Sekiranya Anda Menyiarkan SSID Wi-Fi Anda atau Menyembunyikannya?

Soalan yang sering diajukan adalah mengenai keselamatan Wi-Fi dan, khususnya, apakah menyiarkan Pengecam Set Perkhidmatan Wi-Fi (SSID) anda adalah risiko keselamatan. Sekiranya anda menunjukkan SSID Wi-Fi atau menyembunyikannya? Mari kita lihat.

Sekiranya Anda Menyiarkan SSID Wi-Fi Anda atau Menyembunyikannya?

Apa itu SSID?

SSID adalah nama yang dilihat oleh peranti anda ketika mengimbas saluran udara untuk rangkaian. Sekiranya dibiarkan dalam mod lalai, yang tidak boleh anda lakukan, SSID biasanya mempunyai nama pembawa rangkaian atau pengeluar penghala anda. Sekiranya anda mengubahnya, nama baru akan disiarkan ke mana-mana peranti dalam jangkauan.

Idea SSID adalah untuk memberitahu anda rangkaian mana yang tersedia dan kekuatan apa dari lokasi yang ada. Tetapan ini membolehkan anda memutuskan dengan lebih baik apa yang hendak disambungkan Wi-Fi, sama ada yang mempunyai isyarat terkuat atau yang membolehkan akses awam. Sekiranya anda berada di rumah, anda pasti akan memautkannya ke rumah tersebut. Di luar, kekuatan isyarat adalah segalanya ketika berurusan dengan rangkaian awam.

Penghala Wi-Fi anda akan menyiarkan SSID secara berkala bersama dengan saluran yang digunakan dan jenis keselamatan. SSID tidak semestinya diperlukan untuk peranti wayarles menyambung ke rangkaian, tetapi tetap dihantar.

Sekiranya anda menyiarkan SSID Wi-Fi anda atau menyembunyikannya?

Secara teori, anda berpendapat bahawa tidak menyiarkan isyarat SSID anda akan menyukarkan penggodam untuk mengakses rangkaian anda. Mengapa menolong penggodam apabila anda tidak perlu, bukan?

Dalam praktiknya, menyembunyikan SSID sama sekali tidak mempengaruhi keselamatan rangkaian anda. Sebenarnya, ia boleh menimbulkan lebih banyak masalah daripada yang diselesaikan. Inilah sebabnya.

Penghala Wi-Fi anda mempublikasikan SSID di suar. Walau bagaimanapun, SSID dan maklumat rangkaian juga terkandung dalam paket data. Proses ini berlaku sehingga penghala tahu ke mana harus mengirim paket ketika dihantar. Jadi, menghentikan siaran SSID tidak menghalang penghantaran data rangkaian anda kerana penghala memerlukannya untuk menyampaikan lalu lintas antara peranti.

Mana-mana penggodam dengan alat mengendus rangkaian mudah dapat mengetahui SSID anda dalam beberapa saat, walaupun anda tidak menyiarkannya. Alat percuma seperti Aircrack, Netstumbler, Kismet, dan banyak lagi yang lain dengan cepat akan mengetahui SSID, saluran, protokol keselamatan, dan maklumat lain.

Dengan menyembunyikan SSID anda, anda membuat rangkaian menjadi lebih sukar untuk anda sendiri dan juga menghalang penambahan keselamatan pada rangkaian anda.

patut-anda-siarkan-anda-wi-fi-ssid-atau-simpan-itu-tersembunyi-3

Mengapa anda tidak menyembunyikan SSID anda?

Terdapat kelemahan untuk tidak menyiarkan SSID anda, terutamanya jika anda menggunakan komputer lama. Windows 10 cukup bagus di rangkaian Wi-Fi dan boleh membuat sambungan ke rangkaian tanpa mengira sama ada anda menyiarkan SSID atau tidak. Windows dan komputer versi lama yang menggunakan penyesuai Wi-Fi USB menghadapi masalah mencari dan menahan rangkaian tanpa SSID.

Daripada menyambung ke sambungan yang diketahui atau paling kuat, komputer lama dan beberapa peranti mudah alih akan memilih isyarat kekuatan yang lebih rendah dengan SSID yang disiarkan. Walaupun SSID tidak diperlukan untuk membuat sambungan, sesuatu dalam sistem operasi masing-masing nampaknya lebih suka ini.

Windows XP dan Windows 7 mengalami masalah ini seperti juga versi awal Android. Dongle wayarles USB telah memutuskan sambungan pada komputer Windows 10 apabila tidak ada SSID yang disiarkan.

Walaupun tidak memerlukan SSID untuk sambungan yang stabil, sekurang-kurangnya diperlukan pada tahap tertentu.

Cara meningkatkan keselamatan Wi-Fi

Sekiranya melumpuhkan SSID anda tidak memberi kesan kepada keselamatan rangkaian anda, apa yang berlaku? Bagaimana anda dapat menjauhkan penggodam dan pengganggu yang tidak diingini dari rangkaian Wi-Fi anda? Teruskan membaca, dan anda akan lihat.

Terdapat tiga perkara yang perlu anda lakukan untuk mengamankan rangkaian wayarles anda:

  1. Gunakan penyulitan WPA 2
  2. Gunakan kekunci rangkaian yang kuat
  3. Tukar nama pengguna dan kata laluan pada penghala Wi-Fi anda

Sebaik-baiknya, anda harus menghasut ketiga-tiga ini semasa anda mengeluarkan kotak masuk penghala anda. Sebilangan besar penghala pihak ketiga menerapkan perubahan kata laluan semasa anda pertama kali log masuk, namun beberapa penghala penyedia rangkaian tidak melakukannya. Walau apa pun, ubah nama pengguna dari ‘admin’ dan cipta semula kata laluan dengan segera. Lalai hanya itu — ia sama untuk semua penghala yang dihasilkan dengan model dan pelepasan yang sama. Juga, banyak pengeluar menggunakan lalai yang sama untuk sebahagian besar penghala mereka.

Navigasi ke halaman web penghala anda, dan anda mungkin akan menemui tetapan di bawah Wayarles. Tetapan Peribadi atau Perusahaan tidak banyak bermakna melainkan anda mempunyai penghala kelas perniagaan, tetapi pilihan isi rumah yang paling biasa adalah menggunakan WPA2 / Peribadi.

Akhirnya, apabila anda menukar SSID anda menjadi sesuatu yang peribadi tetapi tidak dapat dikenal pasti, ubah kunci akses atau kata laluan menjadi sesuatu yang kuat. Semakin rumit anda boleh membuat kata laluan, semakin baik, selagi anda dapat mengingatnya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found