Cara Menghapus Halaman atau Ruang Kosong dari Word

Tidak begitu sukar untuk menghapus halaman atau bahkan ruang kosong di Word, tetapi tidak melakukannya menyebabkan banyak masalah, terutamanya jika anda mempunyai meja atau gambar yang tidak sesuai di hujung halaman.

Cara Menghapus Halaman atau Ruang Kosong dari Word

Beberapa kaedah berfungsi untuk menyelesaikan masalah ruang kosong, tetapi semuanya berkesan dengan tujuan yang sama. Sekiranya anda kecewa dengan helaian kosong di dalam dokumen anda yang diasah dengan sempurna, mempunyai halaman yang tidak kemas di tengah-tengah, atau mempunyai jurang kosong di dalam halaman, baca terus untuk mengetahui cara membuang halaman kosong dan ruang kosong di Microsoft Word.

Cara paling mudah untuk Menghapus Halaman Kosong di Word

Cara paling mudah untuk menghapus halaman di Word melibatkan penempatan kursor dan butang hapus.

 1. Untuk Windows, letakkan kursor anda di hujung dokumen, setelah berhenti atau gambar penuh, dan tekan "Padamkan ” kekunci sehingga halaman kosong hilang. Di Mac, anda menekan "Fn + hapus." Anda juga boleh pergi ke lokasi kursor kedudukan terakhir di halaman kosong dan gunakan "Ruang Belakang" untuk Windows atau "Padam" untuk Mac.

Perhatikan bahawa jika halaman kosong hanya muncul ketika anda mencetak dokumen dan anda tidak dapat melihatnya di layar, anda mungkin perlu memeriksa tetapan pencetak anda.

Gunakan Tanda Perenggan untuk Menghapus Halaman di Word

Cara paling berkesan dan selamat untuk menghapus halaman kosong adalah dengan mengaktifkan tanda perenggan. Proses ini menjadikannya lebih mudah untuk membayangkan apa yang anda hapus dan apa yang menyebabkan jurang. Karakter menunjukkan bidang permulaan semua perenggan, sama ada mempunyai isi atau tidak.

 1. Di Windows, tekan “Ctrl + Shift + 8” untuk menghidupkan tanda perenggan. Pada Mac, tekan "Kekunci arahan (⌘) + 8."

 2. Untuk menghapus perenggan kosong, letakkan kursor sebelum tanda perenggan. Tekan "Padam" di Windows atau "Fn + padam" di macOS.

 3. Untuk menghapus jeda halaman, pilih jeda halaman dan tekan "Padam."

Sekiranya anda menggunakan ‘Word Online’, anda tidak boleh menggunakan tanda perenggan, tetapi anda masih boleh menghapus halaman kosong, seperti yang dijelaskan dalam pilihan pertama di atas.

Padam Halaman di Word Menggunakan Panel Navigasi

 1. Pilih "Lihat" tab dan kemudian tandakan kotak di sebelah "Panel Navigasi."

 2. Spilih lakaran kecil halaman kosong yang terdapat di panel sebelah kiri dan tekan "Padam" kunci untuk membuang halaman itu dari senarai.

Padam Ruang Kosong di Word Semasa Menggunakan Jadual atau Gambar

Setiap kali jadual dimasukkan ke dalam dokumen Word, ruang kecil akan ditambahkan di bawahnya. Sekiranya meja duduk di hujung dokumen dan memaksa sebahagiannya ke halaman baru, membuang kawasan kosong atau ruang kosong itu menjadi sukar. Untuk menyelesaikan masalah penempatan jadual, cubalah satu atau kedua kaedah di bawah.

Pilihan 1: Kurangkan Saiz Font untuk Memperbaiki Ruang Kosong selepas Jadual / Gambar di MS Word

Prosedur ini membantu mengelakkan jadual dibawa ke halaman seterusnya kerana ruang kosong di bawahnya.

 1. Di Windows, tekan “Ctrl + Shift + 8” untuk membolehkan tanda perenggan. Pada Mac, tekan "Kekunci arahan (⌘) + 8."

 2. Klik kanan simbol perenggan di sebelah ruang yang ingin anda hapus, dan taipkan ukuran font serendah mungkin secara manual (biasanya 1 pt). Langkah ini mengecilkan baris kosong ke bawah untuk memberi lebih banyak ruang di halaman.

Pilihan 2: Laraskan Jarak Perenggan untuk Memperbaiki Ruang Kosong selepas Jadual / Gambar di MS Word

 1. Sekiranya pilihan 1 di atas tidak berfungsi, ubah jarak perenggan. Pergi ke bahagian "Perenggan", pilih "Jarak Garis dan Perenggan" ikon, kemudian pilih "Keluarkan Ruang Selepas Perenggan."

 2. Jadual anda semestinya tetap berada di satu halaman, sebelum rehat halaman.

Pilihan 3: Sembunyikan Ruang Kosong untuk Mencegah Jadual / Gambar daripada Berpisah ke Halaman Seterusnya

Sekiranya anda mengalami kawasan ruang kosong di dokumen Word anda dari jadual atau gambar yang tidak sesuai di bahagian bawah halaman, anda boleh membiarkan meja duduk di halaman seterusnya dan menghilangkan ruang kosong pada yang sebelumnya. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Klik pada "Tata Letak -> Margin -> Margin Khusus."

 2. Tukar margin Atas dan Bawah ke “0.”

 3. Kembali ke dokumen Word anda dan klik dua kali jurang antara jeda halaman.

Langkah-langkah di atas menghilangkan ruang kosong di antara halaman sehingga gambar anda muncul seolah-olah betul di bawah kandungan di atas. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menambah jeda halaman juga.

Berikut adalah tajuk tajuk (tanda perenggan diaktifkan) diikuti dengan gambar yang pada awalnya tidak sesuai di bahagian bawah halaman. Dengan menggunakan langkah-langkah di atas, kedua-dua item itu muncul bersama tanpa ruang kosong.

Tidak kira apa perubahan yang anda buat pada kandungan anda, Pratonton Cetakan selalu menunjukkan ruang kosong. Bagi halaman kosong, anda berjaya menghapusnya, sehingga halaman tersebut tidak muncul dalam cetakan atau PDF yang dieksport. Pencetak secara amnya tidak dapat mencetak ke pinggir halaman kerana dakwatnya keluar dan cepat habis printer. Petunjuk dalam artikel ini hanya berlaku untuk faedah melihat dokumen, bukan mencetak. Namun, kadang-kadang, anda hanya perlu menambahkan jeda halaman dalam kandungan untuk menjadikannya lebih dekat. Sekiranya tidak ada yang lain membantu, berikan rehat halaman!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found