Cara Menunjukkan Masa Semasa dalam Helaian Google

Salah satu daripada banyak fungsi yang dapat dilakukan oleh pengguna Google Sheets dalam aplikasi ini adalah untuk menunjukkan waktu semasa. Pengguna kali pertama mungkin keliru dengan sintaksnya pada mulanya, tetapi untungnya, memaparkan waktu di spreadsheet anda adalah proses yang agak mudah.

Cara Menunjukkan Masa Semasa dalam Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan fungsi ini untuk menunjukkan waktu semasa menggunakan dua fungsi yang paling popular: SEKARANG dan MASA. Sama ada anda mahu memaparkan tarikh dan waktu atau hanya satu nilai, fungsi-fungsi ini membuat anda dilindungi. Anda juga akan belajar bagaimana menyesuaikan hasilnya sehingga anda dapat memanfaatkan fitur ini dengan sebaik-baiknya.

Di bawah ini, anda akan mendapat petunjuk terperinci mengenai cara menunjukkan waktu semasa menggunakan fungsi yang paling biasa.

Cara Menambah Masa dan Tarikh Semasa Menggunakan SEKARANG

Mari kita mulakan dengan salah satu fungsi yang paling banyak digunakan untuk menunjukkan tarikh terkini. Anda boleh menggunakan formula ini untuk menambahkan tarikh (atau waktu) semasa ke spreadsheet anda atau memasukkannya ke dalam formula tarikh atau waktu yang berbeza.

Sintaks untuk fungsi SEKARANG adalah seperti berikut:

= SEKARANG ()

Sintaks ini terdiri daripada pemisah nama, tanda kurung, dan koma. Tidak ada argumen yang biasanya merupakan bahagian sintaks dan dimasukkan ke dalam tanda kurung.

Sekiranya anda melakukan pembukuan atau melakukan tugas lain yang memerlukan anda menambahkan tarikh dan masa yang tepat pada hamparan tertentu, lebih baik menggunakan fungsi SEKARANG.

 1. Buka hamparan Google atau buat yang baru.
 2. Klik pada sel di mana anda ingin memaparkan tarikh dan masa semasa. Ini akan menjadikan sel aktif.
 3. Taip “= SEKARANG () "Dan tekan enter. Tanda kurung memastikan anda menggunakan kata ini sebagai fungsi. Anda sekarang akan melihat tarikh dan waktu muncul di sel tempat anda memasukkan formula. Anda dapat melihat fungsi lengkap di bar di atas lembaran kerja.

Inilah yang harus anda ketahui mengenai fungsi SEKARANG:

 • Fungsi SEKARANG tidak menentu. Ini mengira semula atau mengemas kini setiap kali hamparan diedit. Dalam tetapan spreadsheet, Anda dapat memilih untuk menghitung ulang lembaran kerja "Pada perubahan dan setiap menit" atau "Pada perubahan dan setiap jam." Namun, tidak ada cara untuk mematikan pengiraan semula fungsi tidak stabil.
 • Tarikh dan waktu yang ditunjukkan dalam spreadsheet akan selalu merujuk pada masa semasa setelah mengira semula spreadsheet dan bukan tarikh dan masa entri pertamanya.
 • Anda boleh mengubah pemformatan nombor untuk menyembunyikan satu komponen fungsi.

Cara Memasukkan Tarikh Semasa Menggunakan HARI INI

Untuk hanya memaparkan tarikh semasa di Helaian Google tanpa cap waktu, lebih baik menggunakan fungsi HARI INI. Bergantung pada tetapan tempatan anda, tarikh akan ditunjukkan dalam format DD / MM / YY atau MM / DD / YY. Sama seperti fungsi SEKARANG, HARI INI tidak mempunyai sebarang hujah. Ini bermaksud tidak akan ada sintaks antara tanda kurung.

Ikuti langkah di bawah untuk memasukkan tarikh semasa menggunakan fungsi HARI INI:

 1. Pilih sel kosong dari Helaian Google anda untuk menjadikannya aktif.
 2. Taip “= HARI INI ()Dan tekan enter.

Sel yang mengandungi formula HARI INI dikemas kini setiap hari, dan anda boleh menyesuaikan pemformatan lebih lanjut untuk menggunakan nombor atau teks mengikut pilihan anda.

Memformat Rumus Tarikh dan Masa Anda

Secara lalai, fungsi SEKARANG menunjukkan cap waktu waktu dan tarikh di Helaian Google anda. Untuk mengubah tetapan ini, anda perlu mengubah format sel yang mengandungi cap waktu itu. Juga, peraturan pemformatan yang sama berlaku untuk formula HARI INI.

Ikuti langkah di bawah untuk mengubah pemformatan formula anda:

 1. Pilih sel yang menunjukkan masa dan tarikh dengan formula SEKARANG (atau HARI INI).
 2. Klik "Format" dari bar alat di atas hamparan.

 3. Arahkan kursor ke pilihan "Nombor" dari menu lungsur turun.

 4. Pilih "Waktu" jika anda mahukan fungsi hanya untuk menunjukkan waktu semasa. Begitu juga, pilih "Tarikh" untuk fungsi untuk hanya memaparkan tarikh semasa.

Sekiranya anda ingin mengubah format fungsi SEKARANG atau HARI INI, anda boleh melakukannya dari menu Format dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pilih sel yang ingin anda ubah. Anda juga boleh memilih pelbagai sel.
 2. Klik "Format", kemudian "Nombor", dan "Lebih Banyak Format." Seterusnya, cari pilihan "Lebih Banyak Format Tarikh dan Waktu", yang akan membuka kotak dialog baru.

 3. Anda boleh memilih daripada lebih daripada sedozen format. Pilih yang anda mahukan dan klik pada butang "Terapkan" di sebelah kanan atas kotak dialog. Tarikh boleh ditulis dalam bentuk angka, termasuk teks, atau mempunyai aksara tambahan (garis miring).

 4. Kembali ke sel untuk memeriksa sama ada ia sesuai dengan format yang anda tetapkan.

Anda boleh menggunakan pelbagai format untuk sel yang berbeza pada Helaian Google anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Memasukkan Waktu atau Tarikh Statik dalam Helaian Google?

Sekiranya anda lebih suka bekerja dengan tarikh dan waktu statik, anda boleh menggunakan pilihan jalan pintas yang merangkumi menulis tarikh dan waktu secara manual atau memasukkannya menggunakan perintah berikut:

• "Ctrl +;" - jalan pintas tarikh statik (Windows)

• "Ctrl + Shift +:" - pintasan masa dan tarikh statik (Windows)

• "Perintah +;" - jalan pintas masa statik (Mac)

Formula SEKARANG dan HARI INI tidak dapat memaparkan waktu statik.

Masih bolehkah saya menambah masa dan tarikh semasa menggunakan GoogleClock?

Menambah masa dan tarikh semasa menggunakan GoogleClock tidak lagi disokong. Fungsi ini digunakan untuk spreadsheet yang diterbitkan di web dan hanya dikemas kini sekali-sekala. Daripada GoogleClock, anda boleh menggunakan formula SEKARANG atau HARI INI untuk menambahkan masa dan tarikh semasa ke dalam Google Spreadsheet anda.

Bolehkah saya menukar waktunya menjadi perpuluhan dalam Helaian Google?

Kemungkinannya, anda mungkin perlu menukar nilai data masa dan tarikh dalam Lembaran anda menjadi perpuluhan. Penukaran ini sering berlaku ketika menukar perbezaan antara waktu permulaan dan akhir tugas menjadi perpuluhan.

Untuk menukar masa menjadi nombor perpuluhan di Helaian Google, anda boleh menggunakan fungsi waktu seperti HOUR, MINUTE, atau SECOND, atau fungsi TIMEVALUE.

Fungsi JAM

Fungsi jam akan mengambil nilai waktu tertentu dan hanya mengembalikan komponen jamnya. Jadi, untuk nilai waktu "05:14:40," ia akan mengembalikan "" 5 "" saat ia berputar ke jam terdekat.

Inilah sintaks fungsi:

= JAM (masa)

Dalam fungsi ini, "waktu" menunjukkan nilai waktu atau rujukan ke sel dengan nilai waktu.

Fungsi MINUTE

Fungsi ini melakukan perkara yang sama seperti yang sebelumnya tetapi hanya mengembalikan nilai minit. Untuk nilai masa yang sama "15:14:40," ia akan kembali '' 15. ''

Inilah sintaksnya:

= MINIT (masa)

Fungsi KEDUA

Seperti fungsi JAM dan MINIT, fungsi KEDUA akan mengembalikan komponen kedua dari nilai masa sel. Jadi, jika kita mengambil contoh yang sama, "15:14:40," fungsi akan kembali "" 40. ""

Sintaksnya adalah seperti berikut:

= KEDUA (masa)

Menukar Masa ke Bilangan Jam

Apabila anda mempunyai jam, minit, dan nombor kedua dalam nilai waktu, anda juga boleh menukarnya menjadi perpuluhan yang setara dengan nilai itu dari segi jam dengan menggunakan formula di bawah:

= JAM (B3) + MINIT (B3) / 60 + KEDUA (B3) / 3600

B3 dalam contoh ini merujuk kepada sel di mana nilai masa aktif. Ia boleh menjadi sel yang anda pilih di spreadsheet anda.

Tukar Masa ke Bilangan Minit

Anda boleh mengikuti logik yang sama untuk menukar nilai masa ke perpuluhan bersamaan dengan bilangan minit.

= JAM (B3) * 60 + MINIT (B3) + KEDUA (B3) / 60

Sekali lagi, B3 di sini hanyalah ilustrasi.

Tukar Masa ke Bilangan Detik

= JAM (B3) * 3600 + MINIT (B3) * 60 + KEDUA (B3)

Ini adalah formula yang harus anda gunakan untuk menukar waktu dari sel yang mengandungi nilai waktu (kami menganggapnya B3) hingga beberapa saat.

Masa tidak menunggu sesiapa

Menunjukkan waktu dan tarikh semasa di Helaian Google adalah operasi mudah yang dapat dilakukan oleh semua orang dengan sedikit bantuan. Artikel ini memberi anda semua arahan yang diperlukan untuk menunjukkan semua masa dan tarikh yang anda perlukan dengan lancar, memformatnya atau menukarnya menjadi nombor perpuluhan.

Sama ada anda seorang penganalisis kewangan atau data atau anda sering menggunakan spreadsheet, anda tidak perlu risau untuk memaparkan masa dan tarikh di helaian anda lagi.

Untuk operasi mana anda menggunakan formula SEKARANG dan HARI INI? Adakah anda lebih suka menyimpan format nombor lalai atau mengubahnya menjadi yang lebih spesifik? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found