Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Tajam

Pada satu ketika, anda mungkin berada di dalam ruangan yang penuh sesak di mana terdapat banyak kebisingan, tetapi anda masih mahu mengikuti rancangan TV kegemaran anda. Pada masa lain, anda mungkin hanya meletakkan bayi di tempat tidur tetapi anda ingin menonton episod rancangan kegemaran anda dan anda bimbang bunyi bising akan menyedarkan bayi. Apa yang awak buat? Penyelesaiannya mungkin terletak dalam kapsyen tertutup.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Tajam

Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui dunia kapsyen tertutup dan bagaimana anda boleh menghidupkan atau mematikannya di TV Sharp anda.

Menghidupkan Kapsyen Tertutup dengan TV Tajam

Walaupun terdapat model TV Sharp yang berbeza di luar sana, kapsyen tertutup adalah ciri berterusan di kebanyakan model tersebut. Terdapat dua cara untuk menghidupkan kapsyen tertutup di Sharp TV anda.

Butang CC

Yang pertama adalah berjalan-jalan di taman. Pastikan bahawa anda berada di skrin utama Sharp TV, kemudian ambil alat kawalan jauh anda dan cari butang kapsyen tertutup (CC). Satu tekan akan mengaktifkan kapsyen. Sama seperti itu, anda akan dapat memahami semua dialog dan lebih terlibat semasa anda menonton.

TV Tajam Hidupkan atau Matikan Kapsyen Tertutup

Menu Tetapan

Mungkin butang CC pada alat kawalan jauh yang anda pakai sudah usang dan anda tidak pasti yang mana satu. Anda masih boleh mencari jalan keluar untuk mengatasi masalah tersebut. TV Sharp anda dilengkapi dengan pelbagai tetapan kebolehaksesan, dan kapsyen tertutup tentunya salah satunya. Untuk menghidupkan kapsyen tanpa menggunakan butang jarak jauh khusus, ikuti langkah berikut:

  1. Hidupkan TV Sharp anda dan tekan "Menu" pada alat kawalan jauh anda.
  2. Teruskan ke "Tetapan" dan pilih kategori "Aksesibilitas".
  3. Pilih "Kapsyen" dan kemudian pilih "Hidup" untuk mengaktifkan.

Semasa anda berada di sana, anda juga boleh bermain-main dengan beberapa pilihan yang berkaitan:

Bahasa kapsyen: Pilihan ini membolehkan anda menukar bahasa kapsyen. Walau bagaimanapun, pilihan anda akan terhad kepada bahasa yang dipilih oleh penyiar.

Kapsyen Digital: Pilihannya akan membolehkan anda menyesuaikan warna latar belakang kapsyen atau menukar saiz fon agar lebih mudah dibaca.

Adakah Semua Program Mempunyai Kapsyen Tertutup?

Walaupun kebanyakan program TV hari ini hadir dengan keterangan tertutup, masih ada beberapa yang tidak. Oleh itu, keterangan mungkin tidak muncul walaupun setelah anda mengikuti arahan yang telah kami tetapkan. Selain itu, perkhidmatan langganan seperti Netflix atau YouTube dilengkapi dengan ciri kapsyen mereka sendiri yang membuatnya. Anda mesti menghidupkan kapsyen dalam perkhidmatan. Semasa streaming di YouTube, misalnya, anda boleh mengaktifkan kapsyen di sudut kanan bawah video (jika video itu memaparkannya).

Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Tajam

Kadang kala anda mungkin melihat kapsyen agak mengganggu terutamanya jika saiz fon terlalu besar dan tidak ada pilihan yang tersedia untuk membuat penyesuaian. Pada masa lain, latar belakangnya mungkin terlalu terang, menjadikan membacanya menjadi masalah yang sukar. Dalam kes sedemikian, anda ingin mematikan kapsyen. Inilah cara anda melakukannya.

  1. Pada alat kawalan jauh TV anda, tekan "Menu."
  2. Teruskan ke "Tetapan" dan pilih kategori "Aksesibilitas".
  3. Pilih "Kapsyen" dan kemudian pilih "MATI" untuk menyahaktifkan.

Sekiranya anda perhatikan, anda akan mengulangi proses pengaktifan, hanya kali ini Anda akan memilih "Mati" dan bukan "Aktif". Sebagai pilihan, anda boleh menukar butang CC pada alat kawalan jauh anda semasa di skrin utama TV anda. Sejauh ini, ini adalah kaedah paling mudah.

Adakah Tajuk TV Tajam Selalu Ditutup?

Penting untuk diperhatikan bahawa keterangan mempunyai banyak kaitan dengan penyedia perkhidmatan, rangkaian tempatan, atau jenis media yang anda mainkan. Itu bukan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Sharp TV anda sendiri. Sebaliknya, TV anda hanya melaksanakan perintah yang diterimanya dari penyedia atau media anda. Anda mungkin menghadapi program yang sama sekali tidak mempunyai kapsyen, dan lain-lain yang mempunyai kapsyen terbuka yang tidak dapat dimatikan.

Bagaimana jika anda mengenal pasti ralat pada kapsyen tertutup?

Kapsyen tertutup dilengkapi dengan banyak manfaat, tetapi kadang-kadang anda mungkin menemui satu atau dua kesalahan dalam ejaan atau bahasa dalam kapsyen. Sekiranya itu berlaku, anda tidak boleh membetulkan masalah itu sendiri melainkan anda adalah penerbit kandungan asal. Anda harus melaporkan perkara itu kepada penyiar tempatan atau penyedia perkhidmatan langganan anda. Penyuntingan hanya dapat dilakukan dengan menggunakan perisian kapsyen tertutup. Mengetahui bagaimana mematikan kapsyen sangat berguna jika anda merasakan terdapat terlalu banyak kesilapan.

Adakah Menghidupkan Subtitel Sama dengan Menghidupkan Kapsyen Tertutup?

Sebilangan orang sukar memahami perbezaan antara sari kata dan kapsyen. Subtitle memaparkan dialog di layar dalam bahasa pilihan dan ditujukan untuk penonton yang tidak memahami bahasa sumber. Contohnya, penggambaran filem dalam bahasa Sepanyol boleh mengandungi sari kata dalam bahasa Inggeris untuk penonton A.S.

Kapsyen tertutup melangkah lebih jauh. Mereka memaparkan semua jenis maklumat: dialog, kesan suara di layar, lirik lagu, dll. Mereka menggambarkan semua bunyi yang relevan, bukan hanya dialog di layar.

Oleh itu, sari kata dan sari kata sebahagian besarnya mempunyai tujuan yang sama, tetapi menghidupkan atau mematikan sari kata adalah proses yang sama sekali berbeza.

Kapsyen boleh menjadi cara yang baik untuk membuat anda terlibat semasa menonton. Dan bahagian terbaiknya ialah menghidupkan atau mematikan kapsyen tertutup dengan mudah di TV Tajam anda.

Adakah anda mengalami sebarang cabaran semasa cuba mengaktifkan atau menyahaktifkan kapsyen tertutup di Sharp TV anda? Apakah pilihan anda dari segi saiz dan warna fon? Beritahu kami dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found