Cara Menetapkan Waze sebagai Aplikasi Navigasi Lalai di iPhone

Menurut penilaian App Storenya, Waze adalah salah satu aplikasi navigasi paling popular untuk iPhone dan dengan alasan yang baik. Aplikasi ini menggabungkan laporan lalu lintas masa nyata, keadaan jalan raya, dan perangkap kelajuan. Selain itu, ia mempunyai antara muka pengguna yang responsif dan dapat berfungsi dengan perkhidmatan streaming muzik kegemaran anda (kami telah mengujinya dengan Deezer). Anda juga boleh berkomunikasi dengan pemandu lain, dan meningkatkan penilaian anda sendiri dengan menambahkan amaran seperti Polis, serpihan di jalan raya, dan banyak lagi.

Cara Menetapkan Waze sebagai Aplikasi Navigasi Lalai di iPhone

Sekiranya anda menggunakan Waze, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh menetapkan aplikasi sebagai peta lalai pada iPhone anda. Aplikasi ini masih tidak digabungkan dengan erat ke dalam ekosistem iOS dan Apple melakukan tugas yang sangat baik untuk menjaga aplikasi Peta sebagai alat navigasi anda. Walau bagaimanapun, terdapat hack untuk menetapkan Waze sebagai pilihan navigasi / peta utama anda.

Perkhidmatan peta lalai Apple adalah Peta Apple. Tetapi, jika anda lebih suka menggunakan Waze ketika meminta Siri memberi petunjuk, kami mempunyai beberapa pilihan untuk anda dalam artikel ini. Malangnya, iOS tidak menjadikannya mudah untuk menetapkan peta lalai anda seperti yang dilakukan oleh Android.

Trik Apl Google

Satu-satunya cara yang mudah - atau lebih baik - menjadikan peta Waze sebagai alat navigasi lalai anda adalah dengan menggunakan pilihan yang disediakan oleh aplikasi Google. Ingatlah, ini bukan aplikasi yang sama seperti Google Chrome yang berintegrasi dengan peta Google. Langkah berikut menganggap anda sudah memuat turun dan memasang aplikasinya.

aplikasi audio
 1. Lancarkan aplikasi Google dan ketik tiga titik mendatar untuk mengakses Lebih banyak lagi menu. Kemudian, pilih Tetapan dan ketik Am tab untuk mengakses lebih banyak pilihan.

  umum

 2. Pilih Aplikasi Lalai di bahagian bawah tetingkap Umum dan ketik Waze untuk memilihnya. Sekiranya anda ingin memilih antara aplikasi yang tersedia setiap kali anda memerlukan navigasi, beralih pada "Tanya saya aplikasi mana yang harus digunakan setiap saat."

  waze

Nota PENTING

Setelah menukar peta lalai dalam aplikasi Google, anda mungkin perlu menghidupkan semula peranti anda agar perubahan tersebut berlaku. Penting untuk mengetahui bahawa aplikasi lain yang dipasang pada iPhone anda akan terus menggunakan peta Apple atau Google sebagai sumber maklumat lokasi utama mereka.

Tidak ada suis / pilihan utama yang memungkinkan anda membuat perubahan dalam perkhidmatan lokasi seluruh sistem pada iPhone. Adalah selamat untuk menganggap bahawa ini tidak akan berubah pada masa akan datang kecuali, tentu saja, Apple bekerjasama dengan Waze.

Bolehkah Anda Menggunakan Waze dengan Siri?

Jawapan mudah untuk soalan ini adalah ya, anda boleh. Namun, jika anda hanya bertanya seperti: "Hai Siri, beri saya arahan untuk ..." pembantu maya akan menggunakan Peta Apple. Pada masa penulisan ini, tidak ada cara untuk mengubah tetapan ini dan menggunakan Waze secara lalai.

Walau bagaimanapun, anda boleh menentukan aplikasi yang ingin anda gunakan semasa anda bertanya kepada Siri. Sebagai contoh, anda boleh mengatakan: "Hai Siri, lancarkan Waze dan beri saya petunjuk untuk ..." Ini mencetuskan aplikasi dan menyediakan laluan ke lokasi yang anda inginkan.

Anda juga boleh memasang salah satu aplikasi pintasan dan membuat jalan pintas khusus yang akan mencetuskan carian Waze menggunakan lebih sedikit kata. Tetapi ini mungkin tidak begitu praktikal kerana Siri bekerjasama dengan Waze dengan baik.

Menggunakan Waze dengan CarPlay

Seperti yang anda duga, CarPlay menggunakan Peta Apple untuk navigasi tetapi anda boleh menetapkan Waze sebagai aplikasi navigasi lalai. Ini berfungsi pada iOS 12 dan yang lebih baru dan anda perlu memastikan iPhone anda menjalankan Waze 4.43.4 atau versi yang lebih baru. Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar dengan CarPlay.

 1. Buka aplikasi Tetapan dan pilih Am menu. Kemudian ketik CarPlay. Sistem akan segera mengenali kenderaan anda dan anda perlu mengetuknya untuk membuat pilihan.

  main kereta

 2. Setelah memilih kereta anda, ambil aplikasi Peta dari skrin Utama dan pindahkan ke halaman aplikasi seterusnya. Sekarang, ambil aplikasi Waze dan luncurkannya ke skrin Utama. Ini memberi anda akses aplikasi cepat dan menjadikan Waze sebagai perisian navigasi utama anda.

Catatan: Kaedah yang sama berlaku jika anda ingin menggunakan Peta Google atau aplikasi peta lain sebagai alat navigasi utama anda.

Menetapkan Pintasan Siri di Waze

Salah satu cara untuk menjadikan Siri sangat mudah untuk mengaktifkan Waze melalui Peta Apple adalah dengan menggunakan Waze untuk menetapkan kegemaran dan menghidupkan 'Pintasan Siri' dari dalam aplikasi Waze. Untuk membuat ini:

 1. Buka Waze dan ketik Tetapan di sudut kiri atas.

 2. Seterusnya, ketik Suara & Suara dan kemudian ketik Pintasan Siri.

 3. Ketik salah satu pilihan yang ada. Kemudian ketik Tambah ke Siri.

 4. Sekarang anda boleh memberitahu Siri untuk membawa anda ke tempat tertentu dan Waze akan aktif.

Sekarang, setiap kali anda mengatakan "Hey Siri, pulang ke rumah" Waze akan muncul di skrin anda dengan arahan.

Trik yang Tidak Perlu Anda Pertimbangkan

Oleh kerana tidak ada cara untuk menetapkan Waze sebagai aplikasi navigasi / peta seluruh sistem, anda mungkin mempertimbangkan untuk menghapus semua aplikasi navigasi kecuali Waze. Sekiranya anda melakukannya, iOS kemungkinan akan melakukan tugas dengan baik untuk menyediakan data lokasi dan navigasi melalui satu-satunya aplikasi yang tinggal. Tetapi anda tidak boleh 100% bagaimana ia akan mempengaruhi aplikasi lain yang dipasang.

Berdasarkan ujian terbaru kami mengenai penyelesaian ini (September 2020 dengan iOS 13), dengan hanya mengatakan "Hai Siri, Beri saya arahan ... tidak berfungsi. Ini hanya mendorong kita untuk mengaktifkan Peta Apple.

Sebabnya sebahagiannya terletak pada kenyataan bahawa Waze tidak menggunakan MapKit Apple untuk menghasilkan peta dalam aplikasi. Sebaliknya, ia menampilkan gabungan peta proprietari, peta dari Bing, dan perisian asas TIGER. Inilah sebabnya mengapa beberapa aplikasi asli yang menggunakan perkhidmatan navigasi / lokasi mungkin tidak berfungsi dengan baik.

IPhone jailbreaks tertentu mendakwa membenarkan anda menetapkan sebarang aplikasi sebagai perisian navigasi iOS lalai. Tetapi kami menasihati anda agar tidak mematahkan telefon pintar anda agar anda dapat menetapkan Waze sebagai aplikasi peta lalai anda. Kaedah jailbreak boleh membahayakan integriti iOS, melanggar jaminan iPhone anda, atau, paling teruk, merosakkan telefon anda.

Belok Kanan di Albuquerque

Apabila semuanya dikatakan dan selesai, satu-satunya cara untuk menetapkan sebahagian Waze sebagai aplikasi peta / navigasi lalai adalah dengan menggunakan trik aplikasi Google. Ini mungkin sangat berguna kerana kemungkinan besar anda akan mencari lokasi tertentu melalui Google. Aplikasi ini juga berfungsi dengan baik dengan Siri dan hanya mengatakan "gunakan Waze" menggantikan tetapan lalai iPhone anda.

Ciri Waze mana yang paling anda sukai? Adakah anda sudah mencuba menggunakan aplikasi dengan Siri? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found