Cara Menuju Detox Media Sosial

Sekiranya ada alasan yang lebih baik untuk menjauhkan diri dari Media Sosial sebentar, 2020 telah memberikan beberapa dari mereka. Walaupun dengan garis panduan jarak jauh dan larangan perjalanan, ini adalah alat yang baik untuk terus berhubungan dengan orang lain, platform telah menjadi toksik; dengan banyak kontroversi dan pahlawan papan kekunci yang kurang ajar, mungkin baik untuk kesihatan mental anda untuk memeriksa sebentar.

Cara Menuju Detox Media Sosial

Tujuan asal teknologi adalah untuk menjadikan hidup kita lebih mudah. Sama ada dengan menyelesaikan masalah, automasi, faedah produktiviti, atau komunikasi segera. Di suatu tempat, tujuan itu telah diketepikan dan sekarang teknologi menghalangi kerana ia membantu. Media sosial adalah contoh utama ini.

Dalam artikel ini, kami akan meninjau beberapa perkara bermanfaat yang sebenarnya telah kami coba untuk membantu kami melakukan detoksifikasi dari media sosial. Adalah normal jika merasa ini mustahil, tetapi terdapat banyak cara untuk mencapai keseimbangan dengan aplikasi interaktif yang berfungsi dengan baik untuk anda.

Kelemahan media sosial

Direka untuk membantu kami berhubung dengan rakan, berkongsi kehidupan kami, dan menjadi lebih ramah, pengguna kini lebih kesepian dan lebih tidak senang daripada sebelumnya. Bersamaan dengan bukti sosial terdapat perbandingan sosial, kebiasaan menjengkelkan membandingkan diri kita dengan orang lain atau orang lain membandingkan kita dengan diri mereka sendiri atau idea mereka sendiri. Tidak apa-apa jika anda keluar dari atas tetapi tidak begitu baik jika tidak.

Ingin diceriakan oleh rakan-rakan? Perlu membuang mood itu? Jangan sampai di media sosial. Kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa semakin banyak masa yang anda habiskan di media sosial, semakin tidak senang anda menjadi. University of Pittsburgh bertanya kepada 1,787 orang dewasa Amerika mengenai kebiasaan media sosial mereka. Mereka mendapati bahawa semakin banyak orang menggunakan media sosial, semakin tidak senang mereka.

Kebaikan detoks media sosial dan cara melakukannya2

Kelebihan detoks media sosial

Selain dari kemurungan, perasaan rendah diri, perbandingan negatif, dan membuang hampir dua jam sehari tanpa melakukan apa-apa, apa faedah lain dari detoks media sosial?

Lebih banyak masa lapang

Sangat mudah untuk kehilangan berjam-jam menatal umpan berita, memberi komen dan menonton video. Tetapi, setelah anda keluar dari media sosial anda akan menyedari berapa banyak kerja yang masih perlu dilakukan. Pengguliran dan kekurangan produktiviti yang berterusan ini sebenarnya dapat memperburuk kegelisahan dan kemurungan.

Memotong media sosial menghilangkan penggulungan tanpa akal yang kita sudah biasa. Anda akan menyedari bahawa anda mempunyai lebih banyak masa lapang untuk mengejar nafsu, bercakap di telefon dengan rakan-rakan, atau bahkan melakukan yoga. Tetap produktif tidak mudah dalam keadaan biasa (terutamanya jika anda mengalami kemurungan yang biasa terjadi tahun ini). Oleh itu, meletakkan telefon dan bosan sedikit mungkin dapat membantu anda untuk mula mencapai beberapa tujuan dan menyelesaikan sesuatu.

Kepuasan

Perjalanan kita untuk berpuas hati hampir sama seperti pencarian kita untuk pencerahan tetapi tidak kurang bermakna. Jalan menuju kepuasan bermula apabila anda berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain dan meminta pengesahan dari luar.

Kita semua mempunyai kecenderungan untuk membandingkan kehidupan atau pencapaian kita dengan yang lain. Dengan membuang sebanyak mungkin dari kehidupan kita, kita mulai menghargai hidup kita untuk apa sebenarnya.

Ia juga sangat menumpukan perhatian kepada perkara-perkara yang dapat anda kendalikan, perkara-perkara di hadapan anda, dan hanya perkara-perkara yang mempengaruhi anda secara langsung. Mematikan media sosial akan membantu anda melepaskan banyak masalah yang sebenarnya tidak menjadi masalah anda.

Lebih banyak privasi

Rangkaian sosial sangat invasif. Anda hanya menyedari betapa mereka tahu dan ingin mengetahui tentang anda ketika anda mula menutup akaun. Mereka ingin mengetahui segala-galanya tentang anda, kehidupan anda, rakan anda, tabiat dan banyak lagi. Mereka sama sekali tidak melindungi data tersebut dan akan sering membagikannya di antara rangkaian.

Sebagai contoh, adakah anda tahu WhatsApp berkongsi data anda dengan Facebook? Sekiranya anda mahukan kerahsiaan, menutup akaun anda adalah kaedah terbaik untuk mencapai perasaan itu.

Penyambungan semula dengan dunia nyata

Ini terlalu mudah untuk memasukkan diri anda ke internet dan tidak pernah keluar kecuali bekerja. Menarik diri dari media sosial dan melihat ke luar tingkap akan menunjukkan kepada anda dunia di luar. Ini adalah perkara kecil tetapi sangat berharga.

Dengan semua yang berlaku di dunia hari ini, nampaknya sukar untuk berhubung dengan orang lain. Tetapi, walaupun berjalan kaki di bawah sinar matahari dapat meningkatkan perasaan anda.

Mencari Pengesahan

Sekiranya ada satu perkara yang kita semua gemari, itu adalah ikon pemberitahuan kecil. Ini memberitahu kita bahawa kita melakukan sesuatu yang baik. Catatan, komen, apa sahaja, ikon pemberitahuan sentiasa ada untuk membantu kami berasa lebih baik. Sayangnya, ini juga bermaksud bahawa kita bergantung pada orang lain untuk memberitahu kita bahawa kita layak, kita melakukan pekerjaan dengan baik, atau mengesahkan semula bahawa pendapat kita adalah "betul".

Oleh itu, ini menjadi keperluan berterusan untuk pengesahan dari masa ke masa dan akhirnya, anda akan menjadi sangat ketagih dengan ikon pemberitahuan. Sehinggakan anda kehilangan perkara baik di hadapan anda untuk mencarinya.

Cara berjaya detoks dari media sosial

Memulakan usaha baru adalah bahagian yang mudah. Mengekalkan momentum dan melihatnya adalah di mana kesukaran terletak. Berikut adalah beberapa strategi pasti untuk memastikan detoks media sosial anda berjaya. Gunakan beberapa atau semua petua ini untuk menarik diri dari media sosial dan menguasai semula kehidupan anda sendiri.

Tidak semua petua berfungsi untuk semua orang, jadi bina strategi yang sesuai untuk anda. Semoga berjaya dengannya!

Kenali Pencetus Anda

Sekiranya anda serius untuk keluar dari media sosial, anda harus berfikiran betul. Pertama, pertimbangkan mengapa anda menyukai aplikasi tertentu. Apa yang membuatkan anda kerap memeriksanya? Apa yang anda akan terlepas daripadanya? Bagaimana perasaan anda setelah membukanya? Dan akhirnya, adakah ia bermanfaat?

Salah satu sebab detoks anda akan gagal dalam beberapa jam adalah kerana anda tidak bersedia menangani salah satu aspek yang membuat anda kembali. Bercakap dengan rakan, mengikuti hobi dan video cara, memeriksa berita, dan lain-lain adalah semua perkara yang perlu anda atasi terlebih dahulu.

Ketahui apa yang anda hadapi

Media sosial telah disamakan dengan ketagihan. Para saintis percaya bahawa reseptor dopamin yang sama yang disebabkan oleh ketagihan lain juga disebabkan oleh rangkaian sosial. Jadi detoks media sosial sebenarnya adalah detoks.

Kepercayaan yang popular sekarang adalah bahawa diperlukan sekitar 100 hari untuk mematahkan kitaran ketergantungan dopamin. Oleh itu, anda perlu merancang sekurang-kurangnya selama itu untuk benar-benar menendang kebiasaan itu. Anda juga tidak boleh memandang rendah betapa sukarnya kadangkala.

Padamkan aplikasi dan penanda halaman

Anda mesti bermula seperti yang anda mahu teruskan. Keluarkan aplikasi media sosial dari telefon, tablet, komputer riba, komputer, dan di mana sahaja anda mengaksesnya. Keluarkan penanda halaman mereka dari penyemak imbas anda dan pastikan tidak ada cara mudah untuk mengakses rangkaian.

Anda belum perlu memadamkan akaun anda, yang kemudiannya. Dengan membuang aplikasinya, anda sekarang telah membuat kesukaran untuk mengakses media sosial dan sekarang akan mengambil usaha sadar untuk log masuk, yang memberi anda peluang untuk menggunakan kemahuan.

Sebaik sahaja anda membuang aplikasi dan penanda halaman, anda mungkin menyedari bahawa anda membuka kunci telefon anda cukup ketik ikon Facebook (atau Snapchat, Instagram, Twitter, dll.). Dengan mewujudkan kesedaran ini, anda dapat melihat bagaimana anda mengakses media sosial tanpa berfikir.

Dapatkan sedikit pertolongan sekiranya anda memerlukannya

Sekiranya anda merasa kehendak pudar atau terus tergoda untuk masuk ke media sosial, gunakan alat perisian untuk membantu. Sambungan penyemak imbas atau penapis web dapat membantu menyekat akses media sosial jika anda merasa sukar. Aplikasi web seperti Kawalan Diri atau Fokus dapat membantu anda tetap produktif tanpa tergoda untuk memeriksa rangkaian sosial anda.

Bersedia untuk memenuhi kebosanan anda

Salah satu perkara yang paling sukar mengenai ketagihan adalah perasaan kehilangan aktiviti yang anda tinggalkan. Untuk mengelakkan perkara ini sebanyak mungkin, isi masa yang sama yang anda habiskan di media sosial dengan sesuatu yang lebih menggembirakan. Contohnya, luangkan dua jam permainan, bersosial, berjalan, berlari, berbasikal, atau apa sahaja.

Sekiranya anda mengganti waktu henti itu dengan sesuatu yang lebih positif, akan lebih mudah ditangani. Daripada merasa seolah-olah anda kehilangan dan tidak ada yang lain, anda mungkin masih merasa seolah-olah anda kehilangan tetapi perasaan dapat melakukan sesuatu yang positif sebaliknya akan membantu menghilangkan kelebihan.

Jejaki kemajuan anda

Ada sebab yang baik mengapa kumpulan sokongan memberikan syiling atau pingat untuk meraikan kemajuan seseorang. Mereka membantu menunjukkan sejauh mana kita telah sampai dan menegaskan kembali kemampuan kita untuk berjaya. Menandakan masa adalah mengenai kemajuan dan meraikan pencapaian. Menjejaki kemajuan pada kalendar atau paparan lain menunjukkan kemajuan anda. Ini membantu anda memberi tumpuan untuk terus maju sambil meraikan apa yang telah anda capai.

Ganjaran diri anda

Memberi penghargaan kepada diri anda kerana mengikuti kursus ini adalah kaedah yang sangat berkesan untuk mengatasi ketagihan. Pecahkannya menjadi bahagian yang boleh dikendalikan. Ganjaran kecil untuk sehari, ganjaran yang sedikit lebih besar selama seminggu, sesuatu yang bagus untuk membuat sebulan, dan seterusnya. Tepatnya bentuk apa yang diberikan oleh ganjaran sepenuhnya bergantung pada suka dan tidak suka anda.

Sudah tentu, ganjarannya juga akan datang secara semula jadi apabila anda mula merasa lebih baik setelah mengambil langkah jadi berikan masa untuk menuai mereka.

Atasi FOMO

Salah satu aspek utama detoksifikasi media sosial ialah Fear Of Missing Out (FOMO). Ini adalah motivator psikologi yang kuat yang menipu kita untuk menilai perkara-perkara yang sebenarnya tidak begitu penting semata-mata kerana orang lain nampaknya menikmatinya. Salah satu cara untuk mengatasi FOMO adalah dengan menilai apa yang benar-benar penting bagi anda dan sama ada banyak aspek media sosial penting dalam skema kehidupan yang hebat.

Kemungkinan anda akan bertanya kepada diri sendiri soalan-soalan ini sehingga sampai ke tahap ini sehingga mengambil lebih jauh seharusnya tidak menjadi masalah. Sekiranya anda mendapati diri anda menderita FOMO, artikel dari Psychology Today ini mempunyai beberapa mekanisme penanganan berguna yang boleh anda gunakan.

Anda Boleh Mempunyai Hubungan Sihat dengan Media Sosial

Satu perkara yang kita perhatikan ketika detoksifikasi adalah seberapa banyak yang sebenarnya kita perlukan (ya, benar-benar PERLU) media sosial. Sama ada anda menggunakannya untuk bekerja, sekolah, membeli-belah, atau berinteraksi dengan kumpulan, anda akan gagal sekali setelah menyedari bahawa anda sebenarnya harus memiliki aplikasi tersebut.

Nasib baik, kami telah menemui beberapa perkara untuk membantu mereka yang perlu mengurangkan tanpa memutuskan sepenuhnya.

Masa Skrin

Android dan iOS memberi anda kemampuan untuk menetapkan had masa pada aplikasi. Tetapkan waktu anda selama 15 minit sehari dan aplikasi akan memberi amaran kepada anda dan tutup apabila anda telah mencapai had waktu tersebut. Sayangnya had masa ini sangat mudah untuk dipintas sehingga mungkin tidak berfungsi untuk seseorang yang benar-benar bertekad untuk terus menatal.

Gunakan Peranti Lain

Sekiranya anda perlu mendaftar masuk secara berkala (anda mempunyai projek kumpulan, anda adalah pentadbir dalam kumpulan, atau anda mempunyai ahli keluarga yang sakit) hapus aplikasi dari peranti mudah alih anda tetapi tetap log masuk di komputer desktop.

Melakukan ini bermakna anda masih boleh berhubung tetapi cukup tidak selesa sehingga anda tidak akan mula menatal.

Berhenti mengikut

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan kek anda dan memakannya juga. Anda boleh mula menjalin hubungan yang lebih baik dengan media sosial dengan berhenti mengikuti apa-apa yang beracun. Mengikuti halaman berita, rakan, dan juga kumpulan yang membuat anda merasa cemas semuanya perlu pergi.

Seterusnya, pilih aplikasi media sosial mana yang sebenarnya sesuai untuk anda kemudian sesuaikannya. Pinterest dan Reddit baik untuk belajar perkara baru sambil memberi anda pilihan untuk meminimumkan perkara negatif. Sekiranya anda benar-benar kecanduan menatal, cubalah aplikasi yang akan membantu anda tetap produktif tanpa merasa perlu sentiasa menyegarkan, menatal dan terlibat.

Sentiasa Berhubung

Sebaik sahaja anda melepaskan ketagihan media sosial anda, anda akan kagum dengan banyak lagi interaksi tulen anda dengan orang yang pernah anda rapat. Anda boleh membuat mesej kumpulan dengan keluarga, atau hanya menghantar lebih banyak teks dan membuat lebih banyak panggilan telefon daripada yang pernah anda lakukan.

Detoks media sosial

Saya tidak akan berpura-pura bahawa detoks media sosial akan menjadi mudah. Saya tahu sendiri betapa sukarnya pada mulanya berhenti memeriksa telefon anda setiap lima minit atau menyegarkan penyemak imbas anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai pemberitahuan. Akan tetapi, saya akan memberitahu anda bahawa ada kemungkinan, bahawa banyak orang telah melakukannya dan bahawa ia secara universal dianggap sebagai perkara positif oleh mereka yang berjaya menyahtoksin. Saya mengira diri saya sebagai salah satu daripadanya.

Tidak ada yang mudah yang mudah tetapi kadang-kadang jalan yang sukar itulah yang mesti dilalui.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found