Cara Menghidupkan TV Tajam Tanpa Alat Jauh

Alat kawalan jauh menjadikan kehidupan tontonan TV anda lebih mudah. Dengan satu peranti itu, anda dapat mengawal suara, mengezum saluran walaupun, menyesuaikan warnanya, bahkan memeriksa cuaca jika TV anda mempunyai kemampuan

Cara Menghidupkan TV Tajam Tanpa Alat Jauh

Hampir sukar untuk membayangkan bagaimana kehidupan tanpa hidup sehinggalah perkara yang tidak dapat difikirkan berlaku. Suatu hari anda mempunyai alat kawalan jauh anda dan keesokan harinya ia hilang.

Mungkin anak-anak salah meletakkannya. Atau mungkin anjing anda memutuskan untuk membawanya ke halaman belakang dan menambahkannya ke simpanan harta karunnya yang terkubur.

Apa pun alasannya, anda perlu menghidupkan televisyen Sharp anda sebelum terlepas hiburan sinematik yang hebat. Jadi apa yang anda lakukan? Baiklah, teruskan membaca untuk mengetahui cara menghidupkan TV Sharp anda tanpa alat kawalan jauh.

Mengendalikan TV Anda Tanpa Alat Jauh

Nampaknya ini adalah akhir dunia, tetapi ada beberapa cara untuk menghidupkan TV anda tanpa alat kawalan jauh. Sebelum anda membalikkan bantal sofa untuk mencarinya semula, anda boleh mencuba salah satu kaedah di bawah:

Gunakan Butang Kuasa

Walaupun anda tidak dapat menemui alat kawalan jauh, anda sentiasa boleh menghidupkan TV secara manual. Secara umumnya, kebanyakan televisyen mempunyai butang kuasa di suatu tempat di bingkai skrin. Caranya ialah mencarinya.

Sekiranya anda masih mempunyai manual yang disertakan dengan televisyen anda, inilah masanya untuk membuangnya. Lihat gambar rajah televisyen dan perhatikan lokasi butang kuasa pada set. Berjalan ke TV dan tekan butang untuk menyalakannya.

Walaupun anda tidak mempunyai manual pemilik anda, anda masih boleh memeriksa butang kuasa di sekitar TV. Jalankan tangan anda di sepanjang logo dan tepi bawah skrin dan rasakan butang. Lokasi sebenarnya mungkin berbeza bergantung pada model TV Sharp anda, tetapi, biasanya, butang terletak di sudut kiri atau kanan bawah bingkai.

tajam bagaimana menghidupkan tanpa alat kawalan jauh

Gunakan Google Home dan Chromecast

Anda juga boleh mencuba menggunakan aplikasi Google Home dan peranti Chromecast untuk menghidupkan TV anda. Kaedah ini hanya berfungsi jika anda mempunyai televisyen baru yang mempunyai Kawalan Elektronik Pengguna (CEC) dan anda telah mengaktifkan fitur tersebut.

Tetapi ini boleh menjadi lebih membingungkan. Tidak semua pengeluar memanggil ciri CEC dengan nama yang sama. Sebagai contoh, TV Sharp mempunyai Aquos Link, yang merupakan nama dagang mereka untuk ciri ini yang anda perlukan.

Namun, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda memerlukan pilihan ini yang sudah diaktifkan dari menu tetapan TV agar berfungsi. Sekiranya anda belum melakukannya, tetapi dapat masuk ke menu tetapan anda secara manual dan menghidupkannya, anda boleh menggunakan aplikasi Google Home dan Chromecast untuk menghidupkan televisyen anda.

Cukup pilih sesuatu untuk ditonton dari telefon anda dan ketik ikon Cast. Sekiranya anda mempunyai banyak pilihan, pilih Chromecast. Mentransmisikan aliran video atau muzik di TV anda secara automatik kerana menggunakan Chromecast sebagai sumber input.

Perlu diingat bahawa peranti Chromecast memerlukan kuasa untuk melakukan ini dan ini bergantung pada bagaimana port USB TV anda berfungsi. Beberapa televisyen menghidupkan kuasa ke port USB hanya apabila dihidupkan. Periksa lampu status pada peranti Chromecast anda. Sekiranya dimatikan semasa TV dimatikan, anda mungkin perlu menyambungkan peranti ke penyesuai AC untuk memastikannya dihidupkan secara bebas. Menghidupkan peranti Chromecast secara bebas akan membolehkan anda menghidupkan TV tanpa menggunakan alat kawalan jauh.

Sekiranya anda ingin melangkau pengalaman telefon sama sekali dan hanya menggunakan suara anda, anda boleh menghidupkan TV anda dengan Google Home Mini atau Google Hub. Cukup berikan perintah mudah, "OK, Google, hidupkan TV saya" dan kemudian gunakan aplikasi Google Home untuk mengawal peranti Chromecast anda. Setelah selesai, ucapkan "Ok, Google, matikan TV saya" untuk mematikannya lagi.

Beli Alat Ganti Jauh

Dalam beberapa kes, lebih baik menggunakan alat kawalan jauh baru. Sekiranya anda tidak dapat mencari alat kawalan autentik untuk TV anda, terdapat pilihan lain di pasaran seperti alat kawalan jauh universal.

Alat kawalan jauh universal adalah alternatif yang agak murah daripada alat kawalan jauh pengeluar, dan mudah disediakan. Tetapi anda perlu menghidupkan TV menggunakan butang kuasa untuk melakukan pengaturcaraan awal untuk alat kawalan jauh.

Sekiranya anda mencari pilihan jangka panjang yang lebih mewah, anda selalu boleh menggunakan sistem kawalan jauh Logitech Harmony. The Harmony menjadikan kediaman anda menjadi Rumah Pintar dengan beberapa butang.

Walaupun memerlukan sedikit masa untuk menghubungkan semuanya ke sistem Harmony. Oleh itu, jika anda mencari penyelesaian pantas, ini mungkin bukan untuk anda.

tv tajam dihidupkan tanpa alat kawalan jauh

Kata Akhir Tentang Menggunakan Aplikasi

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit yang lebih tua dengan ciri inframerah (IR), anda selalu boleh menggunakannya dan aplikasi untuk menghidupkan TV anda. Walaupun anda tidak mempunyai IR blaster (peranti pemalam yang meniru peranti kawalan jauh TV inframerah) di telefon anda, anda mungkin dapat menggunakannya sebagai alat kawalan jauh jika anda mempunyai TV Pintar yang disambungkan ke Wi-Fi atau Bluetooth.

Perlu diingat bahawa aplikasi jarak jauh pihak ketiga terkenal dengan gangguan. Mereka mungkin berfungsi sebagai penyelesaian jangka pendek, tetapi anda mungkin perlu menggunakan strategi jangka panjang jika alat kawalan jauh anda hilang.

Bagaimana anda menghidupkan TV Sharp anda tanpa alat kawalan jauh? Kaedah mana yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found