Cara Mematikan Komputer dari jauh

Sekiranya anda mempunyai dua atau lebih komputer yang disambungkan ke rangkaian rumah anda, anda boleh menggunakannya untuk mematikan komputer yang lain dari jarak jauh. Komputer Windows, Linux, dan Mac semuanya menyokong ciri ini, tetapi beberapa pengecualian berlaku.

Cara Mematikan Komputer dari jauh

Contohnya, edisi Windows 10 Pro dan Enterprise berfungsi dengan prosedur di bawah kerana merangkumi fungsi Penyusun Dasar Kumpulan dan Pendaftaran Jauh yang diperlukan.

Untuk menggunakan Windows 10 Home, anda perlu menambahkan Editor Dasar Kumpulan, aplikasi pihak ketiga, atau mencuba tweak pendaftaran terlebih dahulu. Maklumat lebih terperinci dan amaran terdapat di bawah.

Inilah cara mematikan PC mana-mana dari rangkaian tempatan anda dari jauh menggunakan Windows, Mac, atau Linux.

Matikan PC Windows dari PC Windows yang lain

Untuk menggunakan satu PC Windows untuk mematikan mesin Windows yang lain, Perkhidmatan Jauh memerlukan pengubahsuaian pada komputer yang ingin anda matikan dari jauh. Ini bukan perubahan atau prosedur pencegahan dalam bentuk apa pun; ini hanya perubahan pada pilihan yang sudah ada dalam edisi Windows 7, 8, 8.1, dan 10 Pro dan Ultimate. Untuk edisi Rumah, lihat di bawah.

Catatan: Keistimewaan pentadbiran pengguna aktif diperlukan pada kedua-dua PC Windows untuk menggunakan penutupan jarak jauh, dan anda mesti log masuk ke akaun pentadbiran yang sama.

 1. Pada PC jarak jauh yang ingin anda tutup, klik pada Cortana Search Bar di bahagian kiri bawah Taskbar, ketik "Perkhidmatan" dan pilih "Perkhidmatan" dari senarai.

 2. Klik kiri pada "Pendaftaran Jauh," kemudian pilih "Hartanah."

 3. Di bahagian "Jenis permulaan", pilih "Automatik" dari menu lungsur

 4. Klik pada "OKEY" untuk mengesahkan pilihan anda. Tidak perlu mengklik butang "Terapkan", tetapi Anda mungkin ingin mengklik "Mula" pautan di bawah bahagian "Status perkhidmatan".

 5. Di Bar Carian Cortana, ketik "Tembok api" dan pilih "Windows Defender Firewall" dari senarai.

 6. Klik pada "Benarkan aplikasi atau ciri melalui ..." di sebelah kiri tingkap.

 7. Klik pada "Ubah tetapan" untuk mengedit pilihan.

 8. Tandakan kotak di sebelah "Instrumentasi Pengurusan Windows (WMI)." Langkah ini juga menandakan "Peribadi" kotak secara automatik. Jangan sekali-kali mengklik "Awam" semasa menggunakan rangkaian kawasan setempat anda.

 9. Pada PC yang mengawal penutupan jarak jauh, ketik "Cmd" di Cortana Search Bar dan klik pada "Komandan Segera."

 10. Setelah program dibuka, ketik "Tutup / saya" atau "Tutup -I" (mana sahaja yang anda suka) tanpa tanda petik dan sahkan dengan menekan "Masuk."

 11. Apabila tetingkap "Remote Shutdown Dialog" dilancarkan, klik "Tambah."

 12. Di tetingkap timbul "Tambah Komputer", ketik nama PC (nama hos) yang anda mahu tutup. Karakter hanya muncul dalam huruf kecil sehingga tidak perlu menggunakan nama host. Anda boleh mencari nama dengan mengetik "hostname" tanpa tanda petik di terminal Prompt Perintah. Selepas memasukkan nama, klik "OKEY" untuk menyelamatkannya.

 13. Pilih pilihan shutdown / restart anda, kemudian klik "OKEY" untuk mengaktifkan proses pada sistem Windows jauh. Pilihan "Mulakan semula" juga tersedia, tetapi jangan pilih "Lain" untuk yang lain atau tidak akan berfungsi.

 14. Sekiranya arahan di atas gagal dilengkapkan dengan jayanya, cubalah mengedit pendaftaran sebelum anda memasuki langkah "shutdown" Command Prompt di atas, kemudian terus ikuti langkah-langkahnya. Jenis "Regedit" tanpa petikan di Kotak Carian Cortana di bahagian bawah dan pilih "Penyunting Pendaftaran" dari senarai.

 15. Navigasi ke "Komputer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System" atau salin dan tampal ke bar alamat di bahagian atas Registry Editor.

 16. Klik kanan pada "Sistem," pilih "Baru," pilih "Nilai DWORD (32-bit)," kemudian ubah nilai dari "0" menjadi “1” dalam kotak "Data nilai". Lanjutkan arahan dari langkah Prompt Perintah di atas.

Proses di atas membantu memastikan keserasian antara pelbagai Sistem Operasi dan Edisi Windows. Namun, Windows 10 Home nampaknya berfungsi dengan menambahkan entri pendaftaran baru ke "PC jarak jauh Windows 10" sahaja. Tidak memerlukan langkah lain.

Matikan PC Windows 7, 8, 10 Home Edition dari Komputer Windows yang lain

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, edisi Windows 7, 8, 8.1, dan 10 Home TIDAK membuka kunci Editor Dasar Kumpulan (Gpedit.msc), menjadikan penutupan jarak jauh lebih sukar dicapai. Ia wujud jauh di dalam sistem operasi, tetapi terkunci dan tidak dapat digunakan dalam beberapa cara.

Editor Dasar Kumpulan "secara teknikal" diperlukan untuk melakukan langkah-langkah sebelumnya untuk mematikan PC Windows 7/8/10 dari jarak jauh, walaupun perubahan pendaftaran yang disebutkan sebelumnya melakukan tipu muslihat pada sistem Windows 10 Home Edition. Walau apa pun, anda mempunyai tiga pilihan pada ketika ini: cuba memperbaiki pendaftaran (disyorkan terlebih dahulu), tambahkan / buka kunci gpedit, atau pasang aplikasi pihak ketiga. Inilah pilihannya.

Pilihan 1: Cuba Registry Fix

Seperti yang disebutkan dalam langkah sebelumnya di atas, pergi ke Registry, arahkan ke "Computer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System," tambah Nilai DWORD (32-bit) baru, kemudian ubah nilainya menjadi 1 Ia semudah itu!

Pilihan 2: Menambah / Membuka Kunci Editor Dasar Kumpulan dalam Windows Home Editions

Untuk menambahkan Editor Dasar Kumpulan (Gpedit.msc) ke Windows Home Editions, penggodam, pengaturcara, dan juruteknik juga telah menemui cara untuk menambahkan Gpedit.msc dan Remote Registry ke Windows 10 Home dan edisi Home yang lain, membuat eksibel yang boleh dimuat turun, fail zip, dan kumpulan fail.

Walau apa pun, muat turun tidak menjadikan Gpedit berfungsi sepenuhnya kerana perbezaan OS Windows yang lain. Namun, fail berfungsi cukup untuk melaksanakan fungsi jarak jauh dan menjalankan kebanyakan fungsi dasar kumpulan. Ketahuilah bahawa kebanyakan fail batch dan executable TIDAK dapat dinyahpasang dan boleh menyebabkan masalah lain. Senario ini biasa berlaku di kalangan pengguna Windows.

Untuk ralat "Gagal membuka pendaftaran" atau masalah dasar kumpulan, cuba perbaiki pemasangan gpedit Windows Home Edition ini atau ikuti prosedur pemboleh gpedit ini.

Pilihan 3: Memasang Aplikasi Penutupan Jauh Windows Pihak Ketiga

Terdapat juga aplikasi pihak ketiga yang melakukan fungsi pemadaman jarak jauh. Aplikasi biasanya perlu mengubah beberapa fail (dan memindahkan beberapa file dalam banyak kes) untuk mengelakkan ralat "Gagal mengakses pendaftaran" ketika berusaha mematikan PC Windows 7, 8, 8.1, atau 10 Home Edition dari jauh.

Untuk "Akses Ditolak" atau "Gagal membuka masalah pendaftaran, cuba gunakan aplikasi ManageEngine Shutdown / Restart percuma atau Remote Shutdown Manager.

Catatan: Terma dan Syarat Microsoft Windows melarang perubahan OS, rekayasa terbalik, dan pencegahan ciri terhad, jadi lakukan dengan risiko anda sendiri.

Matikan PC Windows dari Komputer Linux

Anda juga dapat mematikan komputer dari jauh dari komputer Linux. Agar ini dapat berfungsi, anda harus menyiapkan PC Windows anda seperti yang anda lakukan untuk mematikan jarak jauh dari PC Windows yang lain (Langkah 1-10). Dengan begitu, mari kita lihat cara mematikan PC Windows anda dari komputer Linux dari jauh.

Terdapat dua perkara yang mesti anda ingat. Pertama, anda mesti mempunyai hak pentadbir pada Windows PC. Kedua, kedua-dua komputer harus disambungkan ke rangkaian LAN / Wayarles yang sama.

 1. Ketahui alamat IP PC Windows anda. Anda boleh mencarinya melalui Command Prompt. Buka dan ketik "ipconfig" dan tekan "Enter". Anda memerlukan alamat IPv4. Anda juga dapat menemuinya dalam konfigurasi penghala. Ia terdapat dalam jadual pelanggan DHCP. Tuliskan alamat IP komputer jauh kerana anda memerlukannya kemudian.
 2. Seterusnya, lancarkan terminal komputer Linux anda.
 3. Pasang Samba, protokol yang anda perlukan untuk menyambungkan komputer Linux ke PC Windows anda. Untuk Ubuntu, gunakan perintah ini: “sudo apt-get install samba-common”. Terminal akan meminta kata laluan root anda sebelum pemasangan.
 4. Setelah memasang Samba, ketik “net rpc shutdown - I IP address - U user% password”. Ganti bahagian alamat IP dengan alamat IP sebenar PC Windows anda. Daripada "pengguna", tulis nama pengguna Windows dan bukannya "kata laluan" taip kata laluan akaun pentadbir Windows anda.

Mematikan Mac dari jauh

Anda juga boleh mematikan Mac dari jauh. Perlu diingat bahawa Mac dan komputer yang anda gunakan untuk melakukan pemadaman jarak jauh harus disambungkan ke rangkaian yang sama. Anda juga memerlukan akses pentadbir pada kedua-dua komputer.

Prosesnya kelihatan sangat serupa, sama ada anda menggunakan Mac lain atau PC Windows untuk mematikan Mac anda. Mari lihat cara mematikan Mac dari jauh:

 1. Buka terminal Mac yang lain. Sebagai alternatif, anda boleh melakukan operasi ini melalui PuTTY jika anda menggunakan PC Windows untuk mematikan Mac anda dari jauh.
 2. Setelah terminal atau PuTTY dilancarkan, ketik "ssh [dilindungi e-mel]". Anda harus mengganti "nama pengguna" dengan nama pengguna Mac jauh. Juga, ganti bahagian "ipaddress" dengan alamat IP sebenar Mac anda. Untuk mencari alamat IP Mac anda pada OS X 10.5 dan lebih tinggi, pergi ke Ikon Apple> Keutamaan Sistem> Rangkaian. Sekiranya anda menjalankan OS X 10.4, pergi ke Ikon Apple> Pilihan Sistem> Rangkaian> Rangkaian Anda> Konfigurasikan> TCP / IP.
 3. Apabila ditanya, berikan kata laluan pengguna Mac jauh.
 4. Seterusnya, ketik “sudo / sbin / shutdown now” jika anda ingin mematikan Mac anda dengan segera dan tekan “Return” atau “Enter”. Sekiranya anda mahu memulakannya semula, perintah akan kelihatan seperti ini: “sudo / sbin / shutdown –r”.

Pemikiran Akhir

Daripada mematikan atau menghidupkan semula setiap komputer di rangkaian anda secara manual, anda boleh melakukannya dari jarak jauh dari satu komputer dalam masa beberapa minit. Untuk berfungsi, anda hanya perlu mempunyai akses pentadbir di setiap komputer dan melakukan beberapa penyesuaian tetapan sistem asas jika anda bekerja dengan PC Windows. Jangan lupa bahawa Windows Home Editions tidak membuka fungsi Editor Dasar Kumpulan atau Remote Registry, tetapi pilihan di atas semestinya berjaya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found