Apa itu Kodi? Semua yang Anda PERLU Ketahui mengenai Aplikasi Streaming TV

 • Apa itu Kodi? Semua yang Anda PERLU Ketahui mengenai Aplikasi Streaming TV
 • 9 tambahan Kodi terbaik
 • 7 kulit Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi pada Fire TV Stick
 • Cara menggunakan Kodi
 • 5 VPN terbaik untuk Kodi
 • 5 kotak Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi ke Chromecast
 • Cara memasang Kodi pada TV Android
 • Cara memasang Kodi pada Android
 • Cara mengemas kini Kodi
 • Cara menghentikan penyangga Kodi
 • Cara membuang binaan Kodi
 • Adakah Kodi Sah?
 • Cara menggunakan Kodi Configurator

Semasa membina sistem teater rumah terunggul, semua perkakasan di dunia tidak dapat membuat anda adil tanpa ada perisian yang bagus untuk menggunakannya. Sekiranya anda mencari cara terbaik untuk menonton filem dan rancangan TV, mendengar muzik, dan menangkap semua sukan kegemaran anda, Kodi adalah aplikasi untuk anda.

Apa itu Kodi? Semua yang Anda PERLU Ketahui mengenai Aplikasi Streaming TV

Sedikit mengenai Kodi

Kodi adalah perisian sumber terbuka percuma, yang dirancang dengan mempertimbangkan hiburan di rumah, dan sudah hampir dua dekad. Pada mulanya Microsoft mengembangkan perisian untuk Xbox yang asli dan memanggilnya Xbox Media Center (XBMC). Program ini terus berkembang dan melampaui platform Xbox setelah Microsoft meninggalkannya. Pasukan bukan Microsoft di sebalik apa yang kini disebut Kodi telah membina komuniti mereka sendiri, yang terdiri daripada peminat dan pembangun.

Tidak seperti syarikat perisian streaming lain seperti Android TV atau Plex, Kodi dikendalikan oleh XBMC Foundation bukan keuntungan. Perisian ini terus dimodifikasi dan ditingkatkan oleh banyak pengkod dan pembangun yang tidak terkira di seluruh dunia. Anda kini boleh menyesuaikan Kodi dengan memasang alat tambah atau binaan, dan ia percuma.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Apa yang Kodi Lakukan?

Dari semua perkara yang dilakukan Kodi, mungkin lebih mudah untuk menerangkan perkara yang tidak dapat dilakukan oleh Kodi, dan itu adalah bahawa Kodi tidak memberi anda kandungan. Ini bermaksud bahawa anda perlu menyediakan semua media (muzik, rancangan, filem, dll.).

Pengguna sering memasang Kodi pada peranti mereka untuk mengalirkan kandungan yang mereka mahukan. Sebagai contoh; katakan anda mempunyai laman web yang ingin anda streaming kandungannya, tetapi Firestick anda tidak menawarkan sokongan dan tidak sesuai dengan laman web tersebut. Yang perlu anda lakukan ialah memasang Kodi di Firestick anda, menambah laman web, dan melakukan streaming melalui aplikasi Kodi.

Bukan hanya laman web, tetapi perkhidmatan digital lain dapat ditambahkan ke (disebut sebagai tambahan)! Oleh itu, walaupun Kodi tidak menawarkan kandungannya sendiri, ini memberi anda pilihan untuk mengalirkan media anda di satu tempat di hampir semua peranti.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Kelebihan Kodi

Kodi bukan hanya dibina untuk komputer; ia berfungsi di hampir semua alat di rumah anda, dari telefon pintar hingga Amazon Fire TV Stick. Ini sahaja menjadikan aplikasi sebagai sumber berharga untuk hiburan audio / video. Anda juga boleh menemui pelbagai kotak Kodi, yang sebenarnya tidak dikhaskan untuk Kodi tetapi menjalankan Kodi dengan baik dan sering membawa alat tambah yang sudah dikompilasi untuknya, seperti NVIDIA Shield Android TV dan pendoo (R) Android TV Boxes.

Anda juga mempunyai pilihan untuk mengesampingkan Kodi di Amazon Fire TV Cube, tetapi tentu saja tidak ada tambahan yang dikompilasi.

Oleh kerana Kodi adalah pengurus multimedia, anda boleh mendengar muzik, menonton video keluarga, menikmati YouTube, mendapatkan ulasan dan maklumat filem, mendapat skor sukan, menonton beberapa berita kebangsaan, dan banyak lagi. Kodi juga membolehkan anda mengatur media anda, bergantung pada jenisnya. Buat kegemaran, senarai main, direktori filem, dan banyak faedah lain.

Kata-kata berhati-hati:

Apa sahaja yang anda siarkan di Kodi dapat dilihat oleh ISP dan pemerintah anda, yang boleh menyebabkan anda berada di air panas yang sah. Satu-satunya cara yang pasti untuk mengatasi ini adalah dengan menyambung ke perkhidmatan VPN yang sangat baik setiap kali anda menggunakan Kodi.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Ciri Utama Kodi

Kodi mengubah komputer, telefon pintar, atau tablet apa pun menjadi kotak atau pita digital, yang memberi pengguna kemampuan untuk mengalirkan fail dari internet, rangkaian rumah, atau storan tempatan. Tidak seperti streamer TV lain seperti Apple TV, Chromecast 3rd Generation, dan Amazon Fire TV Stick 4K, Kodi tidak ditahan oleh pelesenan atau kedai aplikasi yang disusun. Perisian ini membolehkan anda memuat turun pelbagai aplikasi atau tambahan buatan masyarakat dan menonton apa sahaja yang anda suka.

Antara muka pengguna intuitif (UI) Kodi juga menjadikan penyemakan imbas melalui kandungan anda mudah. Perisian ini mempunyai apa yang disebut oleh pembangunnya sebagai "UI 10 kaki", yang bermaksud ia dapat dibaca dari jarak teoritis hingga 10 kaki. Terima kasih kepada pelbagai kod terbina dalam, pengguna dapat melihat video, foto, dan podcast dengan cepat dan mudah. Pada peranti yang lebih kecil, Kodi menawarkan pengalaman yang serupa tetapi dapat disambungkan ke TV yang lebih besar untuk tontonan layar besar.

Adakah Kodi Sah?

Semasa menjalankan aplikasi rasmi, Kodi tidak menyalahi undang-undang. Seperti laman torrent pihak ketiga, aplikasi Kodi juga tidak menyalahi undang-undang, tetapi apa yang anda lakukan di atasnya boleh menyalahi undang-undang.

Agar peranti menjadi tidak sah, ia mesti digunakan untuk menonton rancangan dan kandungan lain tanpa kebenaran pemilik hak cipta. Tindakan ini berlaku melalui perkakasan, perisian, atau ketika melihat kandungan di rumah rakan. Peranti penstriman haram adalah kotak atau stik USB yang anda pasangkan ke TV yang diubah untuk mengakses kandungan yang belum anda bayar atau mempunyai persetujuan untuk menonton. Kami selalu mengesyorkan menggunakan VPN seperti ExpressVPN semasa streaming kandungan dalam talian untuk keselamatan digital.

Untuk maklumat tambahan, lihat artikel yang membincangkan kesahihan Kodi.

Penafian

Banyak alat tambah Kodi mengandungi kandungan yang tidak dilesenkan secara rasmi, dan mengakses bahan tersebut mungkin tidak sah. Adalah menjadi tanggungjawab pengguna untuk mematuhi semua undang-undang yang berlaku di negara mereka mengenai penggunaan. Alphr.com, tidak memaafkan dan tidak bertanggung jawab atas pelanggaran harta intelek atau hak pihak ketiga yang lain dan tidak akan bertanggungjawab kepada mana-mana pihak kerana kandungan tersebut disediakan.

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang boleh anda tonton di Kodi?

Kodi memberi anda kawalan, yang bermaksud anda boleh memasang aplikasi pra-disertakan dan pihak ketiga yang menawarkan pelbagai sumber dan kandungan penstriman. Sebenarnya terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang menawarkan filem, rancangan TV, siaran sukan, kandungan YouTube, kandungan media sosial dan banyak lagi.

Sebahagian besarnya, anda boleh menonton apa sahaja yang anda mahukan. Namun, ingatlah kesahihan menonton kandungan tersebut, serta bagaimana anda memperolehnya. Sekiranya anda telah membayar langganan untuk memilih penyedia, aplikasi yang membolehkan anda menonton kandungan dari penyedia tersebut mungkin sah. Itu hanya bergantung pada terma dan syarat sumber langganan, seperti YouTube, Netflix, dan CBS All Access untuk menamakan beberapa.

Apa yang sesuai dengan Kodi?

Kodi boleh didapati di hampir semua peranti. Perisian pusat media mudah dimuat turun dan serasi dengan OS X, Linux, Windows, Android, dan juga rangkaian mikrokomputer Raspberry Pi.

Bagi mereka yang menggunakan iOS, prosesnya sedikit lebih rumit kerana aplikasi Kodi tidak ada di App Store. Pengguna iPhone mempunyai dua pilihan: mereka perlu memastikan telefon mereka rosak sebelum memuat turun Kodi kecuali mereka menggunakannya Cydia Impak. Aplikasi macOS yang boleh dimuat turun ini membolehkan iOS pengguna untuk memasang aplikasi pihak ketiga (bukan App Store). Namun, ingatlah kesahihan penggunaan aplikasi tersebut pada peranti Apple.

Atau, lebih banyak pengguna yang mahir teknologi dapat menggunakan XCode Apple untuk memasang Kodi pada telefon dan iPad mereka. Artikel ini akan membantu anda memulakan dan anda boleh mendapatkan Pembangun XCode di sini.

Bolehkah saya menggantikan perkhidmatan TV saya dengan Kodi?

Seperti yang telah kami jelaskan di atas, Kodi tidak memberikan kandungan apa pun. Oleh itu secara teknikal tidak. Kodi tidak dapat menggantikan perkhidmatan kabel anda dengan sendirinya. Tetapi, kerana Kodi dapat menempatkan semua perkhidmatan penstriman kegemaran anda dalam satu aplikasi mudah untuk digunakan di hampir semua platform, ini dapat menjadi jalan keluar yang baik untuk mencari rancangan dan filem kegemaran anda dengan lebih mudah daripada perlu menyaring beberapa pilihan pengaturcaraan.

Adakah Kodi selamat?

Ini mungkin salah satu soalan yang sering ditanya. Bagi kita yang hidup di zaman Napster dan Limewire memahami terdapat risiko tertentu untuk memuat turun kandungan ke peranti anda. Walaupun Kodi sendiri tidak berbahaya, ia bergantung kepada apa yang anda lakukan. Sebaiknya gunakan VPN seperti ExpressVPN semasa melakukan streaming agar tetap selamat

Memuat turun add-on dari pembangun yang dipercayai adalah tempat yang baik untuk memulakan keselamatan Kodi. Seperti halnya yang berkaitan dengan internet, sistem anda hanya selamat dari perisian hasad jika anda mengambil langkah yang tepat untuk memastikan anda tidak memuat turun perisian hasad.

Sudah tentu, Kodi menyediakan senarai tambahan yang selamat dan juga yang ada di repositori tidak rasmi di sini. Cukup lawati Kodi Wiki untuk meneliti senarai terkini semua tambahan yang diakui oleh pemaju sebagai selamat tetapi perlu diingat; alat tambah ini tidak dibuat oleh XBMC Foundation.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found