Adobe Flash hampir mati kerana 95% laman web membuang perisian menjelang pengeluarannya

Kurang daripada 5% laman web di seluruh dunia menggunakan Flash, maklumat baru telah diungkapkan, dengan kebanyakan laman web memilih Javascript untuk menjalankan ciri.

Adobe Flash hampir mati kerana 95% laman web membuang perisian menjelang pengeluarannya

Flash digunakan paling sering di laman web Google, walaupun ada beberapa yang lain, seperti 6rrb.net, Monabrat.org dan Intourist, juga menggunakannya. Baru-baru ini, Slate.com dan Wappalyzer.com mula menggunakan teknologi tersebut, menurut laman tinjauan penggunaan teknologi W3Techs, yang nampaknya merupakan langkah yang tidak bertentangan kerana hampir setiap laman web lain telah berhenti menggunakannya.

Lihat yang berkaitan Inilah sebabnya mengapa Facebook membuang Adobe Flash untuk HTML5 Adobe Flash terkena cacat HTML5 yang lain: adakah ia akan membunuh Flash? Firefox mengganggu pengguna untuk menaik taraf Adobe Flash Player

Setahun yang lalu, hanya di bawah 7% laman web menggunakan teknologi dan, pada tahun 2011, 28.5% laman web menggunakan Flash. Angka-angka Google sendiri turut sama. Pada persidangan keselamatan di San Diego, pengarah kejuruteraan Google mengatakan bahawa jumlah orang yang melihat halaman di Chrome dengan Flash telah menurun dari 80% pada tahun 2014, menjadi kurang dari 8% pada tahun 2018.

Penurunan yang ketara inilah yang menyebabkan Adobe membuat keputusan untuk menghentikan teknologinya pada tahun 2020, kerana tidak layak untuk terus menyokongnya. Ditambah dengan peningkatan kerentanan dalam perangkat lunak, salah satunya dikenal sebagai CVE-2018-4878 dan memungkinkan penggodam Korea Utara memanfaatkan teknologi tersebut, Flash kini digantikan oleh teknologi alternatif seperti HTML5 dan CSS3.

Malah pembuat penyemak imbas web menghentikan sokongan untuk Flash, sebaliknya mendorong pembangun untuk menggunakan alternatif jika mereka mahu kandungannya ditunjukkan pada seperti Chrome dan Firefox.

BACA SETERUSNYA: Flash akan mati pada tahun 2020: Pemain permainan membincangkan format yang sangat hebat

Ketika Adobe mengumumkan keputusannya untuk menghentikan Flash, pada bulan Februari, seorang jurucakap berkata: “Hari ini, kebanyakan vendor penyemak imbas mengintegrasikan kemampuan setelah disediakan oleh pemalam secara langsung ke penyemak imbas dan menghentikan penggunaan pemalam.

"Kami akan berhenti mengemas kini dan menyebarkan Flash Player pada akhir tahun 2020 dan mendorong pencipta kandungan untuk memindahkan kandungan Flash yang ada ke format terbuka baru ini."

Penting untuk diperhatikan bahawa sebahagian besar laman web yang masih menggunakan Flash adalah laman web tidak aktif yang belum diperbarui atau memerlukan pelaburan yang besar untuk menggantikan objek Flash dengan ciri bukan Flash.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found