Ulasan Windows 10 Mobile: Peningkatan yang mantap, tetapi tidak cukup berkilat

Awal tahun ini, Microsoft melancarkan visinya untuk masa depan Windows di desktop, dan Windows 10 membuktikan peningkatan yang hebat berbanding Windows 8.1. Sekarang giliran OS mudah alih Microsoft dan, setelah berbulan-bulan mendapat maklum balas pengguna, akhirnya tersedia dalam bentuk rasmi yang siap: Windows 10 Mobile.

Ulasan Windows 10 Mobile: Peningkatan yang mantap, tetapi tidak cukup berkilat Lihat ulasan iOS 9 yang berkaitan: Lebih mendalam dengan tinjauan Android 6 Marshmallow OS mudah alih termaju Apple: Sejumlah sedikit penambahbaikan

Boleh dikatakan, ini adalah perjanjian yang lebih besar daripada Windows 10 di desktop. Pengenalan aplikasi Universal, yang menjalankan kod yang sama di telefon dan desktop, adalah sesuatu yang tidak pernah dicuba sebelumnya di ruang mudah alih, dan akhirnya dapat mengubah dunia telefon pintar. Perubahan yang dilakukan Microsoft untuk menjadikan UI telefon sejajar dengan yang ada di desktop juga dapat membantu memperluas daya tarikan Windows 10 Mobile.

Ulasan Windows 10 Mobile: Skrin utama dan semua menu aplikasi

Ulasan Windows 10 Mobile: Telefon mana yang akan mendapat peningkatan percuma?

Orang pertama yang mengalami versi terakhir dan lengkap Windows 10 Mobile - selain daripada yang ada di Program Insider - akan menjadi orang yang membeli telefon pintar Microsoft Microsoft Lumia 950 atau Lumia 950 XL. Pemilik telefon bimbit yang ada juga akan ditingkatkan, tetapi ini akan berlaku secara berperingkat.

Telefon dalam gelombang peningkatan pertama disenaraikan di bawah. Senarai lengkap telefon yang lengkap untuk menerima peningkatan belum diselesaikan, tetapi Microsoft mengatakan bahawa ia mempunyai cita-cita untuk meningkatkan semua telefon bimbit yang kini menjalankan kemas kini Denim ke Windows 10.

Namun, perhatikan bahawa beberapa ciri baru Windows 10 - iaitu Windows Hello dan Continuum - khusus perkakasan dan, dengan itu, tidak akan tersedia pada telefon bimbit yang lebih lama.

  • Lumia 430

  • Lumia 435

  • Lumia 532

  • Lumia 535

  • Lumia 540

  • Lumia 640

  • Lumia 640 XL

  • Lumia 735

  • Lumia 830

  • Lumia 930

Ulasan Windows 10 Mobile: Apa yang baru?

Pada pandangan pertama, anda akan dimaafkan kerana tertanya-tanya tentang apa yang berlaku. Skrin kunci dan skrin utama kelihatan seperti pada Windows Phone 8.1, dan itu adalah perkara yang baik. Bagaimanapun, kekuatan terbesar Windows Phone, dan yang membezakannya daripada Android dan iOS, selalu menjadi Tile Langsung yang kaya dengan data.

Namun, tidak perlu banyak penggalian sebelum perubahan mula muncul, dan yang paling jelas boleh didapati paling dekat dengan menu pemberitahuan Pusat Tindakan.

Pada kali pertama anda melihat, anda akan melihat empat butang togol yang sama di bahagian atas menu, dengan pemberitahuan berbaris di bawahnya. Namun, perhatikan lebih dekat, dan anda akan melihat sejumlah perubahan halus.

Ulasan Windows 10 Mobile: Menu pemberitahuan

Pintasan "Semua tetapan" telah hilang, untuk diganti oleh Expand. Ketuk ini dan satu baris butang pintasan berkembang menjadi empat, yang membolehkan akses cepat ke semua 16 pintasan Windows 10 yang tersedia. Masih mungkin untuk menyesuaikan keempat yang muncul secara lalai, tetapi saat ini anda tidak dapat membuang atau menambahkan item ke daftar yang diperluas.

Di bawah butang pintasan, pemberitahuan juga telah mendapat peningkatan. Di sebelah kanan setiap pemberitahuan sekarang terdapat anak panah bawah kecil, yang, apabila diketuk, memperluas item, yang membolehkan anda membaca lebih banyak atau bahkan berinteraksi dengannya. Walau bagaimanapun, pada masa ini, rangkaian aplikasi yang berkaitan dengan kemampuan ini terhad: anda boleh memberi respons terus kepada mesej teks, tetapi bukan e-mel atau mesej Slack.

Ketik menu pemberitahuan sejenak, dan anda mungkin juga melihat dua atau dua perubahan pada skrin utama. Latar belakang latar belakang, yang sebelumnya dipaparkan, agak aneh, melalui jubin - seolah-olah mereka adalah tingkap pada gambar di belakang - sekarang memenuhi keseluruhan skrin di belakang jubin tersebut untuk penampilan yang jauh lebih moden. Dan beberapa jubin, seperti yang ada di Outlook dan Microsoft Edge, kini tembus cahaya, muncul seperti kotak kaca buram.

Terdapat juga beberapa ukuran jubin baru untuk dimainkan: jubin persegi 4 × 4 yang besar, dan jubin segiempat tepat 2 × 4 yang nipis - walaupun tidak semua aplikasi sesuai dengan ukuran ini.

Leret ke kanan ke senarai aplikasi abjad Windows Phone, sementara itu, dan anda akan melihat perubahan lain, dengan senarai aplikasi yang baru dipasang dengan mudah dipaparkan dalam kumpulan di bahagian atas senarai untuk akses mudah, dan medan carian dipaparkan secara kekal di bahagian atas.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found