Ulasan Pinnacle Studio Plus 10

£ 43 Harga semasa dikaji

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Pinnacle menjadi pemangsa yang menelan mangsa penciptaan media digital yang lain, dari miro hingga Fast dan Steinberg. Tetapi selalu ada karnivor yang lebih besar, dan Pinnacle baru-baru ini bertemu dengan pertandingannya di Avid. Hampir identik dengan penyuntingan video di kalangan profesional, Avid masih kekurangan pengaruh pengguna. Oleh itu syarikat membeli Pinnacle, dan dengan itu jenama penyunting video pengguna paling berjaya yang pernah ada, Studio, yang telah memimpin pasaran dalam membuat penyuntingan video lebih mudah untuk pemula.

Ulasan Pinnacle Studio Plus 10

Versi 10 bukan sekadar penyegaran jenama Avid. Sebenarnya, produk pengguna masih akan mengekalkan nama Pinnacle, sementara Liquid Edition beralih ke nomenklatur Avid. Sebaliknya, versi baru menandakan penggantian lengkap mesin yang mendasari. Usaha perisian telah dikeluarkan dan digantikan oleh perender masa nyata Liquid Edition. Tetapi antara muka mirip dengan versi sebelumnya, dengan hanya beberapa perubahan estetik. Sebenarnya, jika anda dapat mengingat kembali kepada Pengarah Video Disk Emas yang asal di mana Studio itu didasarkan, nuansa keseluruhan masih banyak persamaan.

Oleh itu, pengguna Studio versi terkini tidak akan menghadapi masalah dengan peningkatan ini, tetapi mereka juga mungkin tertanya-tanya apa yang baru. Terutamanya, dengan Edisi Cecair di bawahnya, kesan dapat dilihat pada kualiti penuh tanpa perlu dibuat. Enjin Liquid Edition mempunyai kelebihan tambahan kerana dapat mencampurkan format pada garis masa yang sama, jadi anda boleh, misalnya, mempunyai DV AVI dan MPEG. Kami meletakkan rakaman MPEG2 dari camcorder JVC Everio melalui DV menggunakan Picture-in-Picture, dan Studio tidak ketinggalan.

Namun, walaupun diduga memiliki mesin rendering yang sama, kami tidak menjumpai Studio 10 yang cukup lancar semasa main semula seperti yang kami harapkan dari Liquid Edition. Di satu pihak, adalah mungkin untuk memainkan trek superimposisi dengan kesan Hollywood FX 3D di atas trek lain, keduanya dengan lebih daripada satu penapis digunakan. Tetapi main balik kadang-kadang tidak berfungsi tanpa alasan yang jelas, walaupun pada sistem ujian 3GHz ganda kami: prosesor 2.4GHz tunggal adalah semua yang disarankan oleh Pinnacle.

Dengan Edisi Cecair di bawahnya, Studio 10 mempunyai sejumlah besar kekuatan dan kesan penyuntingan untuk dipanggil. Selain daripada prestasi masa nyata, ciri terbesar yang dibawa adalah keyframing, yang membolehkan anda mengubah tetapan penapis sepanjang klip. Anda juga kini boleh menggosok audio. Sebanyak 18 penapis baru juga ditambahkan, termasuk luma keying, blur gerakan, keseimbangan warna RGB dan kawalan pencahayaan. Lima pemalam audio VST tambahan juga disertakan, termasuk echo stereo yang kuat dan penyaring stereo.

Pinnacle Studio mempunyai perpustakaan besar kesan pilihan - tetapi dengan satu kelemahan besar. Anda perlu membayar sejumlah besar untuk pek tambahan, yang berharga sekurang-kurangnya £ 34 setiap satu. Sekiranya anda membeli semuanya, perisian penyuntingan £ 50 anda akan mula menimbang dengan kos yang hampir sama dengan Edisi Cecair itu sendiri. Anda juga perlu membayar £ 6 untuk output DivX, MPEG4, Dolby Digital dan MP3. Walau bagaimanapun, anda mendapat empat paket Hollywood FX yang termasuk dalam harganya, menjadikan anda lebih banyak tetingkap terbang dan video yang dipetakan pada bentuk 3D.

Kawasan peningkatan utama yang lain dengan Pinnacle Studio 10 terdapat dalam sokongan HDVnya, yang sekali lagi hanya tersedia dalam versi Plus. Anda boleh merakam dari camcorder JVC dan Sony HDV, yang di UK bermaksud HDR-HC1E Sony. Kami mendapati tangkapan dari HC1E berjalan lancar, tetapi penyuntingan mengecewakan. Tidak seperti Edisi Cecair 6.1 ke atas, Studio 10 benar-benar tidak dapat mencampurkan dua aliran HDV dalam masa nyata sama sekali, walaupun ia dapat menggosok garis masa. Kami juga mendapati bahawa menambahkan penapis menyebabkan bingkai jatuh. Oleh itu, walaupun Studio 10 mengaku mengedit HDV, kami mencadangkan Ulead's MediaStudio Pro 8 untuk prestasi yang lebih berguna.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found