Cara Berkongsi Skrin Anda dengan Google Hangout

Google Hangouts adalah salah satu platform panggilan video yang paling popular dan paling biasa digunakan. Google Hangouts membolehkan anda melakukan sambungan audio untuk audio, video, sembang teks, dan berbagi layar. Anda boleh mematikan video untuk menjimatkan lebar jalur untuk perkongsian skrin atau jika anda hanya mahukan audio sahaja.

Cara Berkongsi Skrin Anda dengan Google Hangout

Berkongsi skrin anda berguna ketika anda ingin menunjukkan dokumen, video, persembahan, atau bentuk kandungan lain kepada orang lain atau kumpulan. Perkongsian skrin digunakan terutamanya untuk membantu seseorang menyelesaikan masalah teknikal kerana anda dapat membimbingnya melalui semua langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah ketika mereka berkongsi skrin mereka dengan anda. Wakil sokongan teknikal dan perunding bebas menggunakan perkongsian skrin secara rutin untuk membantu klien menyelesaikan masalah atau menunjukkan penyelesaian untuk masalah.

Inilah sebabnya mengapa kami menyusun panduan ringkas ini. Cukup ikuti langkah-langkah ini dan anda akan berkongsi skrin di Google Hangouts dalam masa yang singkat!

Panduan Langkah-demi-Langkah untuk Berkongsi Skrin di Google Hangouts

Pilihan untuk berkongsi skrin berbeza-beza bergantung pada apakah Anda menggunakan aplikasi atau penyemak imbas web.

Langkah 1:

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka aplikasi atau laman web Google Hangouts. Tersedia di iOS, Android, atau dari penyemak imbas web anda, setelah melancarkan halaman, anda mungkin perlu log masuk ke akaun Gmail anda.

Langkah 2:

Perkara seterusnya yang ingin anda lakukan ialah mengetuk ‘Panggilan Video’. Anda kemudian akan diminta untuk memilih orang yang anda mahukan di bilik anda sehingga anda dapat membuat panggilan video baru dengan mereka semua.

Sebaik sahaja anda memilih semua nama yang anda mahukan, klik pada butang "Panggilan Video".

Langkah 3:

Sekarang anda perlu mencari "Kongsi Skrin" yang terletak di kanan atas Skrin Hangouts (klik pada tiga titik menegak).

Setelah anda memilih pilihan menu ini; Klik pada ‘Kongsi Skrin’

Untuk versi Aplikasi: anda perlu mengklik tiga titik mendatar yang terletak di sebelah kanan atas aplikasi. Ketik ‘Skrin Hadir’.

Langkah 4:

Setelah anda mengklik butang hijau, setiap tindakan yang anda lakukan di layar anda, baik dengan tetikus atau papan kekunci anda, akan dapat dilihat oleh semua peserta panggilan video anda.

Sebenarnya, sebarang tetingkap terbuka boleh dikongsi secara berasingan. Ini bermakna anda boleh memilih sama ada anda mahu berkongsi keseluruhan skrin anda atau ingin berkongsi folder tertentu, seperti "Dokumen Saya" atau mungkin hanya penyemak imbas internet anda.

Perlu diingat bahawa semua item yang dikongsi selain dari keseluruhan skrin perlu ditunjukkan dalam mod Skrin Penuh jika anda ingin membagikannya melalui Google Hangouts.

Langkah 5:

Setelah berjaya memilih program atau layar yang ingin anda bagikan, anda hanya perlu mengklik butang "Kongsi" yang terletak di kanan bawah. Ini berlaku jika anda menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas lain, butang tersebut akan disebut sebagai “Start Screenshare”.

Langkah 6:

Perlu diingat bahawa mengklik butang "Kongsi" tidak akan langsung berkongsi skrin yang dipilih dengan peserta panggilan video anda. Biasanya akan memakan masa beberapa saat sebelum dimuat, jadi bersabarlah pada langkah ini.

Langkah 7:

Apabila suapan video sesi perkongsian skrin anda berjaya dimuat, anda perlu mengklik butang "Hadir ke semua orang". Mengkliknya akhirnya akan menjadikan skrin atau program yang dipilih dapat dilihat oleh semua orang yang termasuk dalam ruangan tersebut.

Langkah 8:

Setelah melakukan semua ini, anda sebenarnya boleh melakukan dan melakukan semua tindakan di layar, tetingkap, atau program yang ingin anda kongsi dengan para peserta. Anda kini boleh menaip papan kekunci anda dengan bebas atau menggunakan tetikus dan semua peserta akan dapat mengikuti setiap pergerakan anda.

Langkah 9:

Apabila anda selesai dengan sedikit persembahan dan tidak perlu berkongsi skrin dengan peserta Google Hangouts anda, anda perlu kembali ke tetingkap Hangout yang aktif. Cari butang "Berhenti" di bar tugas atas dan klik padanya untuk berhenti berkongsi skrin.

Selain itu, anda juga boleh menghentikan panggilan video. Ini akan mengelakkan peserta panggilan video Google Hangout anda tidak dapat melihat skrin yang telah anda kongsi sebelumnya.

Penyelesaian masalah

Terdapat juga situasi di mana perkongsian skrin tidak akan berfungsi di Google Hangouts. Jika anda menghadapi masalah dengan Google Hangouts atau fitur berbagi layar, ada beberapa hal yang harus dicoba agar berfungsi dengan baik.

Dalam kebanyakan kes apabila perkongsian skrin berhenti berfungsi di tengah sesi, biasanya ada kaitan dengan penyemak imbas web yang anda gunakan.

1. Tukar Penyemak Imbas

Sekiranya anda mengalami gangguan semasa berkongsi skrin di Google Hangouts, anda harus terlebih dahulu mencuba perkara yang sama tetapi menggunakan penyemak imbas lain. Sekiranya anda menggunakan Safari atau Mozilla Firefox, cuba gunakan Google Chrome, yang merupakan penyemak imbas web yang dibangunkan oleh Google.

2. Kosongkan Cache Penyemak Imbas

Apabila digunakan untuk jangka masa yang lama, penyemak imbas sering memerlukan Cache mereka dibersihkan. Mengosongkan cache anda bermaksud bahawa penyemak imbas tidak akan memuatkan laman web dari cache tetapi sebaliknya akan pergi ke laman web untuk memuatkan versi baru yang dikemas kini. Anda dapat mencari proses penghapusan cache dalam tetapan dan dapat dilakukan dengan cepat.

Sekiranya anda menggunakan Chrome, inilah Cara Menghapus Cache Google Chrome. Proses ini akan serupa dengan penyemak imbas web lain.

Setelah anda membersihkan cache penyemak imbas, cuba ulangi proses perkongsian skrin seperti yang dijelaskan dalam langkah-langkah di atas.

3. Kemas kini Permohonan

Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih, anda ingin memastikan bahawa aplikasi Google Hangouts anda terkini dengan perisian terkini.

Bagi mereka yang baru menggunakan aplikasi; pastikan bahawa tetapan peranti anda membenarkan audio dan video semasa dilancarkan. Dengan mengunjungi tetapan pada telefon atau tablet anda; anda boleh memastikan bahawa kebenaran dihidupkan untuk aplikasi.

Sekiranya masalah berterusan, hapus aplikasi dan muat turun semula.

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat, berkongsi keseluruhan skrin atau aplikasi dan tetingkap terpilih dalam panggilan video Google Hangouts anda adalah proses yang sangat mudah. Dengan berbuat demikian, anda dapat berkongsi perkara penting dengan orang tersayang, rakan sekerja dan pelanggan anda dalam masa yang singkat. Anda bahkan boleh Merakam Panggilan Google Hangouts anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found