Mozilla telah melancarkan Focus, aplikasi penyekat iklan untuk iOS - tetapi ia tidak akan berfungsi dengan Firefox

Mozilla telah melancarkan aplikasi penyekat iklan baru untuk iOS, dengan nama Focus by Firefox. Aplikasi ini membolehkan pengguna menyekat pelacak untuk iklan dan analitik semasa melayari laman web, menarik senarai hitam iklan dari penyokong privasi Disconnect.me. Namun, jangan berharap ia berfungsi pada Firefox atau Chrome. Keputusan Apple untuk merahsiakan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) aplikasi menyekat kandungan bermaksud ia hanya akan berfungsi dengan Safari buat masa ini.

Mozilla telah melancarkan Focus, aplikasi penyekat iklan untuk iOS - tetapi ia tidak akan berfungsi dengan Firefox

Namun, penyekat iklan arus perdana baru sahaja dilakukan. Dalam pernyataan untuk bersamaan dengan pembebasan itu, Denelle Dixon-Thayer, ketua pegawai perundangan dan perniagaan di Mozilla, mengatakan bahawa syarikat itu "percaya bahawa penyekat kandungan perlu bersikap telus dengan penerbit dan penyedia kandungan lain tentang bagaimana senarai dibuat dan dikekalkan , daripada meletakkan kandungan tertentu dalam kotak penalti tetap ”.

Lihat Google AMP yang berkaitan adalah saingan kepada Apple News, Facebook Instant dan penyekat iklan Jangan menyalahkan Apple kerana menyekat iklan; menyalahkan pengiklan Google memukul penyekat iklan YouTube dengan iklan yang tidak dapat dilangkau

Ini nampaknya merupakan sapu di AdBlock Plus.

Eyeo, syarikat di belakang AdBlock Plus, mendapat tekanan besar karena menggunakan daftar putih itu sebagai model perniagaan, dengan seorang blogger terkemuka menuduh AdBlock Plus mengembangkan "jaringan iklan seperti mafia".

fokus

Mozilla telah mempublikasikan aplikasi tersebut dengan alasan kawalan pengguna yang lebih besar. Nick Nguyen, VP dari Produk Firefox, mengatakan Focus by Firefox "menempatkan pengguna mengendalikan privasi mereka" dan "juga dapat meningkatkan prestasi dan mengurangi penggunaan data mudah alih dengan menyekat fon web".

Walaupun Fokus mungkin didorong dari segi manfaat bagi pengguna, ia tetap mempunyai kesan besar untuk penerbitan digital - industri yang kini menghadapi krisis identiti (atau paling tidak monetari) sebagai hasil dari peningkatan populariti perisian penyekat iklan.

Dalam pernyataannya, Dixon-Thayer menyarankan Mozilla menginginkan aplikasi itu mendorong perbincangan mengenai masa depan penerbitan digital. "Kami ingin produk ini mendorong perbincangan mengenai pengguna dan penyedia kandungan, bukannya monetisng ketidakpercayaan pengguna dan menarik nilai dari ekosistem web. Fokus oleh Firefox adalah percuma untuk pengguna dan kami tidak mengewangkannya dengan cara lain. "

Perbincangan pasti akan diperlukan, kerana walaupun syarikat itu mengaku tidak mengewangkan ketidakpercayaan pengguna, namun kejayaan aplikasi ini akan meletakkan Mozilla dalam kedudukan yang berkuasa terhadap pengeluar kandungan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found