Snapchat: Apa maksud Hati Itu?

Sepertinya terdapat lebih banyak rangkaian sosial setiap hari! Dengan setiap platform baru, rasanya kita semua terpaksa menghabiskan lebih banyak masa setiap hari untuk mengimbangi kehidupan sosial kita dalam talian. Menyiarkan kemas kini status ke Facebook, selfie baru ke Instagram, membuat lelucon dan lelucon di Twitter, dan banyak lagi — nampaknya mustahil untuk melacak segalanya. Itulah sebabnya ada sesuatu yang istimewa mengenai apa yang menjadi rangkaian sosial kegemaran kami, Snapchat. Tidak seperti rangkaian sosial lama yang lain, Snapchat terasa segar dan baru, menjadikan persahabatan di platform terasa sedikit lebih terhubung daripada dengan rangkaian sosial lain yang pernah kita lihat dalam talian. Ada sesuatu yang ajaib tentang menghantar foto dan video sementara kepada rakan anda, yang membolehkan anda berkongsi sebahagian hidup anda dengan sesiapa sahaja dalam senarai rakan anda.

Snapchat: Apa maksud Hati Itu?

Salah satu ciri Snapchat yang bagus yang menjadikannya terasa sangat peribadi berbanding platform lain adalah penggunaan emotikon kecil di sebelah pengguna yang paling sering berinteraksi dengan anda. Ikon ini benar-benar menyalakan suapan anda, memperlihatkan persahabatan anda dengan setiap individu dengan cara yang menjadikan segalanya terasa nyata dengan cara yang sangat nyata. Mampu melihat berapa hari berturut-turut anda dan rakan anda saling bergambar atau melihat ikon kek kecil di sebelah rakan-rakan yang ulang tahunnya diraikan pada hari itu menimbulkan perasaan komuniti dan perpaduan yang sama sekali tidak ada pada orang lain platform sosial.

Sudah tentu, ada satu masalah besar dengan penggunaan emoji dan ikon ini di Snapchat: selalunya sukar untuk mengetahui dengan tepat apa yang dimaksudkan masing-masing! Terdapat begitu banyak ikon yang berbeza yang digunakan di dalam Snapchat, sering kali mustahil untuk memberitahu apa yang cuba diberitahu oleh aplikasi mengenai persahabatan anda. Contohnya: aplikasi ini menggunakan tiga emoji hati yang berbeza untuk menjelaskan tahap persahabatan yang berbeza di dalam aplikasi. Daripada cuba meneka apa arti setiap tahap jantung, kami telah melakukan kerja keras untuk anda: inilah maksud setiap ikon jantung di dalam Snapchat.

Penjelasan Emoji Snapchat Pantas

Sekiranya anda baru menggunakan Snapchat, sukar untuk memahami apa yang cuba diberitahu oleh mana-mana emoji dan ikon di dalam aplikasi. Tidak seperti kebanyakan aplikasi yang menggunakan emoji, di mana ikon digunakan sebagai cara yang menyeronokkan untuk menambahkan rasa ke dalam mesej anda dengan orang lain, Snapchat menggunakan emoji ini di sebelah senarai kenalan di dalam aplikasi anda untuk menjelaskan "tahap" persahabatan yang anda kongsi dengan yang lain pengguna di Snapchat. Ini dapat berupa wajah tersenyum untuk mewakili salah satu "sahabat" anda di aplikasi, ke ikon bayi untuk mewakili rakan yang baru ditambahkan, ke emoji api untuk mewakili coretan Snapchat. Terdapat banyak emoji tersembunyi di dalam aplikasi, yang mungkin anda belum pernah melihatnya.

Dari semua emoji di Snapchat, tidak ada yang membingungkan hati. Snapchat menggunakan tiga emoji jantung yang berbeza untuk mewakili hubungan yang berbeza antara anda dan pengguna lain, dengan setiap hati mewakili tahap persahabatan yang berbeza antara anda dan orang lain. Semasa anda melangkah ke peringkat persahabatan terbaik, anda akan mula bertukar hati dengan warna lain. Ia mungkin menimbulkan banyak kekeliruan pada kali pertama anda melihat hati merah menggantikan hati kuning anda, tetapi dengan penyelidikan yang kami kumpulkan di bawah ini, anda tidak akan keliru lagi mengenai platform ini.

Hati Kuning

Hati pertama kami untuk memberi tumpuan adalah hati kuning, yang mewakili tahap pertama persahabatan terbaik dalam aplikasi ini. Walaupun kedengarannya tidak banyak, tahap persahabatan ini adalah masalah besar. Lihat, sementara Snapchat menggunakan algoritma untuk menentukan siapa "sahabat" anda di platform (senarai yang dapat anda lihat dengan mudah ketika menghantar gambar kepada rakan dari senarai kenalan anda), hanya satu orang yang benar-benar boleh menjadi sahabat nombor satu anda di platform, dan orang itu diberikan hati kuning untuk memperingati majlis itu. Hati ini dapat mengubah pengguna atau menghilang, jadi jika anda ingin menjaga orang yang konsisten di tempat teratas, anda pasti ingin memastikan teman baik anda kerap. Jika tidak, anda akan melihat bahawa hati kuning hilang - bersama dengan peluang berkembang menjadi hati lain dalam senarai ini.

Perlu diingat bahawa anda bukan satu-satunya yang dapat melihat hati ini di Snapchat. Rakan baik anda akan dapat melihat hati kuning juga, yang bermaksud apabila anda berdua bertemu dalam kehidupan sebenar, anda akan dapat meraikannya sendiri.

Hati Merah

Seperti permainan video, hati merah bertindak sebagai tahap seterusnya dalam Snapchat. Walaupun hati merah seolah-olah mewakili idea yang sama dengan hati kuning, mewakili tahap persahabatan terbaik di platform, memperoleh hati merah tidak semudah itu. Agar hati merah ini muncul di suapan anda di sebelah nama sahabat anda, anda mesti kekal sebagai kawan baik nombor satu bersama mereka selama dua minggu berturut-turut. Ini mungkin terdengar senang, dan bagi sebilangannya, tetapi yang lain mungkin perlu dilakukan pada masa ini. Sekiranya anda mula menyimpang dari platform, atau mula bertukar gambar dan mesej dengan banyak pengguna lain di platform, anda akan bertukar tempat nombor satu dengan orang lain, yang menyebabkan kehilangan hati kuning anda - dan menjadi terpaksa memulakan semula keseluruhan rentak rakan baik berturut-turut.

Sekiranya anda berjaya mendapatkan hati merah, anda harus merasa bangga dengan diri sendiri dan rakan kakap anda. Tinggal sahabat nombor satu di dalam Snapchat bukanlah pencapaian yang mudah, dan mencapai tujuan itu harus dianggap sebagai pekerjaan yang dilakukan dengan baik. Walaupun begitu, jika anda mencari tahap persahabatan terbaik, anda masih belum berada di sana.

Hati Pink

Inilah dia - ambang akhir. Sekiranya anda sampai sejauh ini, anda sudah jauh. Anda bukan sahaja berjaya menjadi sahabat nombor satu pengguna lain, yang dengan sendirinya bukan pencapaian kecil, tetapi anda berjaya terus bersama mereka bukan hanya dua minggu yang diperlukan untuk mendapatkan hati merah, tetapi kedua-duanya bulan diperlukan untuk mendapatkan dua hati merah jambu di sepanjang nama anda. Sudah dua bulan anda dan rakan baik anda menghantar gambar selfie, video, penapis, kesan dan banyak lagi, tetapi anda berjaya melakukannya. Dan atas masalah anda, anda telah memperoleh hati persahabatan terbaik.

Walau bagaimanapun, kerja anda belum selesai. Hanya kerana hati terunggul pada dua bulan tidak bermaksud anda akan dapat berehat di atas kejayaan anda. Lihat, untuk menjaga hati merah jambu itu, anda harus terus berfoto dengan sahabat anda, untuk memastikan anda kekal di posisi nombor satu mereka. Snapchat tidak membincangkan bagaimana algoritma Snapchat mereka berfungsi, jadi walaupun kami tidak dapat memberi nasihat khusus untuk anda untuk terus berada di tempat sahabat anda, kami akan mengatakan ini: snap nombor satu anda sebanyak mungkin untuk memastikan anda jangan pernah kehilangan ikon hati berwarna merah jambu dua kali itu.

Tetapi jika anda kehilangannya, jangan terlalu menekankan. Anda selalu boleh memulakannya lagi, walaupun anda akan ditolak ke hati kuning.

***

Seperti kebanyakan ciri Snapchat, emoji jantung mungkin kelihatan membingungkan pada pandangan pertama, nampaknya terlalu rumit dan sukar difahami. Tidak sampai anda membaca apa maksud hati mereka bahawa Snapchat mula masuk akal - dan tiba-tiba, anda mula bekerja keras untuk memastikan anda memperoleh status jantung merah jambu itu dengan rakan baik anda yang sebenar.

Gamifikasi ciri sosial Snapchat, termasuk tahap emoji jantung dan coretan Snapchat yang terkenal, adalah salah satu daripada beberapa teknik yang benar-benar inovatif dalam rangkaian sosial zaman sekarang yang membuat pengguna kembali berulang kali, memastikan Snapchat terbuka di skrin telefon pengguna di mana sahaja. Jadi, adakah anda sudah ketagih dengan Snapchat? Adakah anda mempunyai sebilangan besar coretan? Dan adakah anda memikat hati merah jambu dengan rakan baik anda di platform? Bunyi komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found