Cara Menunjukkan Ketinggian di Google Earth

Google Earth telah menjadi aplikasi penyemakan imbas Bumi yang rapi selama bertahun-tahun sekarang. Versi yang lebih baru, bagaimanapun, dilengkapi dengan banyak alat tambahan, menampilkan penggambaran planet kita yang semakin terperinci dan memungkinkan pengguna menggunakan aplikasi dengan beberapa cara baru.

Cara Menunjukkan Ketinggian di Google Earth

Alat Profil Ketinggian membolehkan anda membuat jalan, dan memaparkan profil ketinggiannya. Selain itu, Google Earth memaparkan ketinggian lokasi di mana sahaja kursor anda berada di peta. Anda boleh menemui ketinggian kursor semasa di sudut kanan bawah.

Pencarian Lokasi Asas

Sekiranya anda hanya ingin melihat seberapa tinggi gunung tertentu atau melakukan pemeriksaan fakta semasa perbualan sepele dengan rakan menggunakan bir, mengetahui ketinggian lokasi semudah mencarinya di Peta Google. Cukup buka Google Earth, arahkan ke lokasi yang dimaksudkan (baik dengan mengezum masuk secara manual atau dengan menaip nama yang sesuai di kotak carian).

Sekiranya anda menemui lokasi sasaran anda, ketinggian titik spesifik tersebut akan ditampilkan di kanan bawah tetingkap Google Earth anda. Perhatikan bahawa "alt mata" menunjukkan ketinggian tempat, bukan ketinggian lokasi. Nombor "elev" adalah angka yang menunjukkan ketinggian titik yang telah anda lawati.

Pencarian Ketinggian Lanjutan

Sudah tentu, carian lokasi asas pada dasarnya dapat memberitahu anda ketinggian lokasi yang anda pilih. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin melihat profil laluan tertentu dari lokasi geografi. Google Earth kini dilengkapi dengan semua alat yang diperlukan untuk melakukan ini. Ini sangat mudah dan mudah. Inilah caranya:

Buat Jalan

Klik Tambah dan kemudian Jalan dan ini akan membuka Jalan Baru dialog. Anda boleh mengakses salah satu jalan yang anda simpan sebelumnya di Google Earth.

Masukkan Nama

Anda boleh memberikan nama jalan dengan menaipnya ke dalam Nama bidang. Anda pasti mahu menamakan jalan anda kerana anda mungkin ingin mengunjunginya pada suatu ketika. Jangan klik okey sehingga jalan itu ditarik.

Sesuaikan Jalan

Pergi ke Gaya, Warna tab dan pilih warna dan lebar. Memilih warna dan lebar jalan masa depan anda mungkin terdengar sepele, tetapi beberapa medan menjadikan jalan sukar dilihat. Sudah tentu, anda boleh memilih tarikh dan masa jalan anda, menambah cap waktu atau jangka masa laluan, menambah keterangan, dan menukar unit di Pengukuran bahagian.

Lukis Jalan

Setelah anda menetapkan semuanya, kursor akan berubah menjadi segi empat sama, selagi Jalan Baru kotak dialog tetap terbuka. Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh menutupnya sehingga anda selesai membuat jalan. Seret atau klik pada tempat untuk menambah mata. Setelah anda yakin bahawa jalan anda sudah selesai, klik okey.

Buka Profil Ketinggian

Untuk mendapatkan pandangan ketinggian secara terperinci dari jalan anda, cari nama jalan anda di bar sisi di sebelah kiri, klik kanan dan pilih Tunjukkan Profil Ketinggian. Profil ini membolehkan anda melihat jalan anda dalam pandangan dua dimensi, yang menunjukkan panjang dan ketinggian jalan anda. The Y-axis menunjukkan ketinggian sebenar, manakala X-axis menunjukkan jaraknya.

Bahagian terbaik mengenai Profil Ketinggian ialah anda dapat mengklik / menyeret kursor anda ke seluruh grafik dan melihat perincian untuk setiap titik jalan anda. Sebenarnya, semasa anda menggerakkan kursor ke atas grafik, tiga nombor yang khusus untuk lokasi kursor di jalan anda akan berubah.

Tiga Nombor

Nombor tepat di atas anak panah merah menunjukkan ketinggian lokasi yang dipilih. Anak panah kiri menandakan jarak yang dilalui pada titik tertentu di jalan anda. Anak panah kanan, sebaliknya, menunjukkan nilai jalan di lokasi yang dimaksudkan (di mana kursor anda).

Analisis Bahagian

Melihat gambaran terperinci mengenai titik di jalan yang anda lukis cukup keren, tetapi anda kadangkala perlu menganalisis bahagian jalan tersebut. Ini dilakukan dengan memilih bahagian yang dikehendaki pada grafik ketinggian (klik kiri dan seret kursor). Ini akan mewujudkan kawasan yang lebih gelap di Profil Ketinggian, yang bermaksud anda telah berjaya mengasingkan bahagian jalan yang diinginkan.

Dalam paparan ini, pita memaparkan metrik yang dikemas kini dan anak panah merah pada peta bergerak ke titik tertinggi yang dipilih. Paparan ini menawarkan paparan data khusus yang dapat digunakan sesuai dengan keperluan anda.

Batu Bumi Google

Pasti, anda dapat mencari lokasi menggunakan Peta Google; anda mungkin boleh menaip “[nama lokasi] ketinggian” di Google dan mendapat jawapan yang mudah. Aplikasi hebat ini mempunyai pelbagai alat hebat yang dapat membantu anda dengan pelbagai perkara, ketinggian hanyalah salah satu daripadanya.

Adakah anda tahu mengenai paparan Profil Ketinggian? Sekiranya tidak, bagaimana anda memeriksa ketinggian di Google Earth? Jangan ragu untuk membincangkan di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found