Apa Yang Maksud Snapchat Ketika Dikatakan 'Dalam jarak X kaki?'

Sekiranya anda menggunakan Peta Snap di Snapchat dan anda melihat Bitmoji di peta dengan 'dalam jarak 200 kaki' dari lokasi, apa maksudnya? Mengapa tidak hanya mengatakan 'di kedai kopi di sudut' atau sesuatu yang lebih tepat?

Apa Yang Maksud Snapchat Ketika Dikatakan 'Dalam jarak X kaki?'

Ini berlaku dengan adil menurut orang yang saya kaji. Anda melihat seseorang di Peta Snap dan bukannya dapat menentukan lokasi yang tepat, anda melihat 'berada dalam jarak X kaki'. Selalunya, Peta Snap cukup tepat dan dapat menunjukkan hampir tepat di mana anda berada.

Apa Erti "Dalam Kaki X"

Tidak dapat selalu mencari lokasi anda dengan tepat. Oleh kerana Peta Snap menggunakan data GPS, WiFi atau menara sel, ketepatan peta berbeza-beza bergantung pada apa yang digunakan. GPS awam tepat sekitar 50 kaki sementara data menara sel menggunakan triangulasi untuk melihat di mana anda berada dalam bulatan. Ukuran bulatan itu berbeza-beza bergantung pada sama ada anda berada di bandar atau negara tetapi dari 50 hingga 150 kaki. WiFi bergantung pada penyediaan data penghala yang betul tetapi biasanya cukup tepat.

Tambahkan fakta bahawa menara sel mungkin jatuh, anda mungkin berada di kawasan yang padat penduduk atau sangat sibuk dan Kadang-kadang Peta Snap sukar menemui anda. Itulah sebabnya kadang-kadang anda mungkin melihat Bitmoji seseorang dengan jarak "200 kaki" dari lokasi tertentu. Ini mesti bermaksud bahawa data lokasi yang tepat tidak tersedia, biasanya kerana orang tersebut tidak menggunakan GPS.

Masalah Mempercayai Peta Snap

Secara keseluruhan, Peta Snap nampaknya agak tepat, sejauh beberapa ratus kaki. Tetapi apa yang berlaku jika ia mendapat lokasi yang salah? Data lokasi sel hanya tepat ke titik tertentu dan kemudian tidak banyak digunakan untuk pelacakan lokasi.

Contohnya, jika anda tinggal di blok pangsapuri, lokasi paling tepat dapat dikongsi dengan puluhan pengguna lain. Ia juga tidak betul kerana salah konfigurasi di menara sel, kependaman di rangkaian, atau sebab teknikal lain.

Sekiranya anda menggunakan Peta Snap untuk mencari seseorang, itu bukan 100% dan anda tidak boleh menggunakannya sendiri tanpa bukti lain. Tambahkan ke fakta bahawa anda dapat menipu lokasi anda di Peta Snap sama sekali, masuk akal untuk tidak bergantung pada Peta Snap sahaja untuk menjejaki seseorang.

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa mereka telah melihat rakan atau ahli keluarga di kawasan yang berbeza dari lokasi sebenarnya. Selalunya, ini kerana telefon mereka tidak dikemas kini dengan betul semasa mereka berkeliling. Sebab lain yang berlaku adalah kerana telefon masih mengambil menara telefon bimbit dari jauh (sama ada ada yang tidak kena dengan menara yang lebih dekat dengan mereka, atau telefon mereka merasakan isyarat yang lebih kuat).

Status Peta Ringkas

Pada saat penulisan, Snapchat sedang mencuba fitur baru untuk Peta Snap yang disebut Status. Ini menawarkan lebih banyak interaksi dengan peta dengan menunjukkan apa yang anda mahukan pada waktu-waktu tertentu. Saya telah melihatnya dalam tindakan tetapi aplikasi saya belum memilikinya sebagai ciri penuh.

Ia menggunakan Actionmoji seperti yang pernah kita lihat sebelumnya tetapi akan menawarkan lebih banyak pilihan seperti menonton TV atau bermain permainan video. Snapchat juga akan melacak aktiviti ini menggunakan ciri lain yang disebut Passport.

Saya dapat melihat di mana ini berpotensi tetapi saya rasa ia tidak akan mengubah pendapat banyak orang mengenai Peta Snap. Pernah ada seseorang yang menyinggung anda setelah melihat anda di rumah tetapi anda berada di tengah-tengah sesi Apex Legends atau bermain PUBG dengan rakan anda? Semasa anda berada di rumah, beberapa rakan cenderung menganggap anda bersedia untuk melepak daripada hanya menghabiskan masa di rumah melakukan perkara lain daripada yang biasa anda lakukan. Ciri Status baru boleh menghentikan rakan anda daripada berkunjung jika anda telah menetapkan status lokasi anda dengan betul.

Ciri Snapchat Passport menyertai status Snapchat. Ini adalah sejenis buku harian yang menunjukkan kepada anda di mana anda berada, apa yang telah anda lakukan, dan berapa lama anda berada di sana. Syukurlah, Pasport tidak disediakan untuk berkongsi tetapi hanya untuk rujukan anda sahaja. Anda juga boleh memadam entri jika anda tidak lagi menginginkannya di sana.

Privasi Status Snap

Anda masih akan mempunyai pilihan privasi yang sama seperti yang anda lakukan sekarang, kemampuan untuk memasuki Ghost Mode dan memilih siapa yang melihat apa. Untuk mematikan Peta Snap sama sekali, lakukan ini:

  1. Buka Peta Snap dengan cara biasa.
  2. Pilih ikon gear untuk mengakses Tetapan.
  3. Pilih Mod Hantu untuk menghidupkannya.

Sekiranya anda tidak mahu mematikan Peta Snap sama sekali, anda boleh mengawal siapa yang melihat lokasi anda dengan tetapan mudah. Kami dapat menggunakan Siapa yang Dapat Melihat Lokasi Saya, yang memungkinkan Anda mengawal siapa yang melihat apa yang ada di Peta Snap.

  1. Buka Peta Snap.
  2. Akses Tetapan dan pilih Siapa yang Dapat Melihat Lokasi Saya.
  3. Pilih tetapan dari pilihan.

Pilihan anda di sini adalah Only Me (Ghost Mode), My Friends yang hanya menunjukkan lokasi anda kepada rakan bersama, My Friends kecuali, yang melarang rakan-rakan tertentu daripada melihat anda dan Sahabat Ini. Pilih Seterusnya di Sahabat Ini sahaja dan anda melihat senarai rakan Snapchat anda. Tandakan kotak di sebelah setiap rakan yang disertakan kemudian dalam bulatan Peta Snap anda.

Menukar Pose Bitmoji Anda

Sekiranya anda belum mempunyai Status Snap, masih terdapat beberapa perkara yang cukup kemas yang boleh anda lakukan dengan avatar dalam talian anda. Walaupun aplikasi akan menggunakan aktiviti tertentu secara automatik (seperti tidur ketika aplikasi dibuka tetapi tidak aktif), anda boleh mengemas kini pose anda.

Membuka Peta Snap dan mengetuk Bitmoji anda akan memberi anda senarai penuh pose untuk dipilih. Pilih yang paling sesuai untuk anda buat masa ini. Ini akan menunjukkan kepada rakan yang anda kongsi lokasi untuk melihat apa yang anda mahukan.

Snap Maps adalah ciri yang menyeronokkan yang memberitahu anda bila rakan anda berada berdekatan. Sayangnya, aplikasi ini tidak dirancang untuk hanya memfokuskan pada ciri lokasi sehingga terdapat beberapa gangguan. Sekiranya anda mencari aplikasi untuk mengesan lokasi, terdapat beberapa yang tersedia untuk pengguna Android dan iOS seperti Life360 dan Find My Friends.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found