Cara Berkongsi Kisah Orang Lain di Instagram

Cerita Instagram hanya dapat dilihat dalam jangka masa yang singkat. Tidak seperti platform media sosial lain yang memudahkan untuk berkongsi atau meng-retweet kandungan asal orang lain, Instagram sedikit lebih sukar.

Tetapi, jika anda cukup menikmati Kisah Instagram seseorang, anda mungkin ingin memaparkannya kepada rakan dan pengikut lain. Artikel ini akan membincangkan bagaimana dan kapan anda dapat berkongsi kandungan pengguna lain di platform.

Cara Berkongsi Kisah Instagram

Terdapat pelbagai cara untuk berkongsi Kisah Instagram orang lain. Walau bagaimanapun, terdapat juga peraturan ketika melakukannya. Mari kita mulakan!

Kongsi Cerita ke Kisah Anda

Seperti biasa, adalah mudah untuk berkongsi Kisah orang lain di Instagram.

Keupayaan untuk menambahkan Cerita seseorang ke kisah anda sendiri sangat bergantung pada sama ada atau tidaknya pencipta yang menandakan nama anda. Sekiranya pengguna tidak menandai nama anda, tidak ada pilihan untuk menambahkan Cerita ke kisah anda.

Kami mempunyai lebih banyak pilihan di bawah ini, tetapi buat masa ini, mari kita bincangkan cara berkongsi Kisah Instagram orang lain, dengan andaian anda ditandai di dalamnya.

 1. Buka Instagram dan ketuk "ikon mesej" (kapal terbang kertas) di sudut kanan atas.

 2. Buka "Pemberitahuan penandaan" anda terima semasa anda ditandai dalam Cerita.

 3. Ketik "Tambahkan ke Kisah Anda" dan pilih "Hantar" untuk menghantarnya kepada anda sendiri.

 4. Pilih semua suntingan yang anda mahukan dan kemudian terbitkan Kisah seperti biasa. Catatan akan muncul di profil anda selama 24 jam sebelum hilang seperti yang lain.

Cara Menghantar Cerita kepada Orang Lain

Sekiranya anda tidak diberi tag, anda masih boleh hantarkan Kisah Instagram anda kepada pengguna lain. Walaupun ini tidak menyiarkan Cerita untuk dilihat oleh orang lain, kaedah ini berguna jika anda ingin menunjukkannya kepada beberapa rakan.

Batasannya adalah bahawa akaun poster asal perlu ditetapkan ke "Umum". Sekiranya tidak, anda tidak akan melihat pilihan untuk menghantarnya kepada orang lain.

Untuk menghantar Kisah yang ada kepada pengguna lain di Instagram, lakukan ini:

 1. Ketik pada "Cerita" di bahagian atas skrin anda.

 2. Ketik pada "Kapal terbang kertas" ikon di sebelah kanan kotak teks.

 3. Ketik "Hantar" di sebelah setiap pengguna yang anda ingin dapatkan Cerita.

Itu sahaja yang ada. Sekiranya ikon kapal terbang kertas tidak muncul di sebelah kotak teks, kemungkinan pengguna lain telah menetapkan akaun mereka sebagai peribadi, atau mereka belum menetapkan kebenaran untuk membenarkan perkongsian.

Kongsi Cerita Instagram secara luaran

Fungsi Instagram yang lain adalah berkongsi pautan Cerita menggunakan aplikasi luaran. Contohnya, jika anda ingin menunjukkan kepada rakan anda Kisah Instagram yang comel atau lucu, anda boleh menyalin pautan tersebut dan menghantarnya kepada mereka dalam mesej teks.

Ini caranya:

 1. Ketuk "Kisah Instagram", kemudian ketuk pada "Elipsis menegak" (tiga titik menegak) di sudut kanan atas.

 2. Pilih "Kongsi Ke ..."

 3. Pilih "Permohonan" atau "Hubungi" anda ingin menghantar pautan ke.

Apabila rakan anda mengetuk pautan, Instagram terbuka dan membawanya terus ke Kisah anda.

Menetapkan Kisah Anda sebagai Umum untuk Membuatnya Berkongsi

Cerita Instagram harus ditetapkan ke "Awam" untuk membagikannya semula, yang merupakan tetapan lalai kecuali anda mengubahnya secara manual ke Peribadi. Sebaik-baiknya, anda harus menyimpan sebanyak mungkin akaun anda secara praktikal dan hanya tersembunyi jika anda menghadapi masalah dengan seseorang. Jika tidak, ia mengalahkan objek berada di media sosial. Itu adalah akaun anda, jadi anda perlu melakukan apa sahaja yang sesuai untuk anda.

Profil Umum tersedia untuk dilihat oleh sesiapa sahaja, dan profil tersebut akan muncul dalam senarai carian dan cadangan. Akaun Peribadi hanya dapat dilihat oleh rakan yang anda ikuti. Anda perlu mengikutinya semula agar mereka dapat melihat akaun Peribadi anda. Tidak cukup untuk mereka mengikuti anda sahaja.

Untuk menetapkan akaun anda kepada umum atau peribadi, lakukan ini:

 1. Ketik anda "Profil" ikon di Instagram untuk mengakses Menu.

 2. Pilih "Tetapan" kemudian "Privasi."

 3. Pilih "Privasi Akaun."

 4. Pilih "Akaun Peribadi" atau "Akaun Awam" bergantung pada keperluan anda.

Secara lalai, profil anda ditetapkan ke Umum, jadi anda hanya perlu melakukan ini jika anda menukar ke atau dari tetapan peribadi.

Menandai Seseorang di Instagram untuk Membuat Cerita Boleh Dikongsi

Komponen utama kedua dalam berkongsi cerita antara satu sama lain ditandai di dalamnya. Anda hanya boleh menyiarkan semula Cerita apabila orang lain menandakan nama anda di dalamnya. Jadi, bagaimana anda boleh menandai seseorang di Instagram Stories?

 1. Buat "Kisah" anda seperti biasa dengan gambar, kapsyen, tajuk, pelekat atau apa sahaja.

 2. Pilih mana-mana ruang dalam gambar dan tulis "@menyebut" menggunakan nama pengguna mereka.

Anda boleh menandai banyak orang dalam Cerita dan masing-masing akan menerima pemberitahuan bahawa mereka telah ditandai. Anda tidak boleh menghalang pemberitahuan ini, tetapi Kisah anda tidak dapat disiarkan semula.

Sebagai penutup, penyiaran semula adalah aspek utama media sosial tetapi menggunakannya dengan berhati-hati. Fikirkannya sebagai aplikasi permainan atau temu janji dan bayangkan anda hanya mempunyai satu atau dua sapuan setiap hari atau minggu. Secara semula jadi, anda akan menyimpannya sehingga anda menemui sesuatu yang luar biasa atau sangat menarik dan hanya menyiarkannya semula. Reposting di Instagram terlalu kerap dan anda akan mendapati diri anda tidak diikuti atau diabaikan, dan tidak ada yang menginginkannya di rangkaian sosial!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found