Ulasan Slingbox M1 - ini adalah penstriman TV, tetapi tidak seperti yang anda ketahui

Slingbox M1 bukan penstriman TV harian anda. Daripada menyampaikan isi kandungan dari pelbagai sumber terus ke TV anda, Slingbox membolehkan anda mengendalikan kotak kabel atau satelit yang ada dari jauh dan mengalirkan kandungannya ke komputer riba, tablet atau telefon pintar anda. Lihat juga: 10 aplikasi Chromecast terbaik

Ulasan Slingbox M1 - ini adalah streamer TV, tetapi tidak seperti yang anda ketahui

Kedengarannya menarik pada mulanya. Perkara yang anda mahu lakukan, hanya kerana. Tetapi mengapa lagi anda mahu melakukan ini - jika anda tidak dapat membelanjakan 129 £ hanya untuk kepentingannya?

dari_kiri

Terdapat beberapa aplikasi. Sekiranya anda adalah jenis yang memperoleh rakaman filem di set-top box anda, misalnya, Slingbox M1 menyediakan cara untuk mengakses rakaman ini dengan cepat dan mudah dari mana-mana peranti, di mana saja di planet ini.

Ia juga berguna untuk sukan langsung: jika anda ingin menyaksikan pertandingan besar semasa anda berada di luar, permainan ini harus menawarkan cara yang lebih baik untuk melakukannya daripada menjelajah internet untuk arus yang cerdik. Dan jika anda terdesak untuk menangkap sesuatu di TV langsung sebelum aliran Twitter anda tersumbat dengan spoiler, ada baiknya juga.

Ulasan Slingbox M1: internet Slings

Menyiapkannya cukup mudah: pasang M1 ke output video dan audio dari set-top box anda, dan sambungkan output pada Slingbox ke input yang sesuai di TV anda. Ini membolehkan kotak memintas isyarat, menyandikannya siap untuk streaming, dan menyalurkannya melalui internet, atau rangkaian tempatan anda, ke komputer riba, tablet atau telefon pintar anda.

Sambungan video dibuat melalui kabel komposit atau komponen (HDMI tidak akan berfungsi kerana sekatan HDCP), kotak menyambung ke internet melalui Wi-Fi 802.11n dual-band atau Ethernet, dan kawalan ke atas kotak anda disediakan melalui IR blaster disatukan ke bahagian belakang Slingbox itu sendiri. (Kotak dihantar dengan pemanjang, anda boleh melekat terus ke depan kotak set-top anda jika pemancar bersepadu tidak berfungsi dengan persediaan anda.)

Ulasan Slingbox M1 - sambungan

Sebaik sahaja anda membuat akaun di laman web Sling, anda boleh pergi. Sling menyediakan aplikasi untuk semua sistem operasi mudah alih utama, termasuk aplikasi Moden untuk Windows. Aplikasi ini bahkan menyokong Google Cast, jadi anda dapat mengirim kandungan tersebut terus ke TV melalui Chromecast. Cara termudah untuk menyambung ke Slingbox anda adalah dengan memasang aplikasi desktop Windows atau OS X.

Secara amnya, sistem ini berfungsi dengan baik. Saya memasang Slingbox M1 ke kotak Virgin Media HD yang sudah tua dan mendapati aliran dari rumah saya di London timur laut ke tempat ibu bapa saya di Wimbledon Park cukup stabil, dan kualitinya sangat tinggi. Saya pernah mengalami serangan buffering sesekali, dan kadang kala kualiti menurun, tetapi pada amnya alirannya dapat ditonton dengan sempurna.

Slingbox M1 akan mengalir hingga 1080p jika Anda menggunakan sambungan komponen (dengan sambungan komposit, resolusi terhad kepada definisi standard). Perlu diingat bahawa kualiti yang diberikan dalam penggunaan dunia nyata akan berbeza-beza bergantung pada kelajuan sambungan, khususnya pada akhir muat naik.

Dalam ujian di atas, kelajuan uplink saya adalah 3Mbits / saat, jadi jelas tidak memerlukan banyak lebar jalur. Walau bagaimanapun, adalah wajar bahawa jika sambungan jalur lebar anda tidak dapat dipercayai atau cukup pantas, Slingbox M1 bukan untuk anda.

skrin_grab

Aspek kawalan jarak jauh sistem lebih senang dan terlepas. Untuk menukar saluran, atau melihat rakaman anda, perisian Slingbox menyediakan alat kawalan jauh pada skrin maya, yang meniru bukan hanya tata letak, tetapi penampilan yang tepat dari alat kawalan jauh kotak set-top anda.

Ini bermakna cukup mudah untuk dikendalikan; di kotak saya, bagaimanapun, saya mendapati ia sangat tidak responsif. Mengklik butang untuk menavigasi sering mengakibatkan jeda antara tiga hingga empat saat sebelum tindakan itu dipantulkan di layar. Ini menjadikan penyemakan senarai rakaman panjang atau panduan program menjadi sangat menyakitkan, dan penghantaran cepat melalui iklan terasa seperti bermain ekor keldai.

Lebih menjengkelkan daripada ini, bagaimanapun, adalah kebijakan Sling mengenai harga. Kotak itu sendiri tidak murah untuk dimulakan. Dengan harga £ 129, harganya lebih dari empat kali ganda harga Chromecast, tetapi yang lebih teruk ialah anda perlu membayar aplikasi di atas. Mereka juga tidak murah, dengan harga sekitar £ 11 setiap satu. Walaupun perisian desktop Windows dan OS X percuma, perisian ini mengehoskan iklan yang menjengkelkan ketika aplikasi tidak berskrin penuh.

dari_kanan

Ulasan Slingbox M1: keputusan

Semua itu memalukan, kerana perkakasan melakukan pekerjaan seperti yang diharapkan. Alat kawalan jauh adalah ketinggalan sentuhan, tetapi memandangkan sambungan internet yang cukup pantas, kualiti gambar dapat diterima dengan sempurna.

Sekiranya anda sudah membayar untuk perkhidmatan TV kabel atau satelit yang komprehensif, ini adalah cara terbaik untuk memanfaatkan sebahagian besar langganan itu, dan mungkin satu-satunya cara bagi peminat sukan yang sukar untuk mendapatkan perhatian ketika dalam perjalanan.

Sekiranya anda tergoda oleh Slingbox M1, saya akan menasihati anda untuk bertanya kepada diri sendiri satu pertanyaan utama sebelum anda mengeluarkan: "Berapa kerap saya menggunakannya?" Jawapannya mungkin tidak mencukupi untuk membenarkan membelanjakan £ 129.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found