5 Tanda Kad Grafik Anda Mempunyai Masalah dan Mungkin Mati

Kad grafik adalah komponen penting dalam komputer peribadi, dan kegagalan kad grafik boleh menjadikan PC tidak dapat digunakan.

5 Tanda Kad Grafik Anda Mempunyai Masalah dan Mungkin Mati

Nasib baik, kad grafik juga merupakan komponen yang cukup mudah didiagnosis dengan masalah. Kad grafik boleh gagal dengan beberapa cara yang berbeza, tetapi biasanya terdapat tanda amaran yang memberi anda banyak masa untuk menyusun pengganti.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara melihat tanda-tanda masalah yang akan berlaku, cara menyelesaikan masalah yang ada, dan bagaimana mengetahui apa yang salah dengan kad anda.

Bagaimana Anda Tahu Jika Kad Grafik Anda Mati?

Sekiranya anda mula menyedari masalah dengan PC anda, penting untuk mengetahui komponen mana yang menyebabkan masalah ini.

Sekiranya anda tertanya-tanya apakah kad grafik anda adalah punca masalah atau tidak, terdapat lima tanda amaran yang dapat anda lihat untuk menentukan apakah ini masalahnya.

Tanda amaran

Berikut adalah beberapa tanda amaran kegagalan kad video.

  1. Gagap: Apabila kad grafik mula teruk, anda mungkin melihat visual yang tergagap / membeku di skrin. Walau bagaimanapun, perisian hasad, cakera keras yang hampir mati, dan juga masalah RAM boleh menyebabkan tingkah laku yang sama, jadi jangan sampai membuat kesimpulan. Sekiranya anda tergagap bersama dengan tanda amaran lain, ada kemungkinan anda kad grafik anda.
  2. Masalah skrin: Sekiranya anda bermain permainan atau menonton filem dan tiba-tiba mula melihat warna yang koyak atau aneh muncul di seluruh skrin, kad grafik anda mungkin akan mati.
  3. Artifak pelik: Sama seperti gangguan skrin, kad grafik yang buruk boleh menghasilkan artifak aneh di seluruh skrin anda. Artifak boleh disebabkan oleh overclocking berlebihan, panas, dan bahkan penumpukan habuk. Ini kadangkala dapat diperbaiki dengan menghidupkan semula, tetapi sekali lagi, jika kad grafik anda rosak, harap masalahnya kembali.
  4. Skrin biru: Komputer boleh menyaring layar biru untuk beberapa sebab, sama ada masalah dengan RAM, cakera keras, kad grafik, atau komponen lain. Tetapi, jika sistem mogok dan / atau layar biru ketika anda mula melakukan beberapa tugas intensif grafik (mis. Bermain permainan video, menonton filem, dll), ini dapat menjadi petunjuk bahawa kad grafik anda sedang dalam perjalanan.
  5. Bunyi kipas: Ini tidak semestinya berkaitan dengan penggantian kad grafik anda, tetapi perhatikan bunyi kipas yang lebih kuat daripada biasa. Sekiranya kipas pada kad tidak berfungsi, ini mungkin menunjukkan bahawa kad terlalu panas. Sekiranya terlalu panas, anda boleh menghentikan apa yang anda buat dan mencuba dan membersihkannya dengan sebaik mungkin. Sekiranya anda tidak dapat membuat kipas tidak bersuara, ada kemungkinan ada yang salah secara dalaman.

Penyelesaian masalah

sapphite-ati-radeonSeperti yang selalu kita sebutkan dalam panduan penyelesaian masalah kita, mengetahui apa yang salah dan mendiagnosis masalah biasanya merupakan proses penghapusan. Mulakan dengan memeriksa sambungan anda. Sambungan yang longgar boleh menyebabkan banyak masalah, terutamanya dengan kad grafik. Pastikan ia terpasang dengan kuat di papan induk dan sebarang sambungan sekunder juga selamat.

Dalam beberapa kes, anda tidak dapat memeriksa sambungan. Secara amnya, anda tidak akan menghadapi masalah dengan sambungan yang longgar di komputer riba. Dengan komputer riba, lebih kerap daripada itu, masalahnya adalah debu kerana berada di tempat tertutup. Sekiranya anda dapat membukanya dan membersihkan habuk sebanyak mungkin, itu adalah tempat pertama untuk memulakan.

Perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah menjalankan beberapa ujian perisian. Jalankan GPU-Z dan perhatikan suhu masa nyata untuk sebarang keanehan. Untuk benar-benar menguji kad, tidak ada gunanya menggunakannya melalui penggunaan dunia nyata.

Gunakan alat Tanda Aras Syurga untuk menguji kad anda. Jalankan selama beberapa jam - ia mesti dapat mengatasinya tanpa merempuh atau menyebabkan kesilapan grafik seperti artifak aneh dan gagap.

Perlu juga diperhatikan bahawa jika anda tidak mempunyai kad grafik dan menggunakan grafik bersepadu motherboard, masalah mungkin merupakan tanda kegagalan motherboard daripada masalah grafik. Pastikan anda melihat panduan penyelesaian masalah kami untuk kegagalan papan induk.

Seterusnya, pastikan pemacu pada kad grafik anda (dan monitor) semuanya terkini. Anda juga boleh mencuba menyahpasang yang telah anda miliki dan kemudian memasangnya semula untuk memastikan tidak ada masalah di sana.

Setelah dinyahpasang, Windows akan menggunakan beberapa pemacu yang sangat asas untuk memaparkan video ke monitor anda sehingga anda tidak akan kehilangan fungsi video atau menyebabkan kerosakan pada kad.

Seperti biasa, pastikan anda berjumpa dengan pengeluar kad video anda untuk mendapatkan arahan pemasangan / pemasangan semula yang khusus. Anda boleh mendapatkan beberapa arahan khusus dari NVIDIA dan AMD di sini dan di sini. AMD sebenarnya mempunyai alat pembersih percuma untuk melakukan ini secara automatik untuk anda. Sebelum anda membuat perubahan pada perisian pemacu anda, anda harus menyimpan keadaan sistem anda ke titik pemulihan. Kami mempunyai artikel tentang cara mengembalikan kemas kini pemandu jika ini memburukkan lagi keadaan dan anda memerlukan penyetelan semula.

Salah satu kaedah termudah untuk melihat apakah kad grafik anda adalah masalahnya ialah menukar kad grafik dengan kad yang lain dan melihat apakah masalahnya hilang. Sekiranya kad grafik baru berfungsi tanpa masalah, jelas kad grafik lama perlu diganti.

Walaupun mesin anda terbuka, ada baiknya memeriksa sebarang masalah fizikal. Sekiranya kipas berhenti bekerja pada kad video atau anda melihat kapasitor yang bocor atau menonjol, sudah tiba masanya untuk penggantian. Dalam kes seperti ini, kad video biasanya akan berhenti berfungsi dengan segera.

Perkara lain yang perlu diuji: lumpuhkan kad suara anda. Ini terdengar tidak intuitif (apa kaitan sistem suara dengan kad video?) Tetapi kadang-kadang interaksi antara kedua sistem ini dapat menjadikan keseluruhan komputer tidak stabil. Sekiranya mematikan suara menyelesaikan masalah dengan grafik anda, maka masalahnya sebenarnya ada pada sistem suara anda dan bukan pada kad grafik itu sendiri.

Sekiranya komputer anda mempunyai kad grafik AGP, maka anda mungkin cuba memperlahankan port AGP untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah. Untuk kad grafik NVIDIA AGP, anda boleh menggunakan RivaTuner untuk memperlahankan kad anda; pemilik bukan NVIDIA boleh menggunakan PowerStrip. Walau apa pun, cuba tolak pengganda kelajuan pada kad dari 8x hingga 4x atau bahkan 2x dan lihat apakah itu membantu masalahnya.

Kad video anda mungkin terlalu cepat berjalan. Sebilangan kad mungkin dinilai untuk kelajuan GPU tertentu, tetapi pada hakikatnya, kad tersebut tidak dapat berjalan dengan konsisten pada kelajuan tersebut. Anda boleh mencuba GPU underclocking, yang memberikan tekanan pada kad video secara keseluruhan dan dapat menyelesaikan masalahnya.

Sekiranya anda menggunakan kad video ATI, cubalah program ATITool untuk memperlahankan kad video anda. Kad NVIDIA boleh menggunakan RivaTuner, dan pemilik kad lain boleh menggunakan PowerStrip.

Apa yang menyebabkan kegagalan kad video?

kipas berdebu-gpuKad video boleh gagal kerana pelbagai sebab. Tidak memasang komponen dalam komputer dengan betul boleh menyebabkan kegagalan kad video, tetapi biasanya, habuk dan serat adalah penyebabnya.

Perkara lain yang boleh menyebabkan kegagalan kad video adalah terlalu banyak overclocking. Overclocking pada voltan stok selamat, tetapi jika anda mendorong kad ke hadnya dengan voltan tinggi, ia akan mematikan kad lebih awal daripada biasa.

Selain itu, perkara terakhir yang boleh membunuh kad video anda adalah gangguan elektrik biasa. Pemadaman dan lonjakan kuasa dapat menggoreng semua komponen di komputer anda - malah kad grafik.

Dalam kebanyakan kes, jika anda mempunyai sejumlah wang tambahan, anda boleh mengelakkan keadaan ini. Yang perlu anda lakukan hanyalah melabur dalam pelindung lonjakan yang berkualiti dan juga Bekalan Kuasa Tidak Terputus (UPS). Seperti yang mungkin anda ketahui, peranan utama UPS adalah memberi kuasa sementara sekiranya sumbernya terputus sehingga anda dapat mematikan mesin anda dengan betul; namun, ia juga dapat membantu mencegah kerosakan dari perkara seperti lonjakan kuasa. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai apa yang dilakukan oleh UPS dan pelindung lonjakan di sini.

Pada akhirnya, kad video dikenakan sama banyak kehausan seperti yang lain. Sekiranya kad anda gagal, kadangkala sudah tiba masanya kad tersebut gagal. Sekiranya demikian, penggantian adalah satu-satunya pilihan anda.

Menggantikan kad video anda

Sekiranya anda telah mengenal pasti bahawa kad grafik anda adalah masalah dan anda tidak dapat memperbaikinya, mungkin sudah tiba masanya untuk penggantian. Nasib baik, anda mempunyai banyak pilihan.

Bergantung pada jenis pekerjaan yang anda lakukan, anda tidak semestinya memerlukan kad video yang sangat mahal. Sekiranya anda mempunyai anggaran, kami mendapat panduan hebat untuk membeli kad grafik untuk hampir semua julat harga. Namun, sebelum keluar dan membeli kad baru, ada beberapa perkara yang perlu dilihat dan mengetahui apa yang anda perlukan, seperti kelajuan jam dan ukuran memori - lihat artikel ini mengenai perkara-perkara yang harus anda fikirkan untuk membina sendiri .

Soalan Lazim

Adakah terdapat laman web untuk menguji Kad Grafik saya?

Ya, sebenarnya terdapat beberapa laman web untuk membantu anda menentukan sama ada Kad Grafik anda gagal atau jika ada perkara lain yang menyebabkan masalah pada komputer anda. Selain kaedah yang disenaraikan di atas, carian mudah untuk ujian Kad Grafik akan membawa anda ke banyak laman web. Pilih yang memenuhi keperluan khusus anda dan pergi dari sana.

Mengapa prestasi GPU saya rendah?

Terdapat beberapa sebab prestasi GPU anda rendah yang sebenarnya tidak menunjukkan kad yang rosak. Prestasi rendah boleh dikaitkan dengan Kad Grafik yang terlalu panas, pemacu usang, atau bekalan kuasa yang hampir mati. Dengan andaian prestasi GPU anda mengalami kemerosotan setelah kemas kini, kemungkinan pemandu adalah pelakunya.

Sekiranya terlalu panas atau bekalan kuasa rosak, periksa kipas dan kabel anda kerana kemungkinan masalah tersebut menyebabkan masalah anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found