Cara Menutup PC dengan iPhone Anda

Dengan bantuan aplikasi tertentu, anda boleh menggunakan iPhone anda sebagai alat kawalan jauh untuk PC anda. Oleh itu, apabila anda lupa mematikan komputer secara manual, anda boleh memerintahkan iPhone anda melakukannya untuk anda.

Cara Menutup PC dengan iPhone Anda

Ini berguna jika anda ingin menjimatkan tenaga atau meletakkan peranti anda ke mod tidur, tetapi anda keluar dan tidak mempunyai masa untuk melakukannya secara manual. Apabila anda menyambungkan peranti anda, anda dapat mematikan komputer anda dari mana-mana bilik di rumah atau bahkan halaman belakang anda, bergantung pada kekuatan isyarat Wi-Fi anda.

Cara Mematikan PC dengan iPhone

Untuk mengawal komputer anda dengan iPhone, anda perlu menyambungkannya terlebih dahulu. Untuk ini, anda perlu memuat turun aplikasi yang menghubungkan peranti yang mempunyai rangkaian yang sama. Anda boleh melakukannya dalam beberapa langkah.

 1. Pergi ke laman web Remote Off pada PC anda.

 2. Klik ‘Muat Turun Pembantu’.

 3. Setelah memuat turun, jalankan dan pasangkannya. Tidak semestinya rumit kerana tidak ada yang boleh dikonfigurasi.

 4. Pada iPhone anda, muat turun Mati Jauh. Terdapat versi percuma dan berbayar Sekiranya anda tidak keberatan dengan iklan dan anda hanya perlu mematikan PC anda sekali-sekala, versi percuma lebih dari cukup.

 5. Pastikan komputer dan iPhone anda disambungkan ke rangkaian yang sama (contohnya rangkaian Wi-Fi rumah anda). Sekiranya peranti tidak berkongsi rangkaian, mereka tidak akan dapat berinteraksi.

 6. Sekiranya anda menjalankan aplikasi Jarak Jauh / Mati Jauh di kedua-dua peranti anda, iPhone anda akan menemui komputer anda di bahagian ‘Komputer Terlihat’ di sebelah kiri.

 7. Pilih komputer anda.

 8. Anda harus melihat arahan ini: Shut Down, Lock, Restart, Sleep, Hibernate. Pilih satu.

  Luar Jauh

 9. Akan ada hitungan detik beberapa saat sebelum aplikasi melaksanakan perintah. Terdapat juga pilihan untuk melumpuhkan undur.

Dengan penyediaan mudah ini, anda akan mempunyai cara yang mudah untuk mengawal semua komputer di rangkaian rumah anda dan mematikannya jika diperlukan.

Aplikasi untuk Fungsi Jauh yang Lain

Selain menggunakannya untuk mematikan komputer, anda juga dapat menggunakan iPhone sebagai alat kawalan jauh PC untuk pelbagai perintah lain. Berikut adalah beberapa aplikasi berguna lain yang dapat memperluas fungsi iPhone anda.

Tetikus Jauh

rumah jauh

Tetikus Jauh adalah aplikasi hebat yang menjadikan iPhone anda menjadi tetikus dan papan kekunci tanpa wayar mudah alih untuk Windows atau Mac anda. Ia juga menyokong pemain dan pemalam yang berbeza.

Dengan aplikasi ini, anda dapat menaikkan atau menurunkan volume pada iTunes, VLC, atau Windows Media Player. Sekiranya anda membuat persembahan, anda boleh menggunakan iPhone anda untuk menukar slaid kerana aplikasinya juga serasi dengan PowerPoint.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk mematikan atau menghidupkan semula komputer anda dari jauh. Oleh itu, jika anda ingin mempunyai lebih banyak ciri selain hanya mengawal tetapan kuasa komputer anda, aplikasi ini semestinya membuat anda gembira.

Dapatkan RemoteMouse

TeamViewer

rakan sepasukan

Berikut adalah aplikasi kuat lain yang mengubah skrin komputer anda agar sesuai dengan telapak tangan anda. Ia menyokong sistem Windows dan Mac. Anda dapat mengawal semua pilihan komputer anda dari jauh dan mempunyai akses ke semua dokumen dan aplikasi yang dipasang di desktop anda. Antaramuka kelihatan lancar dan senang dilayari.

TeamViewer membolehkan anda memindahkan fail dengan dua cara. Oleh itu, jika anda memerlukan sesuatu dari komputer dengan cepat, cukup sampai dengan TeamViewer dan hantarkan ke telefon anda. Dan jika anda ingin memindahkan fail dari telefon ke komputer, anda boleh melakukannya tanpa wayar dalam beberapa saat. Selain itu, anda boleh memainkan kandungan audio dan video dari komputer di iPhone anda.

Dapatkan TeamViewer

Pemapar VNC

vnc
 • VNC Viewer mirip dengan TeamViewer kerana ia membolehkan anda log masuk ke komputer dari telefon anda dan mendapatkan keseluruhan antara muka desktop anda. Anda kemudian boleh mengawal tetikus atau papan kekunci anda dan menjadikan iPhone anda sebagai peranti proksi. Ini dapat membantu anda ketika anda perlu memeriksa sesuatu di komputer anda atau mendapatkan akses cepat ke beberapa fail.
 • Program ini menggunakan enkripsi untuk melindungi sesi anda daripada serangan jahat. Oleh kerana itu, anda harus menggunakan kata laluan komputer anda untuk mendapatkan akses ke desktop anda. Walaupun ini menambahkan beberapa langkah untuk proses tersebut, sekurang-kurangnya anda tidak perlu risau tentang keselamatan data anda.

Dapatkan VNC Viewer

Desktop Jauh Chrome

desktop jauh krom

Sekiranya anda mencari aplikasi serupa yang dibangunkan oleh Google, dapatkan Chrome Desktop Jauh. Ia tidak jauh berbeza dengan pilihan lain kerana ia membolehkan anda mengakses komputer dari iPhone anda. Anda hanya perlu memasang aplikasi pada kedua peranti anda, mengkonfigurasi sambungan, dan anda boleh sampai ke desktop anda kapan saja.

Perkara yang unik mengenai Desktop Jauh Chrome adalah kelancaran menatal dan mengezum. Sekiranya anda mahukan pengalaman tanpa henti semasa menavigasi desktop anda, aplikasi ini adalah hakikat sebenarnya.

Dapatkan Desktop Jauh Chrome

Soalan Lazim

Apa yang boleh saya lakukan jika saya perlu mematikan banyak PC?

Sekiranya anda mempunyai keseluruhan sistem PC yang perlu anda matikan, anda masih boleh menggunakan kaedah di atas tetapi jauh lebih mudah untuk melakukannya dari PC lain.

Melakukan ini akan membolehkan anda mematikan beberapa PC dalam satu masa selama anda berada di rangkaian yang sama. Anda juga boleh menghantar mesej untuk memberitahu pengguna bahawa komputer mereka akan dimatikan.

Menggunakan pintasan papan kekunci Win + R dan ketik "services.msc" kemudian tekan enter. Klik dua kali pada "Remote Registry" dan ubah "Disabled" menjadi "Automatic" di bawah Start Up Type. Anda perlu melakukan ini untuk setiap PC di rangkaian.

 • Anda mungkin perlu mengakses Firewall di komputer anda dan menetapkan kebenaran agar perkara ini dapat dilaksanakan. Ketik "Firewall" ke dalam bar pencarian, klik "Izinkan program atau fitur melalui Windows Firewall," dan klik "Ubah Tetapan." Cari Instrumentasi Pengurusan Windows (WMI) dan klik kotak pilihan untuk menggunakannya.

Kembali ke PC anda dan buka command prompt. Taip "shutdown / i" (tanpa tanda petik). Tambahkan nama komputer di rangkaian yang ingin anda matikan.

Kongsi Pilihan Anda

Aplikasi apa yang anda gunakan untuk mendapatkan akses jauh ke komputer dari iPhone anda? Kongsi pilihan anda di komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found