Cara Memperlahankan atau Mempercepat Klip Video di iMovie

Ingin tahu bagaimana memperlahankan atau mempercepat klip video di iMovie? Membuat klip atau keseluruhan filem dalam program ini dan ingin menambahkan bakat seni atau dramatik? Tutorial ini akan memandu anda melambat, mempercepat dan bahkan membalikkan klip di iMovie.

Cara Memperlahankan atau Mempercepat Klip Video di iMovie

Kami biasanya menonton filem dengan kadar standard yang tetap berterusan sepanjang masa. Ini membantu kita mengikuti filem dengan lebih mudah dan tidak menjadi bingung dengan perubahan kelajuan atau kecepatan yang kerap. Ada kalanya perubahan kelajuan dapat menambahkan kesan dramatik seperti ulangan atau gerakan perlahan, atau mempercepat pemandangan peralihan untuk menunjukkannya tetapi tidak membuang waktu di atasnya.

Oleh sebab itulah, anda mungkin perlu mengetahui mengenai kesan kelajuan. Gunakan dengan baik dan anda boleh menambahkan watak sebenar untuk filem anda.

Untuk menjadikannya berfungsi, anda memerlukan klip sedia ada yang diimport ke Garis Masa iMovie anda. Dari sana kita boleh menggunakan kawalan kelajuan untuk mengubah kelajuan main balik klip itu.

Perlahan klip video di iMovie

Pergerakan perlahan dapat menambahkan kesan dramatik sebenar pada klip. Ia berfungsi dengan sempurna untuk ulangan, untuk menunjukkan pergerakan atau memberi masa kepada penonton untuk menyerap semua yang sedang berlaku. Pergerakan perlahan sangat kuat apabila digunakan dengan betul tetapi harus digunakan dengan berhati-hati sepanjang video agar tidak menjadi membosankan.

 1. Sejajarkan klip dalam Garis Masa anda ke titik di mana anda mahu memperlahankannya.
 2. Pilih ikon Speedometer di menu atas untuk menyesuaikan kelajuan.
 3. Pilih Lambat atau Tersuai dari menu lungsur untuk membolehkan perubahan kelajuan.
 4. Pilih peratusan masa atau tetapkan kelajuan tersuai anda.
 5. Laraskan gelangsar di atas klip untuk menyusun gerakan perlahan dengan keperluan tepat anda.
 6. Terus mengedit atau mengeksport video anda jika perlu.

Sekiranya klip anda mempunyai audio, anda akan melihat bahawa audio melambatkan pada kadar yang sama dengan klip. Ini mungkin berfungsi mengikut urutan anda tetapi mungkin tidak. Sekiranya terdapat muzik atau dialog, kedengarannya terlalu pelik sehingga tidak selesa. Sekiranya demikian, centang kotak di sebelah Preserve Pitch di bahagian atas skrin dan audio akan tetap pada kelajuan yang sama.

Anda boleh memilih kelajuan standard menggunakan pilihan 10%, 20%, 50% dan Auto di menu kelajuan. Tetapkan ke Custom jika anda ingin menggunakan kelajuan yang berbeza.

Percepat klip video di iMovie

Anda boleh menggunakan prinsip yang sama untuk mempercepat klip di iMovie. Memajukan tindakan dengan pantas berguna untuk urutan transisi di mana subjek bergerak dari satu tempat ke tempat lain, misalnya satu melompat ke tempat berikutnya dan berbaris. Penonton ingin melihatnya untuk mengekalkan aliran tetapi tidak secara terperinci. Mempercepatkannya meminimumkan bit yang membosankan sambil mengekalkan aliran.

 1. Sejajarkan klip di Garis Masa anda di mana anda mahu perubahan kelajuan bermula dan berakhir.
 2. Pilih ikon Speedometer di menu atas.
 3. Pilih Cepat dan pilih kelajuan standard atau khusus.
 4. Lakukan sebarang penyesuaian pada Garis Masa untuk menjadikan semuanya sempurna.

Sama seperti di atas. Sekiranya anda mempunyai audio, anda akan dapat mempercepatnya dengan kadar yang sama seperti video. Pilih Preserve Pitch untuk memastikannya masuk akal.

Setelah selesai, anda boleh terus mengedit filem atau mengeksportnya seperti biasa.

Balikkan klip video di iMovie

Membalikkan klip dalam filem sering digunakan untuk kesan dramatik atau komedi. Ia dapat menawarkan ulangan GIF seperti kemalangan, momen lucu, ekspresi atau apa sahaja yang anda suka. Digunakan dengan hemat, ia dapat menambahkan rasa sebenar pada filem. Anda juga boleh menggunakan terbalik jika terdapat klip sesuatu yang berlaku di sebaliknya bagaimana anda mahu menunjukkannya.

Tetapan terbalik juga berada dalam menu kelajuan di bahagian atas iMovie.

 1. Sejajarkan klip di Garis Masa anda di mana anda mahu membalikkan main balik.
 2. Pilih ikon Speedometer di menu atas.
 3. Tandakan kotak di sebelah Balik.

Ini akan memutar balik main untuk klip yang dipilih dan membolehkan anda membuat klip bumerang yang disukai orang.

Sekiranya anda ingin membalikkan dan mengubah kelajuan, anda perlu melakukan perubahan kelajuan seperti di atas dan simpannya. Kemudian buat bahagian belakang klip yang sama. Setahu saya, kedua-dua operasi tidak dapat dilakukan pada masa yang sama. Semasa saya mencuba, satu operasi akan menimpa operasi yang lain dan tidak pernah berjaya. Mengubah kelajuan dan kemudian membalikkannya berjalan lancar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found