Apa itu Snapchat?

Snapchat ada di mana-mana. Ia sememangnya banyak terdapat pada remaja, tetapi jumlah pengguna dewasa juga meningkat secara mendadak selama bertahun-tahun. Aplikasi pemesejan foto dilancarkan pada tahun 2011, dan ia menjadi terkenal dalam jangka masa yang agak singkat.

Apa itu Snapchat?

Menjelang tahun 2014, Snapchat mengumpulkan purata 700 juta ‘snap’ setiap hari. Setelah memperoleh tawaran pembelian $ 3 bilion yang dilaporkan dari Facebook pada tahun 2013, CEO Evan Spiegel dihubungi lagi pada tahun 2016 oleh Mark Zuckerberg, CEO Facebook.

Setahun kemudian, Snapchat menjadi syarikat yang diperdagangkan secara terbuka ketika Mark dan Bobby Murphy (dua dari tiga pengasas bersama Snapchat) membuat syarikat induk bernama Snap, Inc. untuk secara terbuka menawarkan saham di Bursa Saham New York (NYSE). Tetapi, apa sebenarnya Snapchat? Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!

Untuk apa Snapchat Digunakan?

Snapchat terutamanya merupakan aplikasi perkongsian foto dan video dengan ciri pesanan. Keunikan awalnya terletak pada kenyataan bahawa foto dan video yang dikirim hanya tersedia untuk penerima dalam jangka waktu yang singkat (biasanya sepuluh saat). Kemas kini baru-baru ini untuk aplikasi kini membolehkan orang mengirim foto dan video kepada seseorang untuk jangka masa 'tidak terbatas' (tentu saja bateri dan kematian memungkinkan), yang bermaksud penerima tidak mempunyai had masa berapa lama dia boleh melihat gambar atau video. Walaupun begitu, klik terus dan ia akan hilang selama-lamanya. Sekiranya anda ingin mengelakkan pendedahan langsung, lihat Cara tangkapan skrin di Snapchat tanpa mereka sedari.

Sejarah Snapchat yang ‘Penting’

BACA LEBIH LANJUT: Cara tangkapan skrin di Snapchat tanpa mereka sedari

Pada awalnya, pada tahun 2011, Snapchat disebut "Picaboo," yang dirilis di App Store IOS pada 8 Julai tahun yang sama.

Aplikasi ini kemudian diganti namanya karena surat "Berhenti dan Berhenti" dari penerbit buku foto bernama Picaboo. Aplikasi pemesejan multimedia dijenamakan semula dengan nama Snapchat. Kongsi, berbual, dan lupakan adalah keterangan "diringkaskan" di sebalik usaha strategik, tidak seperti aplikasi sosial yang ada seperti Facebook dan Instagram yang menyimpan gambar dan catatan selama-lamanya.

Pada bulan Oktober 2012, Snapchat dilancarkan di Play Store, berkongsi penonton dengan Aplikasi iOS 2011 yang asli.

Pada bulan Oktober 2013, Snapchat menerima kemas kini yang memasukkan Stories ke dalam aplikasi. Pengguna dapat menambahkan Snaps dalam koleksi sementara yang dapat dilihat selama dua puluh empat jam. Populariti aplikasinya bertambah seperti bunga liar kerana ia merupakan ciri menarik yang diinginkan pengguna. Mereka ingin menambahkan beberapa foto untuk membentuk album untuk menunjukkan lebih daripada satu gambar dan melakukannya secara kolektif. Sebagai contoh, berkelah kumpulan anda sangat menyeronokkan, tetapi anda ingin menunjukkan beberapa gambar untuk berkongsi pengalaman anda dengan lebih terperinci. Satu gambar tidak memotongnya atau menunjukkan momen secara keseluruhan.

Juga, pada tahun 2013, Snapchat berkembang lebih jauh dengan ciri seperti cap waktu, overlay kelajuan, replay snap, dan bahkan penapis gambar snap. Dalam tempoh ini, Instagram melancarkan Instagram Direct untuk bertanding.

Pada tahun 2014, Snapchat menyatukan teks dan perbualan video ke senarai ciri. Ia menambahkan ‘Kisah Kami’ ke dalam campuran, membolehkan banyak pengguna menambahkan pengalaman mereka ke cerita yang sama. Sekiranya itu tidak mencukupi, geofilter ditambahkan, yang membolehkan ilustrasi yang mewakili lokasi pengguna (bandar, perniagaan, taman, kompleks, dan lain-lain) dapat ditambahkan pada gambar yang mereka kongsi.

Sepanjang tahun 2015, kod QR digabungkan untuk profil untuk membantu pengguna mencari antara satu sama lain dengan mudah. Lensa selfie dan pengecaman wajah juga menjadi tambahan baru.

Pada tahun 2016, Memories telah ditambahkan ke aplikasi. Adakah anda perhatikan berapa banyak ciri ini yang kini digunakan pada aplikasi lain dengan cara mereka sendiri?

Beberapa tahun kemudian, Snapchat menjalani reka bentuk semula kontroversial (2017) untuk meningkatkan algoritma suapan sosial. CEO Evan Spiegel mencadangkan kepada Penjaga bahawa kemas kini akan sesuai dengan jadual kerja pengguna: “Saya akan melihat rakan sekerja saya muncul lebih tinggi pada minggu kerja, pada waktu kerja. Pada hujung minggu, atau sekitar waktu saya pulang dari pejabat, dan saya memberitahu Miranda [Kerr] bahawa saya akan pulang, dia muncul lebih tinggi di rangkaian perbualan saya, "katanya kepada surat kabar itu.

Juga, pada tahun 2017, Zuckerberg menyalin konsep Snapchat's Stories untuk keempat kalinya dengan menambahkannya ke Facebook. Sekiranya anda tidak tahu, Mr. Zuckerberg sebelumnya telah menambahkan ciri penyalinan ke Instagram, WhatsApp, dan Messenger. Mungkin dia cuba "tersingkir" Snapchat kerana dia tahu mereka melakukan sesuatu yang besar, dan mungkin sedang berusaha untuk meletakkan mereka di sudut dengan pergi ke laut dan menenggelamkan konsep Stories. Bagaimanapun, dia cuba membelinya dua kali. Apapun, fakta adalah fakta. Snapchat berkembang pesat dengan penambahan implementasi berguna dan idea kreatif. Mereka menjadi pesaing yang layak.

Apa gunanya Snapchat?

Snapchat pada dasarnya adalah cara mudah bagi orang untuk saling mengirim ‘snap’ yang tidak semestinya diperlukan atau ingin disimpan oleh penerima dan pengirim secara kekal. Dikatakan telah memainkan peranan penting dalam munculnya fenomena 'sexting', dengan pengguna yang salah mempercayai mereka mengirim konten eksplisit. Seperti biasa dengan internet, perkara-perkara ini dapat muncul semula. Tetapi lebih banyak lagi kemudian.

snapchat_app

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengguna boleh membuat cerita, kompilasi telefon pintar yang diambil pada zaman mereka. Kandungan semacam itu berbeza dari klip konsert dan foto brunch untuk pengguna yang menyiarkan rentak larian mereka, Ya, anda betul membaca. Terdapat speedometer bulti-in. Cerita berlangsung selama 24 jam dan dapat ditonton sekerap yang disukai penonton selama ini. Dengan selebriti yang berlimpah sejak lama memasuki kereta, cerita boleh terdiri dari konyol hingga cerdas hingga menarik. Fungsi ini terbukti popular dan disalin oleh Facebook, WhatsApp, dan Instagram.

Bolehkah anda menonton semula snap setelah anda membukanya?

Snaps dirancang untuk sekejap (jika tidak, kami hanya menggunakan teks atau WhatsApp). Oleh itu, penerima mempunyai pilihan untuk 'memainkan semula' gambar sekali, jika mereka cukup cepat. Selepas itu, mereka hilang.

Cerita, seperti yang disebutkan sebelumnya, berbeza. Ini adalah percuma untuk tontonan di depan sehingga 24 jam selepas itu, pada ketika itu, kandungannya hilang dalam sejarah Snapchat selama-lamanya.

bigstock-summer-vacation-vacation-tra-139431194

Adakah terdapat peringatan?

Pengguna dapat melihat ketika Anda membuka cuplikan mereka dan melihat kisah mereka, yang tidak sesuai jika anda cuba mengabaikan seseorang atau menghindari mesej mereka. Bukan perkara biasa bagi milenial yang mempunyai bekas rakan kongsi atau 'frenemies' di aplikasi untuk 'melihat' catatan kenalan mereka yang terasing melalui peranti orang lain. Teriakan “Biarkan saya menontonnya dari Snapchat anda. Saya tidak mahu dia tahu bahawa saya telah melihatnya ”sangat lazim.

Satu lagi peringatan Snapchat yang lebih merosakkan ialah pengguna dapat menayangkan media atau mengambil gambar kandungan yang dihantar kepada mereka. Itu bermaksud apa sahaja yang anda hantar tidak semestinya akan berlalu dan hilang selamanya. Apabila seseorang memutuskan untuk menghantar gambar eksplisit, apa yang harus dikatakan tidak ada seseorang di ujung lain, melayang di atas gambar digital yang mengambil gambar hadiah yang tidak sah.

Sekurang-kurangnya, ketika seseorang mengambil tangkapan layar gambar, gambar itu dihiasi dengan simbol kilat, sehingga pengirim tahu penerima telah menangkap gambar mereka. Dengan kaedah kedua yang terakhir, pengkhianatan itu sama sekali kabur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found