau yang lain.
 4. Pilih Simpan apabila selesai.

Sekarang pilih System Tools dan Reboot untuk membolehkan router anda reboot dan memuat konfigurasi barunya. Ingatlah untuk menggunakan nama pengguna dan / atau kata laluan baru anda untuk log masuk!

Soalan Lazim

Adakah TP-Link Router menawarkan kawalan ibu bapa?

Salah satu ciri utama penghala adalah menetapkan kawalan ibu bapa. Sudah tentu, anda boleh menyediakan kawalan individu untuk setiap peranti, laman web dan profil yang digunakan oleh anak anda, tetapi itu adalah tugas yang membosankan. Nasib baik, kebanyakan model TP-Link menawarkan beberapa bentuk kawalan ibu bapa.

Untuk mengaturnya, buka laman web seperti yang kami lakukan di atas dan klik ‘Parental Controls’ di menu di sebelah kiri. Di bahagian atas anda akan melihat tab ‘Basic’ dan tab ‘Advanced’. Klik pada tab ‘Advanced’ untuk mengawal masa dan kandungan aktif. Gunakan senarai peranti untuk mencari dan menambahkan peranti anak anda ke senarai Parental Control. Sekiranya anda tidak melihat peranti mereka, pastikan mereka tersambung ke rangkaian.

Adakah penghala dilengkapi dengan jaminan?

Semasa proses penyediaan, anda mungkin mengalami ralat yang tidak dapat dipulihkan. Penghala anda mungkin gagal menghidupkan atau menghidupkan. Sekiranya demikian (dan anda telah mengesahkan bahawa kabel kuasa terpasang dengan betul), anda akan gembira mengetahui bahawa penghala datang dengan jaminan terhad.

Walaupun anda dapat mengetahui lebih lanjut di laman web syarikat mengenai jaminan penghala khusus anda, kebanyakan mempunyai antara 1-5 tahun dan melindungi kecacatan pengeluar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found