Panduan Pemula untuk Reddit

Reddit, yang sering disebut sebagai "halaman depan internet" adalah laman media sosial yang unik di mana pengguna dapat mengikuti berita, maklumat, dan topik pilihan mereka yang terkini. Tidak seperti Twitter dan Facebook, Reddit sedikit lebih rumit untuk pengguna baru.

Panduan Pemula untuk Reddit

Artikel ini akan membantu anda lebih mengenali Reddit sambil memberi anda beberapa pandangan berguna mengenai pelbagai aspek laman web ini.

Apa itu Reddit?

Reddit adalah halaman depan internet, di mana semuanya muncul. Video lucu yang membuat pusingan di Twitter? Mungkin di Reddit 48 jam yang lalu.

Itu mungkin bukan penerangan yang sangat berguna, tetapi membantu menjelaskan beberapa tarikan. Ini adalah salah satu komuniti terbesar di internet, tetapi tidak seperti laman media sosial biasa kerana kandungan - pautan dan siaran teks - selalu dipilih oleh komuniti. Barang baik naik ke muka depan; perkara buruk akan diabaikan.

Laman web ini dibahagikan kepada papan topik yang berbeza, yang disebut "subreddits." Masing-masing bertema minat atau idea yang berbeza. Reddit sendiri menyedari betapa kompleksnya laman web ini pada pandangan pertama dan mempunyai subreddit yang khusus untuk menjawab soalan anda. Ia dipanggil r / NoStupidQuestions,

Halaman depan adalah intipati kandungan yang paling popular dari setiap subreddit yang diikutkan oleh laman web secara automatik. Klik untuk setiap satu, dan anda akan melihat lebih banyak perkara yang tidak cukup berjaya dalam liga. Mendapatkan ke halaman depan dan lalu lintas yang dihasilkan telah diketahui merosakkan laman web yang tidak siap ketika mereka berjuang di bawah tekanan.reddit_logo_how_to_use_reddit

Menikmati Reddit dengan santai

Oleh itu, sangat mungkin untuk menikmati Reddit secara pasif. Sekiranya anda tidak log masuk, atau anda tidak memperhatikan tetapannya, mengunjungi Reddit.com akan memberikan anda kandungan yang paling popular dan disukai di laman web ini. Ini cenderung terhad kepada subreddit popular tertentu, yang dilanggan oleh semua orang secara automatik. Termasuk seperti / r / filem, / r / ShowerThoughts, / r / Jokes, dll.

Membuat Akaun

Untuk menyesuaikan dan menikmati pengalaman Reddit sepenuhnya, anda harus membuat akaun untuk melayari Reddit. Ini membolehkan anda melanggan (atau berhenti berlangganan) mana-mana subreddit di laman web, serta catatan undi dan undi, menghantar mesej kepada pengguna lain, dll. Mendaftar untuk akaun adalah sangat mudah, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Klik "Daftar" di sudut kanan atas halaman.

  2. Pilih untuk log masuk menggunakan kelayakan Google, Facebook, atau e-mel anda.

  3. Pilih nama pengguna (ini berbeza dengan kelayakan log masuk anda, dan akan menjadi apa yang pengguna lain melihat nama profil anda sebagai) dan kata laluan.

Dan itu pada asasnya! Sekarang anda mempunyai akaun dan dapat menggunakan semua ciri yang ditawarkan oleh reddit. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri tersebut.

Memilih Subreddit Anda

Reddit akan melanggan anda secara automatik ke beberapa subreddits, tetapi langganan automatik hanya berlaku untuk subreddits yang paling popular di sekitar, tetapi itu menggaruk permukaan. Pada masa penulisan, terdapat 1,209,754 subreddits, menurut RedditMetrics. Dan ia meningkat sepanjang masa.

Tidak semua ini akan menarik, tentu saja, tetapi banyak. Pada dasarnya, jika anda dapat memikirkan topik, akan ada subreddit untuknya, tidak kira betapa kaburnya. Mencari mereka adalah sedikit sukar. Mencari minat anda adalah salah satu cara untuk melakukannya, dengan menggunakan bar carian yang berguna di bahagian atas laman web, tetapi sebenarnya bukan idea yang buruk hanya untuk menatal ke belakang melalui subreddit yang paling popular, menekan butang langganan pada mana-mana yang terdengar menarik - berhenti melanggan adalah sama mudahnya sekiranya anda merasa tidak mengikut citarasa anda.

Berikut adalah beberapa contoh subreddit yang mungkin menarik tidak kira apa minat anda: / r / nottheonion memilih berita berita yang menggila yang sebenarnya benar. / r / dataisbeautiful dipenuhi dengan statistik, grafik, dan keajaiban lain. / r / faamatala seperti imfive mengambil idea yang kompleks dan menerangkannya dengan cara yang difahami oleh kanak-kanak berusia lima tahun (secara teori).

Reddit: Menaikkan Suara dan Menolak

Di sebelah setiap artikel terdapat anak panah atas dan anak panah bawah. Sekiranya artikel mendapat cukup suara - biasanya sekitar ribuan tanda - sekeping akan masuk ke halaman depan, walaupun itu tidak ada dalam senarai langganan lalai. Namun, secara semula jadi, potongan mempunyai peluang yang jauh lebih baik untuk mencapai halaman depan jika mereka berada dalam senarai lalai, kerana ada lebih banyak orang untuk memilihnya.

Setiap undi menghilangkan suara positif, jadi ini adalah pertandingan populariti kuno. Perkara yang sama berlaku untuk komen pada artikel. Komen yang diberi suara akan ditampilkan segera setelah artikel tersebut, dan komen yang diabaikan diturunkan ke bawah.

Beberapa jenis kandungan di Reddit dirancang khusus untuk komen, bukan sebagai pautan luaran. ‘Ask Me Anything’ - AMA - adalah peluang bagi masyarakat untuk mengemukakan soalan kepada selebriti dan tokoh terkenal. Sebilangan dari mereka membuat berita hari ini, sementara yang lain sangat mengerikan, tetapi secara teori, anda mempunyai pilihan untuk bertanya apa sahaja yang anda suka: "lebih baik anda melawan seekor itik berukuran kuda atau 100 ekor kuda berukuran" adalah yang popular malah Barack Obama telah menjawab.

bagaimana_untuk_gunakan_reddit

Oleh kerana sebahagian besar subreddit bertema topik tertentu, seperti / r / eldercrolls atau / r / IASIP, subreddits ini hampir secara eksklusif menjadi utas yang membincangkan pendapat, pemikiran, dan idea, tanpa pautan ke kandungan luaran.

Mengakhiri

Reddit adalah salah satu laman web yang paling popular di internet, dan dengan itu, banyak yang ditawarkan. Artikel ini bertujuan untuk menjadi titik tolak bagi mereka yang benar-benar baru untuk Reddit. Jelas sekali, platform ini mempunyai lebih banyak yang ditawarkan daripada apa yang disebutkan dalam penjelasan pendahuluan ini. Adakah anda mempunyai petua, trik, atau pertanyaan yang berkaitan dengan memulakan Reddit? Ada cadangan untuk pengguna baru yang ingin meneroka laman web ini? Sila kongsi di bahagian komen di bawah!

Imej: Eva Blue, Eva Blue, Torley digunakan di bawah Creative Commons

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found