Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Pembantu rumah yang disaring yang sesuai untuk anda?

Google Nest Hub dan Amazon Echo Show adalah dua peranti bantuan pintar berkuasa AI yang lebih popular yang mahukan tempat di kediaman anda.

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Pembantu rumah yang disaring yang sesuai untuk anda? Lihat Google Home Hub yang berkaitan: Google mendedahkan saingan untuk Amazon Echo Show Tinjauan Amazon Echo Show: Sekilas mengenai ramalan masa depan yang tidak pernah betul Amazon Echo 2 vs Google Home vs Apple HomePod: Pembesar suara pintar mana yang harus anda jadikan pusat pintar anda rumah?

Kedua-duanya mempunyai layar, yang masih merupakan ciri baru untuk sektor peranti yang pernah memulakan hidup sebagai "pembesar suara pintar" (walaupun Amazon Echo Show yang asli mempelopori fitur tersebut), dan keduanya terhubung ke koleksi produk yang luas untuk membuat rangkaian rumah pintar .

Tetapi mana yang lebih baik untuk kediaman anda? Kami menjalankan ciri-ciri untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan kedua-dua peranti, untuk melihat sama ada anda harus membiarkan Google atau Amazon membantu anda sepanjang hari.

Catatan: Hab Google pada mulanya dinamakan sebagai Google Home Hub, tetapi pada tahun 2o19 ditukar menjadi Google Nest Hub.

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Penampilan

Amazon Echo Show kelihatan lebih baik daripada Amazon Echo Show yang asal, yang diakui bukan bar terbaik untuk terbaik. Peranti baru Amazon jauh lebih rendah, dengan penutup kain dan ketinggian yang jauh lebih pendek untuk menjadikannya kelihatan lebih kurang seperti alat peragaan sci-fi tahun 60-an. Walau bagaimanapun, ia masih agak besar berbanding dengan Nest Hub, yang bermaksud ia memerlukan lebih banyak ruang rak atau kaunter.

google_home_hub_picture_frame

Google Nest Hub, sebaliknya, jauh lebih menarik. Dengan skrin yang lebih tinggi dan lebih nipis, ia kelihatan seperti pembantu pintar masa depan. Muncul dalam empat warna (hitam, putih, biru, dan merah jambu) yang bertentangan dengan dua Echo Show (hitam dan putih), dan sebagai tambahan default pada bingkai foto ketika tidak digunakan, sedangkan Echo Show menunjukkan dasar skrin kunci.

Pemenang: Google Nest Hub

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Kualiti suara dan pengecaman suara

Walaupun Echo Show mempunyai dua pembesar suara, Nest Hub hanya mempunyai satu - dalam hal ini, Echo Show adalah pembesar suara pintar yang lebih baik. Di samping itu, ia memiliki radiator bass pasif, jadi kualiti muzik semestinya lebih baik. Nest Hub mengiklankan dirinya sebagai "pembesar suara jarak jauh" tetapi pada kenyataannya, ia mempunyai kekurangan bass yang jelas dan jarak yang agak terhad.

Dari segi mikrofon, Echo Show sekali lagi muncul di atas. Ia memiliki delapan mikrofon yang mengejutkan ke dua Nest Hub, yang semestinya membuatnya lebih baik ketika mendengar perintah daripada suara muzik. Kedua-duanya akan dapat mengenali suara yang berbeza, yang diberikan oleh Nest Hub ke akaun yang berbeza, walaupun masih perlu dilihat apakah Echo Show benar-benar memanfaatkan fungsi ini.

Pemenang: Amazon Echo Show

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Perkhidmatan rumah pintar

Google Nest Hub dan Amazon Echo Show menjadikan diri mereka sebagai pengawal utama untuk rumah pintar anda. Kedua-dua peranti mempunyai banyak ciri yang serupa: mereka boleh menyambung ke peranti rumah pintar yang lain seperti kamera pintu depan; mereka dapat mengawal lampu rumah, dan mengakses pelbagai aplikasi hanya melalui pengecaman suara.

Untuk fungsi ini, anda perlu membeli produk Zigbee, yang beroperasi di rangkaian kawasan peribadi yang boleh digunakan oleh Nest Hub atau Echo Show. Produk-produk ini, dibuat oleh pelbagai pengeluar, boleh dibeli secara dalam talian dengan mudah. Namun, jika anda memiliki produk Google Home atau Amazon Echo sebelumnya yang disambungkan ke kamera pintu depan anda, lampu berwarna, atau ciri rumah pintar lain, produk baru anda dapat mengawalnya.

Oleh kerana peranti mempunyai fungsi rumah pintar yang serupa, mustahil untuk memilih satu daripada yang lain hanya berdasarkan ini.

Pemenang: Cabutan

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Perkhidmatan

Seperti ciri-ciri rumah pintar, kebanyakan perkhidmatan kedua pembantu pintar serupa.

Mereka berdua dapat memainkan muzik, melihat resipi dan video, melihat-lihat berita, menceritakan lelucon yang mengerikan, dan memberikan laporan cuaca untuk kawasan setempat. Echo Show dapat membuat panggilan video, sementara Nest Hub tidak dapat, yang merupakan satu kelebihan utama.

amazon_echo_show_2

Nest Hub dapat mengawal Chromecast, termasuk yang terbaru, ia dapat menggunakan maklumat dari Peta Google untuk memberikan maklumat lalu lintas, dan dapat berkomunikasi dengan produk Google lain seperti aplikasi Pixel 3 atau Google untuk menyegerakkan foto dan fail dari telefon ke Hab Sarang. Ini bermaksud peranti ini memberikan pengalaman yang lancar - jika anda sudah menggunakan semua produk lain ini.

Sebaliknya, Amazon mempunyai banyak keserasian dengan perkhidmatan dan aplikasi lain. Sama seperti Google Home, Echo serasi dengan beratus-ratus peranti dari vakum hingga termostat. Dipasangkan dengan Firestick, hiburan menjadi mudah. Ia juga dapat mengakses sumber digital seperti Amazon Shopping atau Amazon Music Unlimited.

Pemenang: Cabutan

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Harga

Sayangnya menilai harga kedua-dua peranti itu tidak semudah hanya menunjukkan mana yang lebih mahal - pelbagai produk periferal juga perlu disertakan. Walaupun Nest Hub berharga $ 89.99 dan Echo Show berharga $ 129.99, anda perlu membeli lebih banyak lagi untuk memanfaatkan sepenuhnya pembantu.

Kedua-dua peranti mempunyai keserasian yang serupa ketika menyelaraskan dengan teknologi dan perkhidmatan lain tetapi Google Nest Hub memang mempunyai tanda harga di muka yang lebih rendah.

Pemenang: Google Nest Hub

Google Nest Hub vs Amazon Echo Show: Keputusan

Melihat kategori ini, Google Nest Hub menang 3-1. Walaupun membandingkan perangkat dengan cara berangka dapat menyebabkan hasil yang terlalu sederhana, dalam hal ini mungkin ia berbicara dengan masalah dengan perangkat yang hilang. Walaupun dalam banyak hal, Amazon Echo Show berjanji untuk melakukan semua yang dilakukan oleh Google Nest Hub, ia hanya dilakukan di rumah - ia tidak akan menyegerakkan maklumat antara telefon pintar dan rumah pintar anda, yang menyekat penggunaan umum dalam kehidupan seharian.

Namun, jika anda tidak mencari produk yang mengawal kehidupan anda, dan hanya mahukan pembesar suara pintar atau pembantu AI dengan beberapa fungsi hebat, Echo Show adalah pilihan yang sesuai. Pembesar suara dan mikrofonnya yang unggul menjadikannya produk Echo terbaik setakat ini, dan boleh dikatakan pembantu pintar terbaik untuk menerangi kediaman anda dengan lagu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found