Adakah Snapchat Memberitahu Pengguna Lain jika Anda Memutar Ulang Cerita?

Snapchat adalah aplikasi media sosial yang dilengkapi dengan ciri yang memberi tumpuan kepada kandungan sementara. Pencipta asal media sosial "Kisah", boleh memuat naik video kecil dan membagikannya kepada semua rakan mereka.

Adakah Snapchat Memberitahu Pengguna Lain jika Anda Memutar Ulang Cerita?

Log masuk ke mana-mana aplikasi media sosial hari ini, dan anda mungkin akan melihat rentetan "cerita" dari pencipta, rakan, dan orang lain yang anda ikuti dalam talian. Setiap aplikasi yang dimiliki Facebook, dari rangkaian sosial unggulan mereka hingga spin-off seperti Messenger, WhatsApp, dan tentu saja, Instagram. Google telah bereksperimen dengan menambahkan cerita ke YouTube dari segala hal, dan bahkan Skype mempunyai ciri cerita serupa selama beberapa bulan sebelum dilancarkan kembali oleh Microsoft.

Dengan begitu banyak aplikasi yang memaparkan idea terbitan ini, sukar untuk diingat bahawa Snapchat inilah yang berhak mendapat pujian dengan membuat dan mempopularkan idea terlebih dahulu.

Sekiranya anda membaca keseluruhan senarai Cerita di Snapchat, anda mungkin akan menyedari bahawa, tidak seperti Snap biasa, anda akan diberi butang ulangan pada setiap Cerita. Sekiranya anda telah menggunakan Snapchat selama bertahun-tahun, anda tahu bahawa aplikasi tersebut memberi tahu pengguna ketika seseorang membalas foto atau video. Adakah Snapchat melakukan perkara yang sama untuk Stories? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Memutarkan Semula Kisah Anda?

Walaupun anda dapat melihat keseluruhan senarai siapa yang melihat kisah anda dengan menggunakan kaedah di bawah, anda sebenarnya tidak dapat melihat berapa kali seseorang melihat Kisah anda. Ini bermaksud, sebagai penonton, anda dapat menonton dan menonton semula Cerita berulang-ulang kali tanpa perlu risau seseorang melihat bahawa anda telah melihat kandungannya berulang kali.

Ingatlah bahawa tangkapan skrin video mengubah cara anda dilihat dalam senarai nama yang ditunjukkan di atas. Terdapat ikon khas untuk tangkapan skrin, tetapi bukan untuk memainkan semula cerita.

Anda boleh menonton video seberapa banyak yang anda mahukan selepas tayangan pertama tidak dapat dikesan. Kisah-kisah ini hanya berlangsung selama 24 jam, jadi jika anda sangat mengagumi kandungannya, lebih baik anda menghantar mesej kepada pembuatnya untuk kebenaran membuat tangkapan skrin.

Adakah Snapchat Memberitahu Pengguna Jika Anda Melihat Kisah Mereka?

Ya, tetapi tidak secara langsung. Walaupun beberapa aplikasi membolehkan anda penyesuaian penuh ketika menerima pemberitahuan, Snapchat bukanlah salah satu dari mereka. Pemberitahuan anda berfungsi satu arah dan satu arah sahaja, dan anda tidak dapat menghidupkan atau mematikannya. Tanyakan kepada siapa saja yang telah mencuba untuk mematikan pemberitahuan ketika seseorang mula mengetik di tetingkap sembang anda — penyesuaian terbuka dalam Snapchat adalah terhad, untuk sedikitnya.

Oleh itu, walaupun aplikasi memberitahu anda, misalnya, ketika seseorang mula menaip, menu Snapchat untuk mengubah pemberitahuan anda tidak termasuk apa-apa mengenai Cerita di luar daripada menerima pemberitahuan sesekali ketika rakan anda menyiarkan Berita. Anda mungkin menerima pemberitahuan mengenai kenangan, ulang tahun, atau kandungan lain, tetapi ketika menerima pemberitahuan mengenai siapa yang melihat Kisah anda, harap telefon anda akan diam. Ini adalah ciri yang tidak disengajakan, yang kami harap akhirnya akan muncul dalam aplikasinya, tetapi sayangnya, nampaknya kami tidak bernasib baik buat masa ini.

Tetapi Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Kisah Anda?

Walaupun anda mungkin tidak dapat menerima pemberitahuan mengenai siapa yang telah melihat cerita anda, anda masih dapat melihat siapa yang sebenarnya melihatnya. Mereka mungkin tidak memberi anda pemberitahuan, tetapi Snapchat membenarkan anda melihat pengikut mana yang anda miliki dan belum melihat cerita anda. Idea yang sangat menarik untuk menjadikan rangkaian jenis ini terasa lebih keperibadian, dan juga mengetahui dengan tepat tindakan yang dibuat orang semasa melihat cerita anda.

Walaupun anda tidak akan menerima pemberitahuan untuk seseorang yang melihat kisah anda dua kali seperti yang anda lakukan ketika seseorang membalas sekejap langsung, anda akan menerima pemberitahuan ketika seseorang menayangkan cerita anda. Mari kita lihat bagaimana semua ini dilakukan.

Dari skrin cerita di dalam Snapchat, cari kisah anda di bahagian atas halaman. Anda akan melihat beberapa ikon kecil di sebelah kanan cerita anda, diserlahkan dengan warna kelabu. Ketik ikon garis menegak tiga titik di bahagian paling kanan paparan anda. Ini akan menurunkan paparan cerita anda, menunjukkan kepada anda setiap foto atau video yang telah anda tambahkan ke cerita anda dalam dua puluh empat jam terakhir, ditambah dengan kapsyen yang anda tambahkan pada cerita tersebut untuk mengenal pasti foto mana.

Di paling kanan skrin ini, anda akan melihat ikon ungu dalam bentuk mata, dan nombor di sebelah kiri. Ikon dan nombor ini mewakili orang yang telah melihat kisah anda (dalam tangkapan skrin contoh kami, empat puluh lima orang melihat gambar pertama, sementara empat puluh dua orang melihat yang kedua).

Namun, tidak cukup baik untuk mengetahui jumlahnya — anda perlu mengetahui nama siapa yang secara khusus telah atau tidak melihat cerita anda. Snapchat membolehkan anda melakukannya juga. Cukup ketuk mata-mata dari paparan di dalam Cerita, yang akan membuka foto atau video anda di latar belakang (jika itu video, suara akan diredam), bersama dengan senarai nama yang telah melihat kisah anda.

Senarai ini mengikut urutan kronologi terbalik, dengan bahagian atas senarai anda menunjukkan kepada anda yang paling baru melihat kisah anda dan bahagian bawah senarai anda menunjukkan anda yang paling baru melihat cerita anda. Sekiranya ada rakan anda yang menayangkan cerita anda, anda akan melihat ikon tangkapan skrin kecil (dua anak panah bersilang antara satu sama lain) di sebelah namanya.

Akhirnya, anda juga dapat melihat maklumat ini dari dalam cerita anda semasa melihatnya. Ketik kisah anda untuk melihat visualnya. Di bahagian bawah paparan, anda akan melihat anak panah kecil yang menunjuk ke atas skrin anda. Leret ke atas anak panah ini untuk memuatkan paparan penuh nama. Anda boleh meleret ke bawah untuk menutup paparan ini juga.

Janji Pihak Ketiga

Sekiranya anda melakukan carian dalam talian dengan pantas, terdapat beberapa laman web dan aplikasi yang berjanji untuk menunjukkan kepada anda berapa kali pengguna lain melihat kisah Snapchat anda. Seperti yang dinyatakan di atas, syarikat tidak menyimpan, juga tidak menjejaki maklumat ini.

Selalu ada tahap perampasan keselamatan dengan aplikasi pihak ketiga. Ketika menjanjikan janji-janji yang tidak masuk akal ancaman terhadap keselamatan dan privasi anda menjadi lebih besar. Sebilangan besar tidak mempunyai ulasan hebat, ada yang berusaha mendapatkan wang atau maklumat peribadi, dan yang lain mungkin menyebabkan perisian hasad.

Recent Posts