Apa Arti Dibuka di Snapchat?

Snapchat membolehkan penggunanya mengirim dan menerima tiga jenis mesej asas - snap tanpa suara, snap dengan suara, dan mesej chat. Selain itu, Snapchat berusaha lebih jauh dengan memberi anda maklumat status pada setiap pesanan dan perbualan yang dihantar. Dalam hal ini, ini adalah aplikasi sembang popular yang paling teliti.

Apa Arti Dibuka di Snapchat?

Pada saat penulisan ini, terdapat enam status berbeza yang boleh dimiliki oleh mesej anda. Walau bagaimanapun, yang paling penting adalah "dibuka", kerana ia memberitahu anda bahawa penerima atau penerima telah membaca atau melihat mesej anda. Yang lain "dikirim", "diterima", "dilihat", "tangkapan layar", dan "diputar ulang".

Masukkan kod warna Snapchat untuk setiap jenis mesej dan tidak hairanlah kadangkala ia membingungkan. Inilah cara untuk mengetahui sama ada dan kapan mesej anda dibuka, diikuti dengan perincian terperinci mengenai status mesej lain.

Apa Makna Dibuka?

Apabila anda menghantar mesej di Snapchat, platform akan melacaknya dan memberitahu anda mengenai perubahan statusnya. Status "Dibuka" ditetapkan untuk pesan yang telah dibuka oleh penerima (atau penerima, jika anda mengirim pesan ke sembang kumpulan).

Untuk melihat status mesej anda sekarang, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Ketik ikon Snapchat dan lancarkan aplikasi.
  2. Navigasi ke skrin Sembang untuk melihat senarai perbualan anda.

    Snapchat Apa Artinya Ikon Dibuka

  3. Cari perbualan yang ingin anda lacak, dan kemudian lihat ikonnya.

Sekiranya dibuka, anda akan melihat masa ia berlaku di bawah nama kenalan atau kumpulan.

Ikon Dibuka

Ikon "Dibuka" Snapchat terlihat sangat mirip dengan ikon "Dikirim", kecuali mereka berongga. Ini bermaksud bahawa anak panah merah berongga akan muncul di sebelah snap terbuka yang tidak mempunyai suara, sementara yang ungu akan menandakan snap terbuka dengan suara. Akhirnya, ikon biru berongga menetapkan mesej sembang terbuka.

Ikon Dibuka

Apa maksud Dihantar?

Status "Dikirim" adalah yang pertama yang akan anda temui setelah anda menghantar mesej. Setiap mesej yang belum dihantar mempunyai status ini. Kadang kala, jika awan terlalu sibuk atau anda cepat online setelah menghantar mesej, status ini mungkin aktif untuk beberapa lama.

Sebagai alternatif, jika penerima berada di luar talian semasa menghantar, mesej akan mengekalkan status "Dikirim" sehingga mereka muncul dalam talian dan menerima mesej. Sehingga status berubah, cap waktu yang menandakan masa anda menghantar mesej akan berada di bawah nama penerima dalam senarai Sembang anda.

Ikon Dihantar

Ikon "Dihantar" adalah anak panah padat yang menunjuk ke kanan. Anak panah merah adalah untuk gambar yang tidak mempunyai suara. Yang berwarna ungu adalah untuk bunyi yang pantas, sementara yang berwarna biru menandakan mesej berbual yang dihantar. Ikon kelabu menandakan mesej yang dihantar kepada pengguna yang belum menyetujui permintaan rakan anda.

Ikon Dihantar

Apa Makna Diterima?

Sebaik sahaja rakan anda menerima pesanan anda, statusnya akan berubah dari "Dikirim" menjadi "Diterima". Ikon baru akan muncul di sebelah kiri nama kenalan dalam senarai Sembang. Tarikh dan masa ketika mesej diterima akan muncul di bawah nama. Perlu diingat bahawa mesej ini masih belum dibaca.

Menerima Ikon

Ikon "Diterima" adalah kotak berwarna padat dan bukannya anak panah. Mengikuti kod warna, kotak merah adalah untuk gambar yang diterima tanpa suara, sementara warna ungu adalah untuk snap dengan suara. Ikon gelembung sembang kotak biru adalah untuk mesej sembang yang diterima.

Menerima Ikon

Apa Makna Dilihat?

Status "Dilihat" seterusnya. Mesej dapat menerima status ini hanya setelah penerima melihatnya. Waktu dan tarikh "melihat" akan muncul dalam senarai Sembang anda di bawah nama kenalan.

Ikon Dilihat

Ikon "Dilihat" adalah kotak kosong dan ikon sembang. Anda akan melihat warna merah jika rakan anda melihat sekejap tanpa suara, sementara yang berwarna ungu akan menunjukkan snap dengan suara. Ikon sembang biru (gelembung ucapan) bermaksud bahawa rakan anda telah melihat mesej sembang anda. Akhirnya, ikon sembang kelabu menandakan mesej sembang belum selesai dan tamat tempoh.

Ikon Dilihat

Apakah Makna Tangkapan Skrin?

Salah satu ciri terbaik Snapchat adalah melacak siapa yang membuat tangkapan gambar. Sekiranya rakan anda menayangkan mesej anda, anda akan diberitahu masa dan tarikh dengan segera. Perlu diingat bahawa mengambil tangkapan skrin bertentangan dengan peraturan platform yang mungkin dihadapi oleh pelanggar.

Ikon Tangkapan Skrin

Ikon "Tangkapan Skrin" adalah anak panah berongga dua arah. Kod warna standard juga berlaku untuk set ikon ini. Perlu diingat bahawa tidak ada pilihan kelabu.

Ikon Tangkapan Skrin

Apa Makna Main Ulang?

Akhirnya, Snapchat akan memberitahu anda apabila rakan atau kenalan menghantar semula mesej anda. Secara semula jadi, jenis pemberitahuan ini hanya berlaku untuk snap dengan dan tanpa audio. Mesej tidak boleh "dimainkan semula".

Ikon Main Semula

Ikon "Mainkan" adalah anak panah bulat. Kod warna standard terpakai di sini, dan tidak ada pilihan biru dan kelabu.

Mainkan Ikon

Soalan Lazim

Apakah perbezaan antara status 'diterima' dan 'dibuka'?

Walaupun status 'diterima' dan 'dibuka' mungkin serupa, mereka sebenarnya sangat berbeza. Apabila anda menghantar mesej, anda akan segera melihat bahawa statusnya 'Diterima.' Status ini bermaksud bahawa mesej tersebut telah disampaikan kepada orang lain.

‘Dibuka’ bermaksud orang lain itu menerima dan membuka mesej tersebut.

Bagaimana jika snap saya tidak mengatakan 'Diterima?'

Sekiranya anda telah menghantar snap tetapi statusnya tidak dikemas kini, ini mungkin bermaksud bahawa anda mempunyai sambungan internet yang lemah sehingga proses pengiriman tidak pernah selesai.

Dalam beberapa kes, ini boleh bermakna bahawa orang lain tidak menerima mesej daripada anda. Sama ada mereka telah menyekat akaun anda atau menghapus anda di Snapchat, mesej itu tidak akan disampaikan kepada pengguna lain.

Sekejap Terakhir

Snapchat mungkin mempunyai sistem pengesanan mesej terbaik di antara platform sosial utama, dengan jumlah enam status berbeza. Untuk memeriksa prestasi mesej anda, pergi ke bahagian Sembang dan cari sembang yang ingin anda lacak. Snapchat juga memberikan waktu dan tarikh perubahan status terakhir untuk setiap mesej yang anda kirimkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found