Ulasan Sony SmartBand 2: Jari pada nadi

£ 100 Harga semasa dikaji

Memilih pelacak kecergasan pada tahun 2015 harus menjadi salah satu tugas paling sukar yang diketahui oleh manusia. Terdapat beratus-ratus produk yang menarik perhatian anda, dari aplikasi telefon pintar hingga pelacak langkah sederhana, hingga alat khas untuk atlet yang serius. Sony SmartBand 2 berharap dapat menarik perhatian anda dengan memasukkan monitor degupan jantung.

Ulasan Sony SmartBand 2: Jari pada nadi Lihat ulasan berkaitan Sony Xperia Z5 Premium: Ulasan Jawbone UP3 yang cantik, mahal, tidak berguna: Syarikat mengalami pembubaran Jam tangan pintar terbaik tahun 2018: Jam tangan terbaik untuk diberikan (dan dapatkan!) Krismas ini

Dipakai di pergelangan tangan seperti jam tangan, SmartBand 2 menapak jalan reka bentuk yang serupa dengan SmartBand Sony yang asal. Semua perkakasan penjejakan, termasuk sensor denyut jantung optik, terdapat dalam modul kecil yang melengkung, yang masuk ke bahagian belakang gelang getah silikon yang lembut.

Dari segi reka bentuk, Sony SmartBand 2 menarik minimalis, dan tersedia dalam warna putih atau hitam, dengan edisi merah jambu dan indigo untuk diikuti kemudian. Terutama, Sony telah memperbaik reka bentuk kait dengan SmartBand 2, memperkenalkan gesper logam selak yang menahan pelacak dengan kuat ke pergelangan tangan anda - penting jika anda merancang untuk menggunakannya untuk mengesan larian anda dan juga aktiviti fizikal harian. Sangat selesa dipakai.

Ulasan Sony SmartBand 2: Sensor denyut jantung

Terdapat satu butang di satu sisi SmartBand 2, digunakan untuk menghidupkan dan mematikan peranti, menunda penggera dan melakukan pelbagai tugas lain. Ini disertakan dengan tiga LED status pelbagai warna, yang menunjukkan cas, sambungan dan mod pelacak berada.

Itu hanya untuk ciri fizikal. Tidak ada paparan untuk masa ini atau untuk memantau langkah dan degup jantung anda. Namun, peranti ini mematuhi IP68, yang bermaksud ia tahan air dengan betul dan tidak perlu dilepaskan semasa berenang atau mandi.

Ulasan Sony SmartBand 2: Gesper baru

Menggunakan Sony SmartBand 2

Sony tidak mahu anda terlalu banyak bermain dengan SmartBand 2 anda apabila anda mengikatnya ke pergelangan tangan, itu jelas. Sebaliknya, ini adalah pelacak yang sangat sesuai dan dilupakan.

Semasa anda menjalankan aktiviti harian anda, SmartBand 2 menggunakan accelerometer untuk mengesan langkah anda, tidur dan pembakaran kalori, sementara monitor degup jantung mengambil nadi anda secara berkala - sekitar enam kali per jam secara lalai - dan memberikannya keputusan mengenai tahap tekanan anda. Ia melakukannya dengan mengesan pemboleh ubah degupan jantung anda (HRV): semakin kuat degupan jantung anda, anda akan semakin tertekan; semakin banyak variasi masa antara rentak, semakin selesa keadaan anda.

Ulasan Sony SmartBand 2: Di sisinya

Semasa anda bersenam, anda dapat memasukkan SmartBand 2 ke mod pengukuran berterusan untuk meningkatkan ketepatan dengan menekan dua kali pada butang peranti (Sony menyebutnya sebagai mod aktiviti jantungnya). Namun, pada kebanyakan masa, ia boleh diserahkan kepada peranti sendiri. Anda tidak perlu memberitahu bahawa anda berlari atau berjalan atau tidur; ia harus dapat membezakan dan mencatatnya secara automatik.

Saya katakan harus, kerana ini adalah salah satu kelemahan SmartBand 2: ia selalu melakukan kesalahan asas mengenai jenis aktiviti yang saya lakukan. Ia menyangka bahawa saya sedang tidur ketika duduk di sofa sambil menonton TV, dan lebih dari satu kali saya membuat "berlari" ketika saya tidak melakukan perkara semacam itu.

Ulasan Sony SmartBand 2: Pandangan sisi

Mungkin ini sebabnya SmartBand 2 menjejaki pilihan aktiviti yang sangat terhad. Tidak ada mod latihan berbasikal, berenang atau gim; semua yang anda dapat adalah analisis berjalan, berlari, tekanan dan tidur.

Di sisi positifnya, penjejakan semua parameter itu kelihatan cukup tepat semasa saya menguji kumpulannya, dan terdapat juga beberapa ciri bonus di sini. Yang pertama adalah penggera pintar yang mengawasi corak tidur anda, hanya membangunkan anda ketika anda tidur dengan ringan sehingga anda tidak bangun tidur dan tersinggung.

Terdapat juga kawalan muzik asas. Tekan butang dan anda boleh mengetuk untuk menjeda, bermain, dan melangkau trek di telefon anda. Dan SmartBand 2 dapat diatur menjadi buzz ketika anda menerima panggilan telefon, teks dan pemberitahuan lain.

Hayat bateri adalah wajar, mengecas melalui mikro-USB dalam masa satu jam, dan bertahan kira-kira dua hari setiap cas dengan monitor denyut jantung diaktifkan. Berguna, SmartBand 2 juga mempunyai mod Stamina, yang mematikan monitor denyut jantung untuk membantu anda mengeluarkan sedikit masa lagi dari bateri.

Ulasan Sony SmartBand 2: Unit teras

Perisian

Seperti kebanyakan pelacak kecergasan, semua data, analisis, dan tetapan diakses melalui aplikasi telefon pintar Sony SmartBand 2, dan ada baiknya kita melihat bahawa ada sokongan untuk iPhone (dengan iOS 8.2 atau lebih baru) dan telefon bimbit Android (dengan 4.4 atau lebih baru ).

Di kedua platform, aplikasi SmartBand 2 diperlukan untuk sambungan dan untuk melihat statistik semasa, seperti degupan jantung langsung, langkah hari ini, waktu tidur dan waktu berjalan, dengan aplikasi lain mengambil alih data bersejarah. Pada Android, aplikasi Sony Lifelog memenuhi tugas itu; pada iPhone anda menggunakan Apple Health. Pengguna Android yang lebih suka menggunakan Google Fit dapat menukar suis agar data pelacakan dipindahkan secara automatik di sana juga.

Ulasan Sony SmartBand 2: aplikasi iOS

Penyediaannya semudah itu, dengan sambungan berlaku hampir seketika. Terdapat komunikasi jarak dekat dalam pesawat (NFC) untuk membantu pengguna Android berhubung lebih cepat dengan menyentuh telefon dan gelang bersama. Dan aplikasinya juga mudah digunakan, walaupun saya lebih suka perisian Android daripada aplikasi iOS. Terdapat lebih banyak maklumat yang tersedia untuk membantu anda menafsirkan hasil anda, dan aplikasi Sony Lifelog menghadirkan data kecergasan anda dengan cara yang lebih terperinci dan bermanfaat daripada Apple Health.

Salah satu contohnya ialah cara data tidur disajikan. Biasanya, tidur malam yang baik akan melibatkan beberapa waktu tidur nyenyak diikuti dengan waktu tidur ringan. Tanpa memasukkan aplikasi pihak ketiga ke Apple Health dan mengeluarkan data, tidak ada cara untuk melihatnya dengan cepat di iPhone. Saya juga tidak gemar dengan cara Apple Health memaparkan data sejarah: terlalu sederhana untuk kesukaan saya.

Apa pun model telefon yang anda gunakan, bagaimanapun, tampaknya ada sedikit titik untuk mod aktiviti jantung. Ini memantau denyut nadi anda lebih kerap daripada ketika SmartBand 2 berada dalam mod pengesanan latar, tetapi tidak mungkin anda dapat melihat aktiviti ini secara terperinci dalam perisian, yang mengecewakan.

Ulasan Sony SmartBand 2: Aplikasi Android (kiri) dan aplikasi Sony LIfelog (kanan)

Keputusan

Walaupun kekurangannya, Sony SmartBand 2 adalah pelacak kecergasan yang baik. Ini adalah nilai yang baik untuk pelacak kecergasan yang disertakan dengan monitor denyut jantung, dan ia memberikan data denyut jantung yang lebih berguna daripada Jawbone UP3, yang mengesan denyut nadi anda hanya ketika anda sedang tidur.

Meski begitu, saya mengharapkan penjejakan aktiviti yang lebih tepat dalam kumpulan kecergasan £ 100, dan pelbagai aktiviti juga dapat dijejaki. Oleh itu, mungkin perlu disiasat alternatif sebelum memilih Sony SmartBand 2. Fitbit Charge HR adalah salah satu pilihan, termasuk sensor denyut jantung dan paparan OLED, serta sekumpulan pilihan penjejakan aktiviti yang lebih kaya, dengan harga yang hampir sama .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found