Adakah Snapchat Memberitahu Anda Ketika Seseorang Melihat Kisah Anda?

Ciri terbesar, dan mungkin yang paling penting bagi warisan Snapchat, adalah ciri Cerita, yang membolehkan anda meletakkan gambar dan potongan video di profil anda untuk dilihat oleh rakan anda sehingga 24 jam selepas itu. Oleh kerana sifat Snapchat yang hilang, adalah wajar untuk bertanya-tanya sama ada anda akan mendapat pemberitahuan semasa seseorang melihat Kisah anda atau tidak.

Adakah Snapchat Memberitahu Anda Ketika Seseorang Melihat Kisah Anda?

Ciri Snapchat Story adalah tayangan utama gergasi media sosial. Begitu banyak, bahawa platform lain menyalin Cerita yang popular. Snapchat Stories hanya disiarkan selama 24 jam yang bermaksud pengikut dan rakan anda mempunyai tingkap yang sempit untuk menangkap kandungan anda.

Persoalan sama ada Snapchat akan memberitahu anda mengenai siapa yang menonton Cerita anda adalah soalan yang agak rumit. Teruskan membaca; dalam artikel ini, kami akan mengajar anda semua tentang apa yang Snapchat akan membolehkan anda lihat mengenai Cerita anda.

Pemberitahuan Dalam Snapchat

Beberapa platform media sosial yang popular membolehkan anda menyesuaikan pemberitahuan anda sehingga anda dapat mematikan beberapa dan menetapkan amaran untuk orang lain. Walaupun Snapchat memberi anda sedikit kuasa atas pemberitahuan anda, ia tidak memberitahu anda apabila seseorang melihat Kisah anda.

Walaupun ini nampaknya mengecewakan, masih banyak yang dapat anda lakukan dengan pemberitahuan Snapchat untuk membuat anda tetap terkini dengan semua yang berkaitan dengan Kisah.

Anda mungkin menerima pemberitahuan mengenai kenangan, ulang tahun, atau kandungan lain, tetapi ketika menerima pemberitahuan mengenai siapa yang melihat Kisah anda, harap telefon anda akan diam. Ini adalah ciri yang tidak disengajakan, yang kami harap akhirnya akan muncul dalam aplikasinya, tetapi sayangnya, nampaknya kami tidak bernasib baik buat masa ini.

Oleh itu, walaupun aplikasi memberitahu anda apabila seseorang mula melakukan sesuatu yang semudah menaip, menu Snapchat untuk mengubah pemberitahuan anda tidak termasuk apa-apa mengenai Cerita di luar daripada menerima pemberitahuan sesekali ketika rakan anda menyiarkan Berita.

Tetapi jangan bimbang, masih banyak yang boleh anda pelajari mengenai pelaburan rakan anda dalam akaun Snap anda dari menyiarkan Cerita.

Bagaimana Anda Melihat Siapa Yang Melihat Kisah Anda?

Walaupun anda mungkin tidak dapat menerima pemberitahuan mengenai siapa yang telah melihat cerita anda, anda masih dapat melihat siapa yang sebenarnya melihatnya. Mereka mungkin tidak memberi anda pemberitahuan, tetapi Snapchat membenarkan anda melihat pengikut mana yang anda miliki dan belum melihat cerita anda. Idea yang sangat menarik untuk menjadikan rangkaian jenis ini terasa lebih keperibadian, dan juga mengetahui dengan tepat tindakan yang dibuat orang semasa melihat cerita anda.

Walaupun anda tidak akan menerima pemberitahuan untuk seseorang yang melihat kisah anda dua kali seperti yang anda lakukan ketika seseorang membalas sekejap langsung, anda akan menerima pemberitahuan ketika seseorang menayangkan cerita anda. Mari kita lihat bagaimana semua ini dilakukan.

Dari skrin cerita di dalam Snapchat, cari kisah anda di bahagian atas halaman. Anda akan melihat beberapa ikon kecil di sebelah kanan cerita anda, diserlahkan dengan warna kelabu. Ketik ikon garis menegak tiga titik di bahagian paling kanan paparan anda. Ini akan menurunkan paparan cerita anda, menunjukkan kepada anda setiap foto atau video yang telah anda tambahkan ke cerita anda dalam dua puluh empat jam terakhir, ditambah dengan kapsyen yang anda tambahkan pada cerita tersebut untuk mengenal pasti foto mana.

Di paling kanan skrin ini, anda akan melihat ikon ungu dalam bentuk mata, dan nombor di sebelah kiri. Ikon dan nombor ini mewakili orang yang telah melihat kisah anda (dalam tangkapan skrin contoh kami, empat puluh lima orang melihat gambar pertama, sementara empat puluh dua orang melihat yang kedua).

Namun, tidak cukup baik untuk mengetahui jumlahnya — anda perlu mengetahui nama siapa yang secara khusus telah atau tidak melihat cerita anda. Snapchat membolehkan anda melakukannya juga. Cukup ketuk mata-mata dari paparan di dalam Cerita, yang akan membuka foto atau video anda di latar belakang (jika itu video, suara akan diredam), bersama dengan senarai nama yang telah melihat kisah anda.

Senarai ini mengikut urutan kronologi terbalik, dengan bahagian atas senarai anda menunjukkan kepada anda yang paling baru melihat cerita anda, dan bahagian bawah senarai anda menunjukkan kepada anda yang paling baru melihat cerita anda. Sekiranya ada rakan anda yang menayangkan cerita anda, anda akan melihat ikon tangkapan skrin kecil (dua anak panah bersilang antara satu sama lain) di sebelah namanya.

Akhirnya, anda juga dapat melihat maklumat ini dari dalam cerita anda semasa melihatnya. Ketik kisah anda untuk melihat visualnya. Di bahagian bawah paparan, anda akan melihat anak panah kecil yang menunjuk ke atas skrin anda. Leret ke atas anak panah ini untuk memuatkan paparan penuh nama. Anda boleh meleret ke bawah untuk menutup paparan ini juga.

Menyesuaikan Siapa yang Boleh Melihat Kisah Anda

Memeriksa siapa yang telah melihat kisah anda sangat bagus jika anda ingin melihat apakah sahabat anda atau orang yang anda gemari telah memeriksa akaun anda, tetapi bagaimana jika anda cuba menyekat seseorang untuk tidak melihat Cerita anda? Nah, jika anda bimbang seseorang melihat Kisah anda yang tidak seharusnya, anda tidak perlu terus memeriksa panel yang anda tonton — Snapchat membolehkan anda menyesuaikannya dari awal. Buka panel profil anda, kemudian klik pada menu tetapan dalam senarai ini. Tatal ke bawah ke menu "Siapa Yang Bisa ...", lalu pilih "Lihat Kisah Saya."

Di sini, anda akan mendapat tiga pilihan untuk dipilih:

  1. Semua orang: Setiap orang yang mengikuti anda dapat melihat Kisah anda, walaupun anda tidak mengikutinya kembali. Ini bagus jika anda ingin menjadi vlogger atau selebriti internet lain, tetapi sebahagian besarnya, kami tidak mengesyorkan tetapan ini.
  2. Kawan sahaja: Bagi kebanyakan orang, ini adalah cara untuk pergi. Mereka yang anda terima di Snapchat dapat melihat Kisah anda, tetapi jika anda belum menerimanya sebagai teman bersama, mereka sama sekali tidak akan dapat melihat Kisah anda.
  3. Adat: Sekiranya anda ingin menyembunyikan Kisah anda dari siapa pun, Kustom adalah cara untuk pergi. Anda bukan sahaja dapat menyekat orang daripada melihat Kisah anda, tetapi anda juga dapat menyiapkan Snapchat sehingga hanya sebilangan kecil orang yang dapat melihat Kisah anda sebagai permulaan. Ini adalah kaedah terbaik untuk melindungi privasi anda di platform.

Sudah tentu, tetapan ini berlaku untuk setiap Kisah yang anda hantar di Snapchat, jadi anda mungkin ingin menyerahkannya kepada Sahabat Sahaja dan sebaliknya menggunakan ciri terakhir kami dalam panduan ini untuk menyembunyikan Kisah anda setiap kali anda merasa perlu.

Membuat Kisah Tersuai

Seperti yang kami nyatakan di atas, anda boleh menggunakan cerita khusus untuk memastikan hanya sekumpulan orang tertentu yang melihat kisah anda. Contohnya, jika anda berada di acara yang hanya ingin anda kongsi dengan rakan atau rakan sekerja tertentu, anda boleh memilih kenalan tertentu dari kumpulan rakan anda dan mengehadkan hubungan anda yang lain daripada melihat cerita itu.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kawasan geofenced untuk berkongsi cerita anda dengan sesiapa sahaja, sama ada anda berkawan dengan mereka atau tidak, sepanjang mereka berada di kawasan berpagar anda. Pada dasarnya, ini bermakna kisah anda menjadi tarikan umum untuk dilihat oleh sesiapa sahaja di majlis anda.

Contohnya, jika anda berada di pesta ulang tahun atau majlis graduasi seseorang, anda boleh merayakannya dengan semua orang di sana, sama ada anda telah membuat hubungan dengan orang di sekitar anda atau tidak. Ini juga membolehkan rakan rakan menyumbang, supaya jiran berdekatan tidak menyiarkan cerita secara rawak kecuali mereka mengetahui seseorang di majlis anda.

Untuk memulakan cerita tersuai ini, pergi ke tab Cerita di dalam Snapchat dan lihat sepanduk ungu atas. Di kanan atas paparan anda, anda akan melihat ikon tambah. Mengetuk ikon ini akan mengundang anda untuk menamakan kisah anda ("Pesta Ulang Tahun Jenna!", "Kelulusan Greg," dll.).

Setelah menamakan acara anda, anda akan mempunyai pilihan untuk menetapkan parameter anda untuk keselamatan dan privasi acara anda. Ini termasuk pilihan geofence (dimatikan secara lalai) yang, apabila diaktifkan, akan menunjukkan peta lokasi anda, bersama dengan anggaran alamat anda saat ini (anda dapat mengedit nama geofence anda, yang default ke alamat anda, di pesanan untuk menyembunyikan alamat anda dari orang lain). Kawasan geofence tidak dapat disesuaikan atau dipindahkan — berpusat di sekitar lokasi semasa anda.

Setelah anda memutuskan sama ada anda mahukan geofence atau tidak, anda boleh memutuskan untuk menentukan siapa yang dapat menambahkan dan melihat cerita. Sekiranya anda ingin semua orang di acara anda menambahkan dan melihat, menetapkan keduanya ke "Friends of Friends" adalah cara terbaik untuk melakukannya. Ini bermakna bahawa kenalan anda, ditambah semua kenalan kenalan anda dapat menyumbang dan menonton cerita anda sekaligus. Sekiranya anda ingin menyimpan sesuatu yang lebih peribadi, anda boleh mengehadkan segalanya hanya pada kalangan rakan anda untuk menambah dan melihat cerita. Anda juga dapat terus melihat kepada rakan rakan anda sambil menetapkan sumbangan kepada rakan anda sekiranya anda mahukan medium yang senang antara kedua-dua tetapan tersebut.

Cerita ini akan muncul sebagai cerita pilihan di bawah cerita anda sendiri tetapi di atas catatan rakan anda. Untuk menonton cerita tersuai anda, ketuk menu seperti yang anda lakukan dengan catatan orang lain.

Soalan Lazim

Ada banyak yang perlu dipelajari mengenai pemberitahuan Snapchat. Teruskan membaca untuk mendapatkan lebih banyak jawapan untuk soalan anda.

Adakah Snapchat akan memberitahu saya jika seseorang meneruskan Kisah saya?

Ya. Anda akan menerima mesej yang memberitahu anda siapa yang menghantar Kisah anda sejurus mereka menghantarnya.

Bolehkah saya mendapat pemberitahuan jika orang lain menyiarkan Cerita?

Tentunya! Sekiranya anda pergi ke Tetapan Snapchat, anda akan melihat pilihan 'Pemberitahuan'. Dari sana, anda boleh menghidupkan pemberitahuan untuk Cerita rakan lain.

Anda bahkan boleh memilih Cerita siapa yang anda mahu mencetuskan pemberitahuan. Di bahagian bawah skrin ketik ‘Pemberitahuan Cerita’. Kemudian ketuk kotak di sebelah kiri setiap nama yang ingin anda maklumkan. Seterusnya, ketik ‘Selesai’.

Walaupun anda tidak dapat menerima pemberitahuan untuk siapa yang telah melihat atau belum melihat Kisah anda, untungnya, anda boleh bergantung pada Snapchat untuk sekurang-kurangnya membolehkan anda memeriksa senarai yang dilihat secara manual. Dengan cerita dan penapis tersuai yang direka untuk menawarkan privasi dan mengehadkan orang untuk melihat Kisah anda, Snapchat membolehkan anda mempunyai pengetahuan tentang siapa yang melihat apa, selagi anda ingat di mana mencarinya. Untuk lebih banyak panduan Snapchat, nantikan TechJunkie, atau lihat panduan Snapchat kami yang lain di sini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found