SLI vs Crossfire: Apa itu dan bagaimana ia berfungsi

SLI dan Crossfire dapat memenuhi tujuan penting dalam sistem anda, yang membolehkan anda meningkatkan kekuatan yang anda dapat dari kad grafik anda secara drastik - walaupun ada harganya.

SLI vs Crossfire: Apa itu dan bagaimana ia berfungsi

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat untuk SLI dan Crossfire. Sebagai contoh, untuk menjalankan salah satu daripada mereka, anda memerlukan papan induk yang serasi, dua kad grafik yang serasi, dan yang disebut "jambatan".

Tetapi bagaimana kedua sistem berfungsi? Kadang-kadang mengetahui yang mana yang sesuai untuk anda datang dengan pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang membuatnya menarik. Inilah panduan untuk membantu anda belajar.

NVIDIA SLI

Gambar ihsan Coaster J

SLI dikembangkan oleh NVIDIA dan pada dasarnya bertindak sebagai penghubung antara GPU untuk memindahkan maklumat seperti penyegerakan dan data piksel. SLI berfungsi melalui produk yang dipanggil SLI Bridge - yang mampu menangani dua kad grafik dengan model yang sama. Itu penting - anda tidak boleh menggunakan dua kad grafik yang berbeza dengan SLI, namun kedua-dua kad itu boleh dari pengeluar yang berbeza, asalkan berdasarkan pada reka bentuk yang sama.

SLI pada dasarnya berfungsi dengan salah satu daripada dua cara yang berbeza, memberikan maklumat yang berbeza kepada dua kad grafik. SLI selalu menggunakan kad hamba dan kad induk - dengan kad induk menjadi pemproses pertama dan hamba menjadi yang kedua. Seperti namanya, kad hamba mengirimkan semua maklumatnya ke kad induk melalui jambatan SLI, dan kad induk menggabungkan semua maklumat, termasuk maklumat yang diproses, dan mengirimkan semuanya ke paparan anda.

Cara pertama SLI berfungsi dipanggil Pemaparan bingkai berpecah, dan ini pada dasarnya bermaksud bahawa setiap bingkai dibahagi dua secara mendatar, dan satu setengah dihantar ke setiap kad. Penting untuk diperhatikan bahawa bingkai tidak berpecah berdasarkan piksel - dipecah berdasarkan beban kerja. Jadi, jika hampir tidak ada yang dapat dirender di bahagian atas bingkai, tetapi banyak yang perlu dirender ke bawah, mungkin ada lebih banyak bingkai sebenarnya yang dikirim ke satu kad, tetapi hanya 50 persen dari beban kerja.

Pemaparan bingkai alternatif, sebaliknya, pada dasarnya bermaksud bahawa kedua-dua kad grafik itu diberi bingkai ganti untuk diberikan. Sebagai contoh, kad 1 mungkin diberi bingkai 1, 3, dan 5, sementara kad 2 diberi bingkai 2, 4, dan 6. Rendangan bingkai alternatif adalah contoh yang paling umum mengenai bagaimana SLI dan Crossfire berfungsi.

AMD Crossfire

Gambar ihsan dari D-Kuru / Wikimedia Commons

Crossfire pada dasarnya adalah jawapan AMD untuk SLI, dan ia berfungsi sedikit berbeza. Walaupun Crossfire secara historis memerlukan kad induk dan kad hamba, versi terbaru menghilangkan keperluan untuk ini. Versi terbaru, yang disebut Crossfire XDMA, bahkan tidak memerlukan port bridging - malah menggunakan XDMA untuk membuka saluran langsung antara dua GPU dalam sistem Crossfire, yang semuanya berfungsi melalui PCI Express 3.0.

Tidak seperti SLI, Crossfire membolehkan anda menggunakan model kad grafik yang berbeza, walaupun anda semestinya benar-benar menggunakan model yang sangat serupa sekiranya anda dapat membantunya. Kedua-dua kad grafik yang anda gunakan, bagaimanapun, mesti dibina oleh AMD, dan mereka mesti mempunyai generasi yang sama.

Seperti SLI, Crossfire dapat menggunakan rendering frame split atau rendering frame alternatif, namun satu kelemahannya ialah Crossfire hanya berfungsi dalam mod layar penuh - bukan dalam mode windowed. Namun, Crossfire serasi dengan lebih banyak motherboard, dan biasanya tersedia pada motherboard yang lebih murah - yang membantu jika anda mempunyai anggaran.

Kesimpulannya

Jadi apa perbezaan utama? Nah, pada akhirnya SLI sedikit lebih konsisten dan kuat, namun Crossfire lebih fleksibel, memungkinkan untuk penyediaan yang berbeza. Sekiranya anda mampu menggunakan SLI, anda mungkin akan mendapat hasil yang lebih baik, tetapi jika tidak, Crossfire juga merupakan pilihan yang bagus.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found