Pemesejan Isyarat - Di manakah Mesej Disimpan?

Sama ada anda seorang Isyarat baru atau penyokong setia sejak awal, anda mungkin tertanya-tanya ke mana semua mesej anda pergi? Biarkan kami memberitahu anda mengenai kelawar - mereka tidak melangkah jauh.

Pemesejan Isyarat - Di manakah Mesej Disimpan?

Dalam artikel ini, kami akan mendedahkan dengan tepat di mana mesej Isyarat anda disimpan. Kami juga akan membincangkan topik berkaitan privasi lain seperti sama ada Isyarat dapat dilacak, seberapa selamat aplikasi ini secara keseluruhan, dan banyak lagi.

Di manakah Mesej Disimpan pada Isyarat

Anda mungkin telah menggunakan Signal selama berbulan-bulan sekarang tanpa memikirkan di mana mesej anda disimpan. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu membuat sandaran mesej atau menghapus data pada peranti anda, jadi mengetahui di mana mencari mesej anda dapat sangat berguna. Sama ada anda pengguna Android atau iOS, kami akan menunjukkan kepada anda tempat mencari mesej anda.

Di manakah Mesej Isyarat disimpan di iPhone dan Android,

Semua mesej yang anda hantar di Signal disimpan secara tempatan pada peranti anda. Isyarat tidak mempunyai akses ke mesej anda atau data yang anda hantar melalui aplikasi. Teks yang anda hantar ada di pelayan Signal hanya semasa dalam perjalanan, dan ia disulitkan dari hujung ke hujung. Satu-satunya cara untuk mendapatkan akses ke mesej tersimpan anda di mana-mana peranti adalah dengan mengaktifkan sandaran sembang.

Dayakan Sandaran Sembang pada Isyarat

Sekiranya anda ingin menyimpan catatan mesej anda, satu-satunya pilihan anda adalah menjalankan sandaran mesej. Kami akan memberi anda langkah-langkah mengenai cara melakukannya di bawah.

  1. Lancarkan Isyarat pada peranti anda.

  2. Ketik ikon profil anda. Ini adalah ikon bulat kecil di sudut kiri atas skrin anda. Anda sekarang akan mengakses "Tetapan Isyarat".

  3. Tatal ke bawah ke "Sembang dan media"> "Sembang".

  4. Anda akan melihat frasa laluan 30 digit. Isyarat akan meminta anda memasukkan frasa laluan ini apabila anda ingin memulihkan sandaran anda. Tuliskan frasa laluan atau salin ke lokasi yang selamat.

  5. Anda mesti mengesahkan bahawa anda telah menuliskan frasa laluan.

  6. Pilih pilihan "Dayakan sandaran".
  7. Periksa masa sandaran terakhir untuk mengesahkan sama ada sandaran selesai.

  8. Isyarat akan memaparkan tempat mencari sandaran anda. Sila simpan folder sandaran anda pada peranti lain.

Soalan Lazim Tambahan

Di mana Sandaran Isyarat disimpan?

Setelah anda mengaktifkan sandaran, Signal akan dipaparkan di mana anda boleh mencarinya. Lihat di atas untuk mengetahui cara mengaktifkan sandaran pada Signal. Inilah cara mencari folder sandaran anda:

• Lancarkan Isyarat pada peranti anda (hanya mudah alih).

• Klik pada avatar bulat kecil di bahagian atas skrin untuk memasukkan "Pengaturan Isyarat".

• Pergi ke "Obrolan dan media" atau hanya "Obrolan".

• Pergi ke "Sembang sandaran"> "Folder sandaran." Anda akan melihat lokasi folder sandaran anda. Anda dapat mengaksesnya dengan pergi ke "Fail Saya" atau memasukkan telefon anda ke komputer.

Fail sandaran harus dibaca "signal-year-month-date-time.backup." Sekiranya anda menggunakan versi Signal yang lebih lama, anda mungkin mendapat cadangan anda di “/ InternalStorage / Signal / Backups” atau “/ sdcard / Signal / Backups”.

Bolehkah Mesej Isyarat Diperoleh?

Ya, mesej anda di Signal dapat diambil sekiranya anda telah mengaktifkan backup chat sebelum ini. Inilah cara mendapatkan semula mesej anda:

Untuk Pengguna Android

• Aktifkan sandaran pada telefon yang mempunyai sejarah pesanan Isyarat anda. Ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di atas mengenai cara mengaktifkan sandaran.

• Simpan frasa laluan 30 digit anda.

• Pindahkan folder Isyarat dengan fail sandaran. Fail itu bernama "signal-year-month-date-time.backup." Sekiranya anda menggunakan telefon yang sama, pindahkan fail ke komputer anda. Sekiranya anda mempunyai telefon baru, pindahkan fail sandaran ke sana.

• Isyarat Instal dari kedai aplikasi dan tampal frasa laluan 30 digit sebelum memasukkan nombor telefon anda.

Untuk Pengguna iOS

Sekiranya anda pengguna iOS, anda hanya dapat memindahkan mesej anda dari satu peranti iOS ke yang lain.

Pertama, kedua-dua peranti perlu disambungkan ke Wi-Fi dan Bluetooth, dijalankan pada versi Isyarat terkini (3.21.3 atau lebih baru), dan dijalankan pada iOS12.4 atau lebih baru. Untuk iOS14, anda perlu mengaktifkan kebenaran "Rangkaian Tempatan" dalam Tetapan iOS> Isyarat anda.

Telefon baru anda harus berada di ruangan yang sama dan didaftarkan pada nombor yang sama dengan yang lama.

Pastikan kamera di telefon lama anda berfungsi dengan baik, kerana Signal akan meminta anda mengimbas kod QR untuk menghubungkan peranti anda.

• Pasang Signal pada telefon atau iPad baru anda. Anda boleh memuat turunnya dari App Store.

• Lengkapkan pendaftaran.

• Klik "Pindahkan dari Peranti iOS" untuk mendapatkan kod QR.

• Pada telefon lama anda, pilih "Seterusnya."

• Pindahkan telefon lama anda ke peranti baru dan imbas kod QR.

• Gunakan telefon baru anda untuk menghantar teks.

Perhatikan bahawa sejarah sembang anda akan dihapus dari telefon lama anda.

Masih Bolehkah Saya Mendapatkan Mesej Saya Jika Saya Lupa Frasa Laluan 30-Digit?

Malangnya tidak. Anda tidak dapat memulihkan mesej anda tanpa frasa laluan. Anda harus membuat sandaran baru dan mendapatkan frasa laluan baru. Pertama, lumpuhkan sandaran sembang sebelumnya. Kemudian hidupkan semula untuk membuat yang baru.

Bolehkah Aplikasi Isyarat Dikesan?

Signal adalah aplikasi pemesejan yang sangat disulitkan. Penyulitan end-to-endnya menghalang perisian pihak ketiga, penyedia perkhidmatan mudah alih, rangkaian awam, atau bahkan Signal sendiri membaca mesej anda. Kecuali anda menggunakan aplikasi untuk mengirim pesan SMS / MMS Tidak Selamat, perbualan anda tidak dapat dilacak.

Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa penyerang selalu dapat mencari jalan masuk ke telefon anda jika mereka memikirkannya. Signal mempunyai cara memerangi penyerang dengan menetapkan nombor keselamatan yang unik. Fungsi ini membolehkan anda memeriksa semula seberapa selamat mesej dan panggilan anda. Contohnya, jika seseorang menghantar mesej kepada anda dari telefon baru yang berpura-pura menjadi rakan anda, anda akan melihat perubahan nombor keselamatan.

Bagaimana Saya Boleh Melihat Nombor Keselamatan?

Untuk melihat nombor keselamatan untuk sembang tertentu, ikuti langkah berikut:

• Buka sembang yang anda mahu lihat nombor keselamatannya.

• Ketuk tajuknya.

• Tatal ke bawah dan ketuk "Lihat nombor keselamatan." Anda boleh mengesahkan enkripsi sembang anda dengan kenalan tertentu dengan membandingkan nombor dengan nombor pada peranti mereka.

Sejauh Mana Selamatnya Aplikasi Isyarat?

Oleh kerana sistem enkripsi dari hujung ke hujungnya, kita dapat mengatakan bahawa Isyarat sangat selamat. Sistemnya berfungsi untuk menyandikan mesej pengirim dengan cara tertentu yang hanya dapat dibuka kunci oleh alat penerima. Sekiranya kami memberitahu anda bahawa beberapa institusi politik terkenal di dunia lebih suka aplikasi ini, anda akan mendapat idea tentang seberapa selamat mesej anda.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk memastikan tahap keselamatan mesej anda lebih tinggi. Ya, kami tahu bahkan Sinyal tidak dapat mengintip anda, tetapi apa yang berlaku jika anda menerima pemberitahuan dan orang di sebelah anda membacanya di skrin kunci anda? Atau jika seseorang mencuri telefon anda? Pencuri dapat mengakses mesej anda dengan mudah. Anda boleh menyembunyikan pratonton mesej Isyarat baru di skrin telefon anda dan menetapkan corak buka kunci di telefon anda. Sebagai langkah keselamatan tambahan, anda boleh membiarkan Isyarat dibuka hanya setelah anda memasukkan kata laluan atau imbasan biometrik. Ini akan menjauhkan calon pengganggu daripada mengumpulkan perbualan peribadi anda.

Petua Bonus: Bagaimana Menyembunyikan Pratonton Mesej Isyarat Baru di Skrin Anda?

Untuk Pengguna Android: Buka tetapan aplikasi Anda> "Perangkat"> "Suara dan pemberitahuan" dan pilih "Ketika perangkat terkunci." Pilih "Sembunyikan kandungan maklumat sensitif." Dengan cara ini, anda akan mendapat pemberitahuan apabila anda menerima mesej, tetapi anda hanya dapat melihat kandungan dan pengirimnya ketika membuka kunci telefon anda.

Untuk Pengguna iPhone: Buka tetapan aplikasi anda> "Pemberitahuan"> "Pemberitahuan Latar Belakang" dan pilih "Tunjukkan". Pilih pilihan yang paling anda sukai, tetapi kami mengesyorkan "Tidak ada nama atau mesej." Dengan cara ini, anda akan mendapat pemberitahuan apabila anda menerima mesej, tetapi anda hanya dapat melihat kandungan dan pengirimnya ketika membuka kunci telefon anda. Anda boleh membuang pemberitahuan Isyarat sepenuhnya dengan pergi ke aplikasi Tetapan iPhone anda. Pilih "Pemberitahuan"> "Isyarat" dan matikan "Tunjukkan di Skrin Kunci."

Adakah Isyarat Menyimpan Data?

Tidak, Signal tidak menyimpan data anda. Semua fail, mesej, foto, atau pautan yang anda kirim akan disimpan secara tempatan pada peranti anda. Isyarat tidak mempunyai akses ke data anda.

Menjaga Mesej Anda Selamat

Seperti yang anda lihat, Signal menjadikannya sukar bagi penyusup untuk mengakses mesej anda di aplikasinya. Signal telah menetapkan standard untuk mendapatkan kepercayaan penggunanya dengan sistem keselamatannya yang mantap. Oleh kerana aplikasi tidak menyimpan sebarang mesej anda di pelayannya, anda hanya dapat memulihkannya dengan mengaktifkan sandaran sembang. Setelah membaca artikel ini, anda kini tahu cara melakukannya.

Sudahkah anda mengaktifkan sandaran sembang pada peranti anda? Berapa kerap anda membuat sandaran? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found