Cara Menetapkan Waze sebagai Aplikasi Peta dan Navigasi Lalai di Android

Bilakah kali terakhir anda berada di belakang kemudi dan terpaksa berhenti dan menyebarkan peta untuk melihat di mana giliran anda seterusnya? Siapa yang ingat? Semua orang bergantung pada aplikasi navigasi hari ini, tidak kira mereka berjalan, berbasikal, atau memandu.

Cara Menetapkan Waze sebagai Aplikasi Peta dan Navigasi Lalai di Android

Namun, ketika mengemudi, Waze perlahan-lahan melampaui Peta Google dari segi ketepatan dan kualiti antara muka pengguna secara keseluruhan. Ia juga produk Google, tetapi ciri-cirinya direka untuk membolehkan pemanduan lancar dan lancar. Sekiranya anda ingin menetapkan Waze sebagai peta navigasi lalai anda, anda boleh melakukannya.

Jadikan Waze Aplikasi Navigasi No.1 Anda

Sebilangan besar telefon Android dilengkapi dengan Peta Google yang telah dipasang sebelumnya. Anda sentiasa boleh mematikan aplikasi sepenuhnya jika anda mahu. Sekiranya anda tidak mahu menghentikannya sepenuhnya, tetapi hanya untuk meletakkan Waze depan dan tengah sebagai aplikasi lalai anda, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka Tetapan di telefon anda.
  2. Pilih "Aplikasi & pemberitahuan", dan kemudian "Aplikasi lalai".
  3. Ketik yang lalai (mis., Peta Google).
  4. Pilih Waze sebagai lalai anda.

Langkah-langkah ini berlaku untuk Android versi 9 dan lebih tinggi. Sekiranya anda mempunyai Android versi 7.0+, berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

  1. Buka Tetapan pada telefon Android anda.
  2. Buka menu "Aplikasi & pemberitahuan".
  3. Pilih "Lihat semua aplikasi X."
  4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui Waze.
  5. Pilih Waze dan kemudian ketuk "Buka secara lalai."
  6. Pilih "Hapus lalai" jika ada. Kemudian terus pilih "Buka pautan yang disokong" dan pilih "Buka di aplikasi ini" dari menu.

Itu sahaja, sekarang Waze adalah peta atau aplikasi navigasi lalai di telefon Android anda.

Tetapkan Waze sebagai Aplikasi Navigasi Peta Lalai di Andorid

Apa itu Waze dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Salah satu perkara yang paling menarik mengenai Waze ialah anda dapat mempengaruhi. Yang perlu anda lakukan hanyalah memandu dan membuka aplikasi Waze semasa anda melakukannya. Dengan cara ini, anda berkongsi maklumat masa nyata mengenai keadaan lalu lintas dan struktur jalan raya. Dan semua maklumat ini menjadikan pangkalan data yang lebih tepat dan boleh dipercayai untuk semua pengguna Waze. Dan ketepatan masa nyata adalah perkara yang paling diperlukan oleh sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi navigasi.

Anda juga boleh menggunakan Waze untuk melaporkan tentang lalu lintas secara aktif dan bahkan menyebutkan jika ada kemalangan di jalan raya. Anda boleh membuat catatan mengenai perangkap polis, jalan raya yang disekat, dan memasukkan apa sahaja mengenai keadaan cuaca. Perisian Waze mengumpulkan maklumat ini dan cepat menganalisisnya sehingga dapat memberikan laluan yang paling optimum untuk pemandu.

Tetapkan Waze sebagai Aplikasi Navigasi Peta Lalai

Anda Boleh Membantu Meningkatkan Waze

Sekiranya anda suka bagaimana Waze berfungsi cukup untuk menjadikannya peta navigasi lalai anda, maka anda mungkin berminat menjadikan Waze berfungsi paling baik untuk anda. Sebagai pengguna Waze, anda digalakkan untuk melakukannya.

Salah satu kaedah termudah untuk membantu meningkatkan Waze adalah berkeliling dengan aplikasi Waze yang aktif di telefon anda. Anda tidak perlu menggunakannya secara aktif, cukup untuk membukanya. Anda tidak perlu buat apa-apa,

Segala yang dipelajari oleh Waze akan mengira kelajuan rata-rata, memperbaiki susun atur jalan, dan belajar tentang arah belok. Anda mungkin merasa ingin melakukan perjalanan tertentu menggunakan Waze jika anda ingin memperbaikinya, tetapi itu berlawanan dengan intuisi. Waze sangat bergantung kepada anda untuk menjaga laluan dan corak pergerakan anda.

Cara Menetapkan Waze sebagai Aplikasi Navigasi Peta Lalai

Untuk siapa Waze?

Tidak semua peta navigasi dibuat sama. Sebilangan dari mereka melangkah ke atas dan seterusnya untuk menjadikan pejalan kaki, penumpang, dan penunggang basikal sebagai bahagian lalu lintas kerana mereka, tentu saja. Tetapi memandu kenderaan sendiri bermakna anda harus mengetahui giliran seterusnya secepat mungkin. Oleh itu, bagi pemandu, Waze adalah aplikasi navigasi. Pencipta ingin menunjukkan bahawa pemacu memberi kuasa kepada Waze.

Pemandu boleh berhubung dan bekerjasama untuk memastikan pengalaman memandu mereka sebaik mungkin. Ramai pengguna Waze menyukai kenyataan bahawa ia adalah aplikasi berasaskan komuniti. Ia seperti alat navigasi sosial untuk pemandu. Dan ini adalah salah satu sebab Waze pada masa ini tidak menyokong laluan navigasi untuk pengangkutan awam dan trak.

Aplikasi Navigasi Peta Lalai di Andorid

Anda Menjadikan Waze Lebih Baik

Orang boleh, dengan betul, marah tentang berkongsi data dan lokasi mereka dalam talian. Tetapi semua orang pasti melakukannya, satu cara atau yang lain. Privasi semakin berubah menjadi mitos. Tetapi dengan Waze, berkongsi laluan memandu anda membawa pengalaman pemanduan yang lebih baik dan, akhirnya, kurang masa dalam lalu lintas.

Sekiranya Waze adalah aplikasi navigasi pilihan anda, sekarang anda tahu bagaimana menjadikannya aplikasi navigasi lalai di telefon Android anda. Anda hanya memerlukan beberapa ketukan, dan anda sudah bersedia. Kemudian anda boleh terus memperbaikinya jika anda mahu.

Apa pendapat anda mengenai Waze? Adakah anda pernah menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found