Ulasan Adobe OnLocation CS3

Adobe menambahkan sebilangan aplikasi ke bundel Premium Produksi CS3 (ID web: 117832), tetapi satu tidak tersedia sehingga pelepasan runcit penuh - OnLocation CS3. Nenek moyangnya, DV Rack, boleh dibeli sebagai versi mandiri, tetapi lelaran ini hanya boleh didapati dengan CS3 Production Premium atau Premiere Pro CS3 penuh.

Ulasan Adobe OnLocation CS3

Warisan OnLocation adalah dari Serious Magic, sebuah syarikat yang ditambahkan Adobe ke portofolioya pada tahun 2006. Seperti namanya, aplikasi ini bertujuan untuk bekerja dengan video di lapangan dan bukannya studio penyuntingan. Dengan ini, ia hadir pada cakera pemasangannya sendiri dengan nombor siri tersendiri, jadi anda tidak perlu memasangnya di PC yang sama dengan aplikasi Production Suite anda yang lain. Sebenarnya, host utama OnLocation bertujuan untuk menjadi komputer riba agar mudah digunakan.

Nyalakan perisian, dan anda akan disambut dengan antara muka yang sama sekali tidak mengingatkan GUI standard Adobe semasa, kerana komponen OnLocation cuba kelihatan seperti kit studio yang mereka gemari. Bagi mereka yang berpengalaman dengan peralatan seperti itu, ini akan menjadi kelebihan, tetapi orang yang berasal dari latar belakang yang lebih berorientasikan perisian dalam pembuatan video mungkin ditangguhkan. Khususnya, menu konfigurasi Field Monitor, walaupun dikendalikan oleh tetikus, kelihatan seperti yang anda lihat dalam camcorder dan tidak seperti dialog Windows. OnLocation terdiri daripada tetingkap kontena di mana 13 komponen dapat dimuat. Ini boleh dipindahkan dan dipasang seperti yang dikehendaki, tetapi tidak boleh diubah ukurannya. Oleh itu, beberapa kombinasi komponen juga boleh menjadi agak tidak kemas.

Komponen utama adalah Field Monitor, yang dapat berukuran 4: 3, 16: 9 atau 720p. Sambungkan camcorder melalui FireWire dan anda akan dapat melihat outputnya - baik siaran langsung dalam mod kamera atau apa sahaja yang dimainkan semula dari mod VTR, walaupun tidak ada kawalan jauh ke atas yang terakhir. Terdapat arahan lengkap mengenai cara menggunakan bar warna untuk menyesuaikan Field Monitor, sehingga memberikan pandangan yang lebih tepat mengenai rakaman camcorder anda daripada LCD sendiri.

Field Monitor berfungsi bersama dengan pengawal rakaman langsung ke cakera DVR-1500, yang dapat menangkap video dari sumber DV, HDV dan DVCPro HD melalui FireWire. DV boleh dirakam dalam AVI Type 1 atau Type 2, atau QuickTime. HDV dan DVCPro HD dapat ditangkap sebagai program MPEG atau aliran pengangkutan M2T.

DVR mempunyai banyak ciri berguna. Selain dapat menyemak rakaman anda dengan segera tanpa perlu menutup pita ke belakang dan ke depan, ia dapat merakam kod waktu DV. Ini sesuai dengan Adobe Premiere Pro, tetapi juga Apple Final Cut Pro jika anda merakam QuickTime. Ciri Shot Saver pra-penyangga hingga 30 saat, jadi jika anda merakam beberapa saat terlambat untuk menangkap sesuatu file masih akan berisi acara tersebut, ditambah sedikit preroll.

Rakaman juga dapat dipicu dalam beberapa cara. Anda boleh menyegerakkannya dengan camcorder - sehingga anda mendapat rakaman yang sama pada pita dan cakera keras - atau memulakan perkara dari OnLocation. Terdapat juga kemudahan penginderaan gerakan, gerakan berhenti dan selang waktu, walaupun ketika bekerja dengan HDV, ini hanya tersedia dengan format rakaman MPEG, bukan M2T. Anda juga hanya dapat memuat satu contoh komponen DVR-1500, jadi OnLocation tidak dapat digunakan untuk mengambil tangkapan multicam. Untuk ini, anda memerlukan banyak komputer riba dengan banyak salinan OnLocation, satu untuk setiap kamera. Anda boleh menyambungkan beberapa kamera dan beralih di antara mereka, tetapi satu kad FireWire diperlukan untuk setiap kamera.

Sisi lain untuk OnLocation adalah set alat pemantauannya. Modul penyediaan kamera SureShot berfungsi bersama dengan kad ujian yang disediakan untuk membantu anda menyesuaikan fokus, pendedahan dan pengimbangan putih pada camcorder untuk mendapatkan gambar terbaik. Untuk jurutera ruang belakang di luar sana, monitor Vectorscope dan Waveform langsung tersedia untuk video, serta Audio Spectrum Analyzer II. Alat ini dapat memberi amaran kepada anda mengenai masalah dengan isyarat, walaupun anda perlu mengetahui apa yang harus dicari. Anda kemudian boleh menyesuaikan tetapan camcorder dengan sewajarnya. Penganalisis Video Spectra 60 memberi anda bacaan taburan intensiti di ruang warna yang berbeza. Terdapat juga Monitor Kualiti Automatik, yang memberitahu anda tentang kliping video dan audio sesuai dengan ambang yang anda tetapkan dengan slaid.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found