Cara Dapatkan Mata Saya Hanya di Snapchat

Snapchat membolehkan anda menyimpan Snaps dan Cerita kegemaran anda ke Memories, sebuah album yang menyimpannya dengan selamat. Dan untuk memastikan beberapa momen itu bersifat peribadi, anda dapat melindunginya dengan kata laluan menggunakan ciri Snapchat "My Eyes Only".

Cara Dapatkan Mata Saya Hanya di Snapchat

Sekiranya anda berminat mempelajari cara mendapatkan Mata Saya Hanya di Snapchat, anda akan sampai di tempat yang tepat. Artikel ini akan memberikan panduan langkah demi langkah untuk menyusunnya dan membincangkan beberapa ciri utamanya.

Apa Itu Mata Saya Sahaja?

Snapchat memperkenalkan fitur My Eyes Only untuk memastikan privasi anda dilindungi. Pada asasnya, anda boleh menambahkan kata laluan ke Rangkuman dan Cerita yang ingin anda rahsiakan. Dengan begitu, anda adalah satu-satunya orang yang dapat melihatnya. Kata laluan ini akan menjadi tambahan kepada kata laluan yang anda gunakan untuk log masuk ke akaun Snapchat anda.

Penting untuk diketahui bahawa anda boleh menetapkan semula kata laluan My Eyes Only jika anda terlupa, tetapi semua fail yang disimpan sebelumnya akan dihapuskan. Itulah cara Snapchat untuk melindungi fail paling peribadi anda dari penceroboh yang mungkin cuba mengelakkan langkah keselamatan ini.

Cara Menambah ‘My Eyes Only’ ke Snapchat di Aplikasi iPhone

Sebelum memperkenalkan langkah-langkahnya, Anda harus mengikuti untuk menambahkan snap pada My Eyes Only, anda harus memastikan terdapat sekurang-kurangnya satu snap dalam Memori anda atau berkongsi kandungan dari roll kamera telefon anda ke Snapchat.

Berikut adalah langkah-langkah cara menyiapkan Mata Saya Hanya jika anda belum pernah menggunakannya sebelumnya:

 1. Buka aplikasi Snapchat.

 2. Leret ke atas dari skrin kamera untuk mengakses Kenangan.

 3. Cari sekejap yang ingin anda gerakkan, tekan dan tahan, dan ketuk "Mata Saya Sahaja."

 4. Ketik "Persediaan Pantas."

 5. Buat kata laluan. Perlu diingat kata laluan tidak boleh menyerupai yang anda gunakan untuk mengakses akaun Snapchat anda. Lebih-lebih lagi, ingat bahawa kata laluan adalah satu-satunya cara untuk mengakses My Eyes Only. Sekiranya anda terlupa dan cuba menetapkannya semula, anda akan kehilangan semua fail yang disimpan sebelumnya. Anda boleh memilih antara memasukkan kod laluan empat digit atau frasa laluan yang terdiri daripada nombor dan huruf. Sekiranya anda ingin memilih yang terakhir, ketuk "Gunakan Frasa Laluan."

 6. Maklumat mengenai My Eyes Only akan muncul di skrin. Tinjau dan ketik ikon bulatan jika anda mahu meneruskannya.

 7. Ketik "Teruskan."

 8. Ketik "Selesai."

Setelah menyiapkannya, anda dapat mengalihkan gambar dari Kenangan anda ke Mata Saya Sahaja:

 1. Akses Kenangan dengan meleret ke atas dari skrin kamera.

 2. Ketik tanda semak di bahagian atas.

 3. Tandakan Gambar dan Cerita yang ingin anda pindahkan ke Mata Saya Sahaja.

 4. Ketik ikon kunci di bahagian bawah.

 5. Ketik "Pindahkan."

Cara Menambah ‘My Eyes Only’ ke Snapchat di Aplikasi Android

Mirip dengan aplikasi iPhone, menambahkan Snaps ke My Eyes Only di aplikasi Android boleh dilakukan jika anda mempunyai sekurang-kurangnya satu Snap atau Story dalam Memories. Ikuti langkah di bawah untuk menetapkan My Eyes Only:

 1. Buka aplikasi Snapchat.

 2. Leret ke atas dari skrin kamera untuk pergi ke Memories.

 3. Tekan dan tahan Snap dan ketuk "My Eyes Only."

 4. Ketik "Persediaan Pantas."

 5. Buat kata laluan. Ini mesti berbeza daripada yang anda gunakan dari akaun Snapchat anda. Pilih sesuatu yang mudah anda ingat kerana ini adalah satu-satunya cara untuk mengakses Mata Saya Sahaja. Sekiranya anda lupa kod laluan anda, anda tidak akan dapat memulihkannya. Pilih antara membuat kod laluan empat digit atau frasa laluan yang melibatkan nombor dan huruf. Jika anda ingin membuat frasa laluan, ketuk "Gunakan Frasa Laluan" di bahagian bawah layar.

 6. Maklumat mengenai My Eyes Only akan muncul di skrin. Baca dan ketik ikon bulatan jika anda bersetuju.

 7. Ketik "Teruskan."

 8. Ketik "Selesai."

Setelah berjaya menyiapkan fitur ini, anda dapat menambahkan snap pada My Eyes Only:

 1. Leret ke atas dari skrin kamera untuk pergi ke Memories.

 2. Ketik tanda semak di bahagian atas skrin.

 3. Pilih Gambar dan Cerita yang ingin anda tambahkan ke Mata Saya Sahaja.

 4. Ketik ikon kunci.

 5. Ketik "Pindahkan."

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa saya tidak dapat menambahkan gambar ke Mata Saya Sahaja?

Terdapat beberapa sebab ini boleh berlaku. Pertama, periksa sambungan internet anda untuk memastikan semuanya berjalan lancar. Kedua, pastikan anda menyiapkan My Eyes Only sebelum mencuba menambahkan Snaps dan Cerita anda. Anda perlu terlebih dahulu menyediakan kod laluan sebelum dapat melihat pilihannya. Ketiga, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu Snap atau Story dalam Kenangan atau berkongsi kandungan anda dari kamera telefon anda.

Bolehkah saya menukar kata laluan untuk Mata Saya Sahaja?

Salah satu ciri utama My Eyes Only adalah bahawa ia dilindungi kata laluan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika anda terlupa kata laluan anda, tidak ada cara untuk memulihkan kata laluan anda tanpa akibat (kehilangan akses ke Gambar dan Cerita yang disimpan sebelumnya).

Walau bagaimanapun, anda boleh menukar kata laluan anda jika anda tahu yang ada sekarang:

1. Buka aplikasi Snapchat.

2. Pergi ke Kenangan dan leret ke kiri untuk mengakses Mata Saya Sahaja.

3. Ketik "Pilihan."

4. Ketuk "Ubah Kod Laluan."

5. Masukkan kata laluan yang ingin anda ubah.

6. Masukkan kata laluan baru. Pilih antara memasukkan kod laluan empat digit atau frasa laluan yang melibatkan nombor dan huruf.

7. Ketik "Seterusnya."

8. Maklumat mengenai pilihan ini akan muncul di skrin. Ketik bulatan jika anda bersetuju.

9. Ketik "Teruskan."

10. Ketik "Selesai."

Penting untuk diketahui bahawa jika anda menukar kata laluan mengikut langkah-langkah di atas, anda tidak akan kehilangan apa-apa yang anda simpan dalam folder My Eyes Only.

Keadaannya berbeza jika anda tidak mengetahui kata laluan semasa anda. Oleh kerana tujuannya adalah untuk melindungi privasi anda dan mencegah orang lain mengakses fail anda, pasukan sokongan Snapchat tidak dapat mengakses fail di My Eyes Only. Anda boleh menetapkan semula kata laluan anda jika anda terlupa, tetapi semua yang anda simpan dalam folder My Eyes Only akan dihapuskan.

Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti sekiranya anda terlupa kata laluan anda dan mahu menetapkannya semula:

1. Buka aplikasi Snapchat.

2. Pergi ke kenangan dan leret ke kiri untuk sampai ke Mata Saya Sahaja.

3. Ketik "Pilihan."

4. Ketik "Lupa Kod Laluan."

5. Masukkan kata laluan untuk akaun Snapchat anda.

6. Ketik "Seterusnya."

7. Baca maklumat di skrin dan ketuk bulatan jika anda bersetuju.

8. Ketik "Teruskan."

9. Buat kata laluan baru. Ingat, ia mesti berbeza dengan yang anda gunakan untuk akaun anda.

Anda sekarang akan mendapat semula akses ke My Eyes Only, tetapi foldernya akan kosong. Oleh kerana tidak ada cara untuk memulihkan Ringkasan dan Cerita yang telah anda simpan sebelumnya, anda hanya dapat menambahkan yang baru.

Snapchat Melindungi Privasi Anda

My Eyes Only adalah pilihan terbaik yang harus anda gunakan untuk memastikan Snaps dan Cerita terpenting anda dijaga dengan selamat dari mata kasar. Anda boleh menyiapkannya hanya dalam beberapa langkah dan menyimpan fail paling berharga anda dilindungi dengan kata laluan khas yang anda buat. Penting untuk tidak melupakan kata laluan kerana Snapchat akan menghapus semua yang anda simpan sebelumnya dalam folder jika anda menetapkannya semula.

Adakah anda menggunakan Snapchat? Adakah anda sudah mencuba menggunakan pilihan My Eyes Only? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found