Ulasan Windows Movie Maker 2.1

Versi pertama Windows Movie Maker, digabungkan dengan Windows Millennium Edition dan XP, agak kekurangan ciri. Tetapi ia sudah jauh sejak itu. Ini masih percuma, tetapi walaupun dulu anda boleh memuat turunnya dari laman web Microsoft, kini hanya diedarkan sebagai sebahagian daripada Windows XP SP 2. Oleh itu, jika anda telah menggunakan pek perkhidmatan ini, anda sudah memilikinya.

Ulasan Windows Movie Maker 2.1

Movie Maker 2.1 kini menjadi aplikasi penyuntingan lengkap dengan beberapa ciri yang baik untuk memulakan anda dengan mengedit video di PC anda. Perisian ini menggunakan pendekatan berdasarkan tugas, dengan tiga tahap pembuatan video yang disenaraikan di sebelah kiri. Terdapat juga bahagian petua berguna di bawahnya. Memilih tugas yang sesuai di panel kiri mengkonfigurasi palet dengan sewajarnya.

Movie Maker boleh menangkap dari FireWire atau kad tangkapan analog dengan pemacu Windows XP yang sesuai. Ia dapat menangkap ke DV AVI dari sumber digital atau WMV dalam pelbagai kadar bit dan ukuran bingkai dari analog, walaupun banyak yang terakhir berorientasi NTSC Amerika. Terdapat 28 penapis dan 50 peralihan untuk dipilih, ditambah dengan tajuk. Yang terakhir dapat membuat kredit awal dan akhir animasi, atau overlay.

Pada peringkat output, Movie Maker dapat meletakkan suntingan Anda kembali ke pita DV, membuat file DV AVI, atau menyandikan ke WMV untuk berbagai perangkat sasaran yang berbeza. Namun, walaupun anda juga dapat menulis video ke CD, video CD tidak akan terbakar. Sebagai gantinya, ia membakar CD HighMAT, yang menggunakan format eksklusif yang cuba dilancarkan oleh Microsoft ke dalam set-top box - dengan sedikit kejayaan setakat ini.

Pada akhirnya, Movie Maker adalah kaedah terbaik untuk mencuba penyuntingan video, terutamanya kerana ia percuma.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found