Cara memuat turun Kodi pada tablet Android atau Telefon Pintar dengan Cara Mudah

 • Apa itu Kodi? Semua yang Anda PERLU Ketahui mengenai Aplikasi Streaming TV
 • 9 tambahan Kodi terbaik
 • 7 kulit Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi pada Fire TV Stick
 • Cara menggunakan Kodi
 • 5 VPN terbaik untuk Kodi
 • 5 kotak Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi ke Chromecast
 • Cara memasang Kodi pada TV Android
 • Cara memasang Kodi pada Android
 • Cara mengemas kini Kodi
 • Cara menghentikan penyangga Kodi
 • Cara membuang binaan Kodi
 • Adakah Kodi Sah?
 • Cara menggunakan Kodi Configurator

Kodi adalah salah satu perisian streaming yang paling serba boleh - jika terkenal - yang boleh anda muat turun, dan tersedia di semua perkara dari MacBook dan PC hingga Chromecasts dan Firesticks. Tetapi bagaimana dengan telefon pintar atau tablet anda? Sekiranya anda mempunyai peranti Android, anda beruntung.

Cara memuat turun Kodi pada tablet Android atau Telefon Pintar dengan Cara Mudah

Sebelum melangkah lebih jauh, harap maklum bahawa banyak addons mengandungi kandungan yang tidak dilesenkan secara rasmi, dan mengakses kandungan tersebut mungkin tidak sah. Ringkasnya, jika kandungannya percuma, tetapi kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin itu benar. Kami mengesyorkan menggunakan VPN seperti ExpressVPN hanya untuk selamat semasa menonton kandungan dengan Kodi.

Cara memasang Kodi pada tablet atau telefon Android

Kodi tersedia di gedung Google Play, dan itu menjadikannya mudah dipasang ke telefon atau tablet Android anda. Sebelumnya, jika anda mempunyai perangkat Android dan menginginkan Kodi, anda harus menggunakan proses yang disebut "sideloading" - tetapi tidak lagi. Oleh itu, kami telah memutuskan untuk menunjukkan kepada anda cara paling mudah dan mudah untuk mendapatkan Kodi di Android

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

 1. Buka Google Play Store pada peranti Android anda. - Ini boleh didapati di laci aplikasi atau dengan menggunakan bar carian peranti anda dan mengetik di Google Play.

 2. Gunakan bar carian di bahagian atas Google Play Store untuk menaip "Kodi."
 3. Klik pada ikon carian biru pada papan kekunci anda atau tekan 'Enter' bergantung pada peranti Android yang anda gunakan.

 4. Klik ‘Pasang’ di bawah Kodi.

Tunggu sebentar semasa aplikasi dipasang. Setelah selesai, anda boleh mengklik 'Buka' atau cari aplikasi di laci aplikasi anda dan ketuk padanya.

Cara Menyiapkan Kodi pada Android Anda

Setelah berjaya memasang Kodi pada peranti Android anda, kami akan membimbing anda menyiapkannya.

Benarkan Kebenaran

 1. Kodi memerlukan akses ke kebenaran tertentu seperti memori peranti anda. Oleh itu, anda mesti membenarkannya. Klik ‘Teruskan’.

 2. Seterusnya, ketik ‘Benarkan’.

Pasang Alat Tambah

Kodi kini akan terbuka ke skrin utama. Dari sini, anda boleh mengetuk roda Pengaturan di sudut kiri atas untuk memasang alat tambah.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

 1. Ketuk ‘Add-On’ dari halaman Tetapan.

 2. Ketuk salah satu pilihan di tetingkap seterusnya yang berlaku untuk alat tambah khusus anda.

 3. Pilih alat tambah yang ingin anda tambahkan ke Kodi. Terlalu banyak untuk dipilih untuk menyemak semuanya dalam setiap artikel. Bergantung pada apa yang anda cari, pilihan ‘Add-on Saya’ memberi anda senarai mengikut genre.

Setelah anda memasang Add-On yang anda suka, mereka akan muncul di halaman utama Kodi.

Kodi Tidak Bekerja pada Android Saya

Banyak pengguna mengadu masalah dengan Kodi pada peranti Android mereka. Malangnya, mungkin ada beberapa sebab Kodi tidak berfungsi dengan baik. Kami akan membawa anda melalui beberapa langkah penyelesaian masalah asas agar Kodi berfungsi.

Pastikan Anda Menggunakan Versi yang Betul

Kodi, seperti aplikasi apa pun, mempunyai pelbagai versi perisian. Sekiranya anda telah memuat turun aplikasi dari Google Play Store, versi yang sesuai dengan OS Android semasa anda harus dipasang.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Tetapi, untuk berada di pihak yang selamat, pastikan OS Android dan Kodi anda terkini.

Kosongkan Cache

Masalah umum lain dengan aplikasi Kodi berlaku apabila terdapat data yang rosak di cache aplikasi. Pergi ke Tetapan pada peranti Android anda dan ketuk ‘Aplikasi’.

 1. Seterusnya, ketik ‘Kodi’, kemudian ‘Penyimpanan’.

 2. Dari sini anda boleh mengetuk 'Kosongkan Cache.'

Melakukan langkah ini tidak akan mempengaruhi data, add-on, atau maklumat penting anda. Buka semula Kodi dan lihat apakah ia berfungsi dengan betul.

Betulkan - Skrin Kodi berwarna Hitam

Masalah umum lain (terutamanya pada versi Android yang lebih baru) adalah skrin kosong atau hitam. Apabila anda membuka Kodi, ia akan melalui skrin pemuatan, kemudian menjadi hitam. Sekiranya ini berlaku kepada anda, ada penyelesaian yang mudah. Lakukan ini sahaja:

 1. Buka Tetapan pada peranti Android anda dan pergi ke ‘Display’.
 2. Seterusnya, ketik ‘Motion Smoothness’.

 3. Ketik ‘Standard’ kemudian ketik ‘Terapkan’.

 4. Buka semula Kodi dan biarkan dimuat. Layar akan muncul setelah anda melakukan langkah-langkah ini.

Mengubah tetapan ini bukan sahaja menjimatkan hayat bateri, tetapi mengubah resolusi anda dari 120 FPS menjadi 60 FPS. Malangnya, Kodi kadang-kadang mengalami kesukaran pada kadar bingkai yang lebih tinggi, jadi melakukan ini akan berjaya dan berjalan.

Soalan Lazim

Sekiranya anda baru menggunakan Kodi, anda mungkin masih mempunyai soalan. Jangan bimbang, kami telah memasukkan bahagian ini hanya untuk anda.

Adakah Kodi sah?

Tentunya! Tidak ada yang menyalahi undang-undang mengenai aplikasi itu sendiri. Tetapi, ada beberapa pengguna yang telah mengetahui cara untuk membajak kandungan dan kerana Kodi adalah platform sumber terbuka yang membolehkan anda memasang alat tambah dari mana saja, apa yang anda lakukan dengan Kodi boleh jadi tidak sah. Untuk selamat, pasang sesuatu seperti ExpressVPN untuk mendapatkan pengalaman melayari anda

Anda bukan sahaja dapat menghadapi masalah undang-undang untuk membajak kandungan hak cipta, tetapi ISP anda juga dapat memantau apa yang anda lakukan dengan Kodi. Oleh sebab itulah, banyak pengguna memilih VPN ketika menggunakan add-on yang tidak betul-betul sah.

Bolehkah saya memuat turun Kodi di iOS?

Ya, tetapi ia tidak sempurna. Pengguna iPhone sering menghadapi masalah dengan aplikasi seperti Kodi kerana Apple mengambil sikap ‘Big Brother’ terhadap produk mereka.

Nasib baik, anda boleh memuat turun aplikasi dari App Store atau dari laman web Kodi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found