Cara Memberitahu jika Seseorang Memeriksa Lokasi Anda di Snapchat

Snap Map adalah ciri Snapchat yang membolehkan anda berkongsi lokasi dan melihat rakan anda.

Ketika Snap Maps pertama kali keluar, beberapa pengguna merasa sangat kecewa dengan pelanggaran privasi yang dirasakan, tetapi Snapchat segera meredakan kebimbangan tersebut dengan meningkatkan tetapan privasinya. Pengguna boleh menggunakan Peta Snap dengan tetapan privasi dihidupkan atau memotong sepenuhnya fitur tersebut dan tidak membenarkannya berjalan.

Salah satu persoalan terbesar mengenai masalah ini, tentu saja, adakah anda dapat melihat ketika seseorang melihat lokasi anda di Peta Snap. Terdapat banyak pilihan dalam Snap Map itu sendiri, tetapi tidak sepenuhnya jelas bagaimana melihat siapa yang memeriksa di mana anda berada.

Seperti biasa, melindungi diri dan identiti dalam talian anda sama pentingnya pada tahun 2021, jadi mari kita lihat bagaimana melindungi identiti anda dengan Peta Snap.

Apa itu Peta Tepat?

Salah satu ciri Snapchat yang paling kontroversial setelah dilancarkan adalah Snap Map, yang merupakan ciri yang membolehkan anda berkongsi lokasi dengan rakan anda dan melihat lokasi rakan anda ketika mereka membuka aplikasi.

Apabila Peta Snap diaktifkan di aplikasi anda, anda dapat memilih salah satu dari empat tetapan privasi:

  • Mod Hantu (Hanya Saya) ”: Hanya anda yang dapat melihat Peta Snap Bitmoji anda di mana sahaja anda pergi; anda boleh menetapkan mod ini untuk tamat selepas jangka masa tertentu.
  • Kawan-kawan saya": Cukup jelas, orang yang anda nyatakan sebagai rakan anda dapat melihat pergerakan anda dengan keadaan ini.
  • Kawan Saya, Kecuali… ”: Tetapan ini membolehkan keseluruhan senarai rakan anda, tolak individu yang menyusahkan yang anda tidak mahu jemput ke pesta Peta Peta anda.
  • Hanya Rakan Ini ...": Tetapan ini memungkinkan anda memilih teman untuk berbagi lokasi dengan anda.

Pilihan ini memudahkan untuk menyembunyikan lokasi anda setiap saat atau memutuskan siapa yang dapat melihat di mana anda berada di Peta Snap mereka.

Catatan: Tidak kira apa tetapan privasi anda di Snap Map, jika anda membuat Story, Snapchat akan menyimpan Snaps yang anda tambahkan ke Story, dan lokasi Snaps anda akan dapat dilihat oleh pembaca post tersebut.

Adakah Snapchat Memberitahu Anda Ketika Seseorang Memeriksa Lokasi Anda?

Jawapan untuk ini sedikit lebih rumit daripada yang anda fikirkan.

Selalunya, jawapannya adalah tidak sukar. Sejak membuka Peta Snap dari paparan kamera menunjukkan lokasi semua orang di peta anda, sukar bagi Snapchat sebenarnya untuk menunjukkan siapa yang telah melihat lokasi anda.

Hanya kerana seseorang yang diimbas oleh Bitmoji anda di peta tidak bermaksud mereka memeriksa lokasi anda secara khusus. Sebaliknya, mereka mungkin ingin melihat lokasi orang lain atau sama sekali tidak ada lokasi orang tertentu. Mereka mungkin membuka peta secara tidak sengaja ketika meluncurkan jari mereka di skrin.

Apabila anda membuka aplikasi, lokasi anda akan dikemas kini secara automatik. Setelah kira-kira lima hingga enam jam membiarkan aplikasi tidak dibuka, aplikasi akan dikeluarkan dari aplikasi.

Anda boleh memeriksa lokasi seseorang di peta melalui Peta Snap dan profil pengguna Snap. Sekiranya peta tidak muncul untuk seseorang di Snapchat, itu berarti mereka telah mematikan Peta Snap atau mereka tidak menggunakan aplikasi selama lebih dari enam jam.

Ciri Perjalanan

Walau bagaimanapun, Snapchat adakah mempunyai ciri yang dipaparkan ketika seseorang melakukan perjalanan dari satu lokasi ke lokasi lain. Untuk melakukan ini, Snapchat menggunakan masa dan jarak untuk mengira sama ada mereka bergerak dengan kereta atau kapal terbang.

Ciri perjalanan ini dilihat secara bebas dengan memilih kad perjalanan dari bahagian bawah paparan, yang menunjukkan garis putus-putus dari tempat asal ke lokasi baru orang itu.

Apabila anda melihat kad perjalanan, orang yang perjalanan anda lacak tidak akan mendapat amaran atau diberitahu secara langsung. Namun, pada paparan profil di dalam Snapchat, jika anda menatal ke bawah, anda akan melihat bahawa Snapchat memperlakukan pergerakan anda seperti Cerita. Maksudnya, anda dapat melihat siapa yang melihat aktiviti khusus anda di peta. Mengklik pada senarai menunjukkan siapa yang melihat ke mana anda pergi.

Jadi, walaupun anda tidak dapat melihat semua orang yang melihat lokasi anda di Peta Snap, awak boleh lihat siapa yang melihat perjalanan baru-baru ini, sama ada pergi dari bandar ke bandar atau terbang di sekitar dunia.

Namun, sebagai tetapan privasi, kami perlu mengulangi bahawa tidak mungkin melihat siapa yang memeriksa lokasi Peta Snap umum Anda, itulah sebabnya sangat penting untuk memastikan bahawa anda telah menetapkan aplikasi pada tetapan privasi yang membuat anda merasa paling selesa.

Sekiranya ada seseorang yang anda tidak mahu akses ke lokasi anda, anda harus mengecualikan orang itu dari senarai. Begitu juga, jika hanya ada sekumpulan kecil orang yang ingin anda temui tempat anda, mudah memilih hanya beberapa nama dari senarai rakan anda.

Sudah tentu, jika anda tidak mahu ada yang mengakses lokasi anda, Ghost Mode memudahkan anda menyembunyikan lokasi anda dari semua orang di Snapchat, baik untuk waktu yang terhad atau sehingga anda mematikan tetapannya. Sekiranya anda bimbangkan privasi anda, ini adalah pilihan untuk anda.

Bagaimanapun, jika anda adalah salah satu orang yang bimbang tentang bagaimana Peta Snap mempengaruhi privasi anda, ada cara untuk mengelakkan ciri ini.

Menjadi Tersembunyi di Peta Ringkas

Berikut adalah teknik yang dapat Anda gunakan agar lokasi Peta Snap Anda tetap aktif, tetapi tidak memberikan lokasi sebenarnya. Silap mata ini bagus jika anda ingin mengekalkan privasi anda tanpa kelihatan seperti anda menyembunyikan sesuatu.

Mudah lupa bahawa Snapchat (atau aplikasi pelacakan geo lain) tidak tahu di mana anda berada. Ia hanya tahu di mana anda telefon adalah:

Hidupkan Snapchat, kirimkan gambar diri anda di sofa dengan keterangan "Saya rasa ini adalah tempat di mana saya akan berada selama lapan jam berikutnya," meletakkan telefon ke bawah, menuju ke kelab untuk bersenang-senang, dan tidak ada yang akan yang lebih bijak.

Kadang kala anda tidak mahu meninggalkan telefon anda. Bagaimana anda akan memanggil Uber untuk pulang dari kelab tanpanya?

Kemungkinan lain adalah menggunakan telefon pembakar - buka Snapchat pada pembakar anda dan biarkan ia berjalan di rumah semasa anda dan telefon "sebenar" anda menuju ke mana-mana pertemuan jahat yang ingin anda sembunyikan dari senarai Ibu dan rakan anda. Jangan buka Snapchat pada telefon sebenar semasa anda berada di luar, atau penutup anda diletupkan!

Sekiranya anda tidak mempunyai telefon bimbit tetapi mempunyai komputer, anda boleh memasang salah satu daripada banyak emulator Android pada peranti anda dan menggunakannya sebagai pangkalan Snapchat anda.

Ini akan menunjukkan keselamatan dan nyawa di rumah sepanjang malam selagi anda membiarkan emulator berjalan dengan Snapchat terbuka. Lihat artikel TechJunkie ini mengenai emulator Android terbaik untuk Windows 10 untuk memulakan.

Cara lain untuk menipu Snap Map adalah bermain permainan dengan lokasi telefon anda menggunakan perisian. Baca artikel kami mengenai cara menipu penapis lokasi Snapchat dan menipu lokasi anda di Snapchat untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara itu!

Mana-mana pilihan ini sangat sesuai jika anda ingin mengelakkan ciri lokasi Peta Snap tanpa mengaktifkan Mode Hantu.

Malangnya, jika privasi adalah keutamaan untuk anda, tidak ada cara untuk mengetahui apakah seseorang memeriksa lokasi anda melalui ciri Peta Peta yang kontroversial. Sekiranya anda ingin melindungi perjalanan dan perjalanan, pilihan anda adalah aktifkan Ghost Mode, berhenti menggunakan Snapchat, atau tinggalkan telefon anda di rumah semasa anda keluar dan berkira-kira.

Sekiranya anda tidak mempunyai rakan yang tidak selamat atau tidak keberatan orang mengetahui di mana anda berada bila-bila masa anda menggunakan Snapchat, maka Peta Snap boleh menjadi ciri yang menyeronokkan yang meningkatkan kemampuan berkongsi sosial Snapchat.

Sebaliknya, jika anda mempunyai anak, anda tidak mahu dijejaki dan dipetakan setiap kali anda mengambil gambar; mungkin tidak begitu hebat.

Sekiranya ini terdengar seperti anda, anda harus mencuba salah satu kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini untuk menyembunyikan atau menipu lokasi anda semasa menggunakan Snapchat. Jika tidak, keberadaan anda di luar sana untuk dilihat oleh rakan-rakan!

Soalan Lazim Lokasi Snapchat

Sekiranya saya menyekat seseorang, adakah mereka akan melihat lokasi saya?

Apabila anda menyekat pengguna lain, mereka tidak dapat melihat lokasi anda. Namun, sebilangan pengguna menyatakan bahawa setelah membuang seseorang, orang tersebut masih berada dalam senarai orang yang dapat melihat lokasinya. Sekiranya anda tidak mahu seseorang memeriksa lokasi anda, lebih baik menghapusnya dari senarai ‘Friends Except…’ di Snap Maps.

Adakah Peta Snap selamat?

Snap Maps hanya selamat seperti pengguna di belakang tetapan. Penyataan ini bermaksud bahawa ia sangat tidak selamat jika anda berkongsi lokasi anda dengan sesiapa sahaja dan semua orang yang ingin melihatnya. Pasti, anda ingin memamerkan Bitmoji anda dan semua ciri menarik yang disertakan dengannya, tetapi sangat tidak selamat untuk membaginya dengan semua orang. Sekiranya anda menggunakan ciri Mode Hantu atau membaginya hanya dengan beberapa orang yang dipercayai, anda pasti baik-baik saja. Perlu diingat bahawa ini memberitahu orang lain di mana anda berada kecuali anda menggunakan Mode Hantu setiap kali anda membuka aplikasinya.

Sejauh mana tepatnya Snapchat Snap Maps?

Terdapat banyak perdebatan mengenai ketepatan Peta Snap, dan untuk alasan yang baik. Lokasi yang tepat bergantung pada begitu banyak faktor sehingga dapat dilihat dalam satu minit dan jarak 2-3 batu seterusnya. Sekiranya anda cuba menggunakan Peta Snap untuk mengesan lokasi orang lain (seperti memperhatikan anak atau rakan ketika mereka keluar pada tarikh buta), lebih baik menggunakan Life360 atau Cari Rakan Saya. Sekiranya seseorang kelihatan berada di tempat lain selain dari tempat yang mereka katakan, bawalah dengan sebutir garam. Peta Snap tidak seratus peratus tepat sepanjang masa, dan bukan aplikasi yang dirancang untuk pelacakan lokasi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found