Siri Tidak Berfungsi pada iPhone 6S - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sejak pertama kali dilancarkan pada akhir tahun 2011, Siri telah menjadi ciri yang banyak digunakan di semua peranti iPhone, dan itu tidak berbeza di iPhone 6S. Sama ada anda ingin memaklumkannya kepada anda cuaca, menanyakannya atau bahkan meminta anda untuk menggunakan Uber, Siri mempunyai banyak kegunaan yang berbeza dan kebanyakan orang dapat memperoleh beberapa nilai dari ciri ini. Oleh itu, ia sangat menjengkelkan apabila Siri tidak akan berfungsi untuk satu sebab atau yang lain. Kadang-kadang ia mungkin tidak bertindak balas pada beberapa ketika, dan yang lain, ia bahkan tidak dapat memulakannya.

Siri Tidak Berfungsi pada iPhone 6S - Apa Yang Perlu Dilakukan

Bagi anda di luar sana yang mengalami masalah dengan membuat Siri bekerja di iPhone 6S, anda telah sampai di tempat yang sempurna. Artikel ini akan membantu anda agar Siri berfungsi semula dengan memberi anda beberapa petua dan trik. Beberapa petua ini mungkin kelihatan sangat jelas, tetapi kami ingin semaksimum mungkin untuk memastikan anda mempunyai semua sumber yang ada untuk menyelesaikan masalah ini. Walaupun artikel ini memberi tumpuan terutamanya pada iPhone 6S, Siri sebenarnya tidak akan berfungsi pada iPhone yang lebih lama daripada 4S, jadi jika anda mempunyai iPhone lama, itulah sebabnya Siri tidak berfungsi untuk anda. Tanpa basa-basi lagi, mari dapatkan petua tentang apa yang harus dilakukan dan cuba jika Siri tidak berfungsi pada iPhone 6S anda.

Pastikan Siri dihidupkan

Nampaknya ini adalah penyelesaian yang sangat mudah dan jelas, tetapi yang masih perlu disebutkan. Sekiranya Siri anda tidak berfungsi sama sekali, adalah idea yang baik untuk memastikan ia benar-benar dihidupkan. Sangat mungkin ia dimatikan secara tidak sengaja pada satu ketika. Untuk menghidupkan dan mematikan Siri, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Tetapan, kemudian Siri dan kemudian pastikan ia dihidupkan. Sekiranya tidak, anda mungkin menemui masalahnya.

Pastikan "Hey Siri" diaktifkan

Walaupun mungkin menggunakan Siri dengan menekan butang beranda, banyak orang memilih pilihan untuk mengatakan "Hey Siri" untuk memunculkannya. Walau bagaimanapun, kadangkala ini tidak akan berfungsi untuk anda. Perkara pertama yang perlu dilakukan jika "Hey Siri" tidak berfungsi adalah pergi dan pastikan ia dihidupkan. Ia dijumpai dengan pergi ke Tetapan, kemudian Siri dan kemudian turun sedikit ke layar sehingga anda melihat "Hey Siri", dan pastikan ia dihidupkan. Sekarang, anda seharusnya dapat bercakap untuk membesarkan Siri.

Pastikan Mod Daya Rendah Dimatikan

Mod Daya Rendah adalah tambahan yang agak baru pada iPhone dan ini membantu anda menjimatkan kuasa semasa bateri anda lemah. Sekiranya anda agak menggunakan Mod Daya Rendah, itu boleh menjadi sebab mengapa Siri tidak berfungsi dengan baik. Apabila Mod Daya Rendah dihidupkan, ia dapat mengurangkan atau mematikan sejumlah ciri yang berbeza pada iPhone, termasuk Siri. Oleh itu, jika dihidupkan, ada peluang baik yang mungkin disalahkan kerana Siri tidak berfungsi pada iPhone 6S anda.

Siri Mungkin Tidak Mahir Memahami Aksen Anda

Sayang sekali, tetapi selalu ada kemungkinan Siri tidak akan memahami loghat anda. Nampaknya bernilai dengan sebilangan besar loghat Amerika dan Kanada, tetapi aksen dari orang lain di seluruh dunia kadang-kadang menimbulkan masalah. Salah satu petua adalah cuba bercakap dengan perlahan dan sejernih yang mungkin untuk memberi Siri peluang yang lebih baik untuk memahami, walaupun kita menyedari bahawa hal itu berpotensi menjadi sangat menjengkelkan. Namun, apabila anda menggunakan Siri lebih banyak (dan semakin bertambah dengan bertahun-tahun dengan kemas kini baru) ia akan menjadi lebih baik pada pengecaman suara dan menjadi lebih baik dapat bekerja dan memahami anda dengan lebih baik.

Periksa dan Tukar Sambungan Internet Anda

Seperti hampir semua aplikasi atau ciri di iPhone, sambungan internet yang buruk boleh menyebabkan Siri tidak berfungsi atau membiarkannya terputus dari semasa ke semasa. Sekiranya Siri berhenti bekerja secara misteri untuk anda atau tidak berfungsi sama sekali, ada baiknya anda menyemak internet anda. Cuba beralih dari Wifi ke data dan lihat apa yang memberikan anda sambungan terbaik. Sudah tentu, jika anda mempunyai data yang terhad atau tidak, anda pasti ingin tetap menggunakan Wifi. Syukurlah, sambungan yang buruk akan sering berlaku selepas waktu tertentu, dan sambungan anda akan kembali normal pada satu ketika. Sekiranya anda hanya mempunyai hubungan yang tidak baik, anda pasti ingin memastikannya dan diperbaiki sebelum cuba menggunakan Siri lagi.

Pastikan Mikrofon Anda Tidak Terhadap dan Bersih (dan tidak rosak)

Sekiranya Siri dihidupkan dan begitu juga dengan ciri "Hey Siri", dan masih tidak berfungsi semasa anda bercakap, ada kemungkinan ada sesuatu yang tidak kena dengan mikrofon anda. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memastikan tidak ada yang menyekat mikrofon dan pastikan untuk membersihkannya juga. Sekiranya anda membersihkannya dan memastikan tidak ada yang menghalang mikrofon sama sekali, ia mungkin akan rosak. Sekiranya anda berpendapat demikian, rakam video diri anda bercakap dan lihat apakah mikrofon mengambil semuanya baik-baik saja. Sekiranya bunyi video terdistorsi, senyap atau "mati" dengan cara tertentu, mikrofon anda mungkin akan rosak. Perkara terbaik yang perlu dilakukan dalam kes ini ialah menghubungi Apple dan melihat apa yang harus dilakukan sekiranya mikrofon anda rosak.

Pastikan Anda berada di Lokasi Tenang

Sekiranya anda cuba menggunakan Siri di tempat yang menyala dengan TV atau banyak orang bercakap, kemungkinan besar akan mengeluarkan bunyi itu dan menghadapi masalah untuk mengetahui apa yang anda minta. Semasa menggunakan Siri, anda selalu berusaha memastikan bahawa suara anda adalah satu-satunya perkara yang dapat didengarnya. Sekiranya tidak, anda berisiko tidak berfungsi sebaik mungkin, atau tidak berfungsi sama sekali.

Kemas kini iOS anda ke Versi Terkini

Sekiranya iO anda mempunyai kemas kini, anda harus melihat ke versi yang lebih baru sebelum menggunakan Siri. Kemas kini ke Siri cukup umum dan ada kemungkinan versi baru ini mempunyai kemas kini ke Siri yang dapat membantunya mula berfungsi semula. Kemas kini ini juga dapat menyelesaikan banyak masalah bug atau perisian, yang juga boleh menjadi sebab mengapa Siri tidak berfungsi untuk anda. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan, kemudian Umum dan kemudian lihat apakah ada Pembaruan Perisian yang akan dibuat.

Mulakan semula Telefon Anda

Sekiranya semuanya gagal, kadangkala boleh membantu mematikan telefon anda dan kemudian hidupkan semula. Anda boleh melakukannya dengan hanya menahan butang kuasa dan butang utama telefon ke bawah selama 10-15 saat sehingga logo Apple muncul kembali. Ini kadang-kadang dapat menyelesaikan beberapa bug kecil atau masalah dan walaupun kelihatannya membuang masa, kadangkala dapat menyelesaikan masalah dengan lebih mudah daripada yang lain.

Ini adalah gambaran mendalam mengenai perkara yang dapat anda lakukan, tetapi jika tidak ada yang berhasil dan membiarkan Siri mula bekerja untuk anda lagi, anda harus menjadi drastik. Anda boleh cuba menghubungi Apple dan melihat apakah mereka mempunyai idea dan jika tidak, anda mungkin perlu mengembalikan iPhone 6S anda ke tetapan kilang. Tetapi mudah-mudahan, sekurang-kurangnya salah satu petua sebelumnya membantu anda menyelesaikan dan menyelesaikan masalah Siri anda yang tidak berfungsi!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found