Ulasan Nero 8

£ 43 Harga semasa dikaji

Walaupun menguasai, Nero secara tradisional menawarkan antara muka yang agak kuno. Namun dengan versi 8, penampilannya telah dibersihkan dengan ketara dan ciri-cirinya diperkemas. Anda masih mendapat 14 aplikasi yang digabungkan dan lapan utiliti, tetapi produknya terasa jauh lebih fokus daripada beberapa versi sebelumnya dan tidak semudah kembung seperti Easy Media Creator 10 Suite Roxio.

Ulasan Nero 8

Perubahan utama tertumpu pada antara muka StartSmart baru. Ini memberikan akses langsung ke alat asas untuk membakar data dan cakera audio, merobek audio dan menyalin cakera menggunakan empat ikon di sebelah kiri. Berkat ini, ia menjadi lebih daripada sekadar front-end agregat, terutamanya kerana anda tidak perlu memuatkan aplikasi masing-masing seperti yang anda lakukan sebelumnya.

Butang di bahagian atas membahagikan aplikasi penuh kepada lima kategori, dan anda boleh meletakkan pilihan tersuai anda sendiri di panel Pelancaran Aplikasi pada Halaman Mula. Rip and Burn mengandungi aplikasi teras untuk membawa data ke dan dari cakera. Buat dan Edit merangkumi pengekodan audio dan video, penyuntingan foto dan pelabelan cakera. Bahagian Hiburan Rumah mempunyai ciri main balik, termasuk menonton TV dan ciri PVR (yang mana anda memerlukan perkakasan tambahan). Akhirnya, terdapat tab yang menempatkan kemudahan sandaran Nero. Sebilangan utiliti Nero tidak lagi dipaparkan di StartSmart, termasuk DriveSpeed ​​dan BurnRights yang berguna tetapi istimewa.

Seperti suite Roxio, Nero mempunyai fitur yang ditujukan khusus untuk Windows Vista. Gadget Sidebar DiscCopy membolehkan anda menyalin cakera dalam format apa pun hanya dengan memasukkan cakera ke dalam pemacu anda dan mengklik pada Gadget. Anda juga boleh menyeret dan melepaskan fail untuk menulisnya ke cakera. Walaupun utiliti drag-and-drop seperti ini telah wujud untuk beberapa waktu, sekurang-kurangnya sekarang ada tempat yang rapi untuk meletakkannya di antara muka Windows Vista.

Sebilangan besar ciri baru Nero 8 berkisar pada Nero Vision 5, alat pengarang cakera video. Sejumlah kesan peralihan menu baru telah ditambahkan, termasuk 25 templat SD dan HD baru. Sebilangan besar menu 2D konvensional, tetapi ketiga-tiga Smart 3D menggabungkan animasi 3D yang menarik dan susun atur menu. Vision 5 juga menyokong pembakaran ke HD DVD dan Blu-ray, menjadikan Nero Vision 5 mendahului MyDVD seperti yang digabungkan dengan Roxio Easy Media Creator 10 Suite.

Ciri lain yang meletakkan Nero di hadapan Roxio ialah mengimport AVCHD. Kami dengan mudah memuat fail dari camcorder HDV dan mengarangnya ke dalam DVD - anda juga boleh menulisnya ke Blu-ray untuk mengekalkan kualiti video. Vision juga menyokong HD-Burn, sistem baru yang dipelopori oleh Sanyo untuk membakar hingga 1.4GB ke CD-R 700MB standard.

Vision 5 juga kini telah disatukan dengan perkhidmatan perkongsian video internet. Enam bulan yang lalu, ini masih merupakan ciri yang jarang berlaku, tetapi menjadi kotak centang belakangan ini. Sekurang-kurangnya Nero menyokong sejumlah perkhidmatan yang berbeza, termasuk YouTube dan MySpace, ditambah My Nero. Anda hanya menyediakan log masuk dan kata laluan untuk perkhidmatan dalam talian yang anda pilih, dan Nero Vision menangani pengekodan dan memuat naik. Namun, anda harus memastikan anda telah memilih jalan yang benar dari awal dalam Vision, iaitu Make Movie. Anda tidak boleh, misalnya, membuat projek DVD dan kemudian mengeluarkannya ke web sebagai gantinya.

Sejumlah ciri Nero juga telah disatukan ke antara muka Windows Media Center. Anda boleh mengakses pelayan streaming Nero tempatan untuk menonton kandungan bersama dan membakar pelbagai jenis cakera di Pusat Media. Semasa membakar video, anda boleh memilih mana-mana templat menu Vision. Nero ShowTime menghubungkan terus ke komuniti My Nero juga. Anda boleh menambahkan media web ke senarai main, tetapi menyiapkannya sukar. Sebenarnya, sangat rumit sehingga kami tidak dapat menambahkan perkhidmatan streaming sama sekali, dan fail Bantuan tidak cukup menyeluruh untuk membantu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found