Ulasan Ableton Live 6

£ 302 Harga semasa dikaji

Dari puluhan tajuk perisian produksi muzik yang ada sekarang, Ableton Live unik. Dengan akarnya dalam persembahan langsung, ia menghadirkan pengguna dengan antara muka yang lancar dan fleksibel yang sering membuatnya terasa lebih alat muzik daripada studio rakaman. Namun, versi 5 unggul pada prestasi dan rakaman, dengan penyuntingan dan gabungan MIDI / audio yang komprehensif yang dibangun di sekitar set alat prestasi langsung. Versi 6 berlanjutan seperti ini, dengan pelbagai ciri baru di atas antara muka pengguna yang tidak disentuh.

Ulasan Ableton Live 6

Menurut Ableton, ciri yang paling diminta adalah sokongan video. Live 6 wajib dengan kemampuan untuk mengimport video QuickTime dan, dengan ciri khas, ia merangkumi kelainan yang tidak biasa. Warp Marker dapat ditambahkan ke file QuickTime dengan cara yang sama seperti yang diterapkan pada rakaman audio, tetapi digunakan sehingga tempo musik mengikuti petunjuk dalam video. Ini memudahkan untuk menyusun acara audio dengan isyarat video. Lagu suara video diproses sama seperti saluran audio yang lain, dan mungkin untuk memangkas dan juga menggabungkan fail video pada garis masa. Namun, mengecewakan bahawa video tidak dapat dipotong dan disusun kembali dalam perjalanan dalam paparan Sesi atau disalurkan ke port FireWire sebagai aliran DV.

Instrumen dan Rak Efek meningkatkan fleksibiliti penghalaan isyarat Live. Seperti Kumpulan Perangkat yang digunakan dalam versi 5, Rack dapat terdiri dari serangkaian instrumen atau plug-in efek untuk menyimpan dan mengingat kembali dengan mudah. Walau bagaimanapun, Rak juga boleh merangkumi pemalam yang disalurkan secara selari. Ini memungkinkan untuk membuat konfigurasi pelbagai kesan yang kompleks tetapi, yang lebih penting, ia membolehkan instrumen digabungkan pada satu saluran. Ini boleh dilapisi untuk bunyi yang kaya dan kompleks, atau dipecah mengikut kekunci atau halaju sehingga suara berubah bergantung pada nada atau kecepatan (kekuatan) prestasi MIDI. Lapan kawalan makro dapat diatur untuk mengawal kombinasi kawalan lain dalam Rack, baik untuk akses cepat ke fungsi utama atau untuk membuat instrumen atau kesan yang berubah dengan putaran satu tombol. Rak meningkatkan ruang lingkup instrumen sampler asas bawaan (dikenali sebagai Simpler), dan akan sangat berharga bagi sesiapa yang menggunakan Live untuk tampil dengan papan kekunci MIDI di atas panggung.

Koleksi Instrumen Penting adalah pustaka instrumen 14GB untuk Simpler yang digabungkan dengan versi Live 6. dalam kotak. Ia sangat mengejutkan pada bunyi abstrak dan elektronik, dan sebaliknya menumpukan perhatian pada peniruan realistik instrumen orkestra dan akustik lain. Kualitinya sangat baik, dengan sorotan termasuk piano besar dan kecapi orkestra. Semua instrumen adalah multi-sampel pada berbagai nada dan volume, dan banyak menggunakan sampel yang terpisah untuk badan dan ekor nota, yang memberikan tirus yang realistik pada akhir nota tali busur dan potongan setelah nota harpsichord. Walau bagaimanapun, perpustakaannya tidak rata, dengan bassoon yang melonjak dari mellow hingga seperti foghorn ketika halaju MIDI meningkat, dan beberapa pratetap lain yang kurang menyenangkan. Walaupun sebahagian besar Ableton Live sangat responsif dan boleh dipercayai, memuatkan beberapa suara dari perpustakaan juga memerlukan beberapa saat dan pemutaran boleh terdedah kepada gangguan selama beberapa saat pertama.

Live 5 diisi dengan baik untuk kesan audio yang menarik, tetapi satu kelemahannya adalah herotan gaya analog. Versi 6 memperbaikinya dengan kesan Tube Dinamik, yang menawarkan segalanya dari kehangatan injap halus hingga amp gitar sampah. Kawalan seperti Sampul Surat, Serangan dan Pelepasan tidak ortodoks pada kesan penyelewengan tetapi memberikan tahap fleksibiliti yang luar biasa. Selain itu, Saturator yang ditingkatkan menawarkan pelbagai kawalan luar biasa yang luar biasa dan palet sonik yang sesuai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found