Ulasan Sony Xperia Z5 Compact: Powerhouse bersaiz Pint mengejutkan kita lagi

£ 450 Harga semasa dikaji

Bertahun-tahun yang lalu, ketika saya mengumumkan rancangan saya untuk membeli Samsung Galaxy Note 2, rakan-rakan saya merasa hairan kerana saya akan membeli sesuatu yang sangat besar. Saya kelihatan tidak masuk akal, mereka mendakwa, memegangnya di wajah saya.

Ulasan Sony Xperia Z5 Compact: Powerhouse bersaiz Pint mengejutkan kita lagi Lihat ulasan Sony Xperia Z5 Premium yang berkaitan: Ulasan Sony Xperia Z5 yang cantik, mahal, tidak berguna: Keindahan penuaan Telefon pintar terbaik tahun 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Baiklah jika saya melakukannya - dan tidak ada jaminan bahawa telefon ini boleh disalahkan - maka orang lain juga kelihatan bodoh. Pada masa ini, anda sukar untuk mencari telefon bimbit di bawah 5 inci, dan dengan perdana terbaru Sony mencapai 5.2in (atau 5.5in untuk model premium 4K yang benar-benar tidak masuk akal), versi "padat" daripadanya hanya 0.6 inci lebih kecil pada 4.6inci Sekiranya ini ringkas, iPhone 4s akan kelihatan menarik.

Namun, ini jelas merupakan titik pemotongan berukuran saku sekarang, dan itu adalah perkara yang baik.

Sony Xperia Z5 Compact: Kesan pertama

Di luar kotak, Xperia Z5 Compact memang kelihatan seperti versi telefon bimbit yang lebih besar. Jelas, ia lebih pendek pada 4.6in dan, anehnya, sentuhan lebih tebal pada 8.9mm berbanding dengan bingkai Z.3 7.3mm yang langsing. Ia juga agak lebih ringan pada 138g hingga 154g Z5.

Gaya Sony tidak banyak berubah selama bertahun-tahun, dan ini kelihatan sangat memukau, dengan sudut kuadrat dan sudut tajam. Semua telefon pintar pada dasarnya adalah kepingan elektronik, tetapi Sony memakai penilaian ini di lengannya - dan dengan bangganya. Z5 Compact melengkung pinggirnya sedikit, tetapi masih jauh lebih sudut daripada iPhone 6s, HTC One M9 atau Samsung Galaxy S6 Edge.

Seperti Xperia Z5, pelat belakangnya sekarang adalah kaca buram, yang kelihatan cukup bagus, tetapi mungkin tidak akan bertahan dalam banyak pertemuan dengan kunci. Anda telah diberi amaran. Juga, seperti pada Z5, butang kuasa telah berubah dari lingkaran tradisional Sony yang menonjol menjadi bujur logam yang rata. Ini untuk memasukkan pengimbas cap jari, di sebelah kanan tempat ibu jari secara semula jadi duduk.

Ulasan Sony Xperia Z5 Compact

Hasilnya adalah penyataan bagi saya. Saya terbiasa membuka kunci Bluetooth dengan Android Wear yang agak tidak boleh dipercayai, tetapi dapat dengan cepat sampai ke skrin utama dengan sentuhan ibu jari yang ringan adalah sesuatu yang sukar saya tinggalkan. Sebaliknya, saya pasti tidak akan ketinggalan kedudukan volume rocker pada telefon ini: ia berada di sebelah kanan bawah, yang hanya pelik untuk menjadi pelik.

Salah satu titik penjualan utama telefon bimbit Xperia dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah kalis airnya, dengan Sony yang mempunyai kemampuan untuk merakam video di bawah air dengan model sebelumnya.

Cadangan itu telah diam-diam ditarik dari semua bahan pemasaran Sony kali ini, tetapi telefon ini mengekalkan penarafan IP56 / IP68, yang bermaksud bahawa ia akan bertahan atau dua.

Spesifikasi Sony Xperia Z5 Compact

Pemproses

Octacore (quad 2GHz dan quad 1.5GHz), Qualcomm Snapdragon 810

Ram

2GB

Saiz skrin

4.6inci

Resolusi skrin

720 x 1,280, 323 ppi

Jenis skrin

IPS

Kamera depan

5.1MP

Kamera belakang

23MP (f / 2, fasa mengesan autofokus, OIS)

Kilat

LED

GPS

Ya

Kompas

Ya

Penyimpanan

32GB

Slot kad memori

MikroSD

Wi-Fi

802.11ac

Bluetooth

Bluetooth 4.1, A2DP, apt-X

NFC

Ya

Data tanpa wayar

4G

Saiz (WDH)

76 x 7.8 x 154mm

Berat

138g

Sistem operasi

Android 5.1.1 Lollipop

Saiz bateri

2,700mAh

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found