Ulasan Sony Xperia XA2: Sony kini serius mengenai jarak pertengahan

Ulasan Sony Xperia XA2: Sony sekarang serius mengenai jarak pertengahan

Gambar 1 daripada 25

xperia_xa2_with_award

sony_xperia_xa2_review _-_ 9
sony_xperia_xa2_review _-_ 8
sony_xperia_xa2_review _-_ 13
sony_xperia_xa2_review _-_ 14
sony_xperia_xa2_review _-_ 15
sony_xperia_xa2_review _-_ 16
sony_xperia_xa2_review _-_ 17
sony_xperia_xa2_review _-_ 18
sony_xperia_xa2_review _-_ 19
sony_xperia_xa2_review _-_ 20
sony_xperia_xa2_review _-_ 21
sony_xperia_xa2_review _-_ 10
sony_xperia_xa2_test_shot_2
sony_xperia_xa2_test_shot_3
sony_xperia_xa2_test_shot_4
sony_xperia_xa2_review _-_ 5
sony_xperia_xa2_review _-_ 6
sony_xperia_xa2_review _-_ 7
sony_xperia_xa2_review _-_ 11
sony_xperia_xa2_review _-_ 12
sony_xperia_xa2_review _-_ 1
sony_xperia_xa2_review _-_ 2
sony_xperia_xa2_review _-_ 3
sony_xperia_xa2_review _-_ 4

Sony Xperia XA2 adalah yang terbaru dalam barisan panjang telefon bimbit Sony yang saya kaji sejak bergabung dengan Alphr dan, dalam mencarinya untuk artikel ini, itu merangkumi pasangan yang saya bahkan tidak ingat memegang. Rentetan nombor dan huruf yang pelik, bentuk sudut yang biasa, alat yang boleh dipercayai (tetapi sering terlalu mahal) dan kesimpulan yang tidak dapat dielakkan bahawa "tidak mengapa, tetapi anda mungkin lebih baik membeli X, Y atau Z yang lebih murah / lebih baik" bermaksud bahawa tidak ramai yang menonjol.

XA2, bagaimanapun, adalah peranti Sony pertama sejak Xperia Z5 Compact yang menawan yang sebenarnya saya gunakan untuk sementara waktu setelah semakan tersebut diajukan dan diterbitkan. Ini adalah telefon pintar yang cantik dan luar biasa untuk peranti Sony pertengahan, dengan harga yang berpatutan.

Ini terasa seperti Sony memandang serius pasaran midrange dan, memandangkan betapa kompetitifnya hal-hal yang paling hebat sekarang, di mana syarikat itu menegaskan bahawa kacang ajaib 4Knya suatu hari nanti dapat tumbuh menjadi sesuatu yang menyaingi Samsung, yang mungkin hanya menjadi langkah utama.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Sony Xperia XA2 Ultra

Ulasan Sony Xperia XA2: Reka bentuk [galeri: 2]

Sekiranya anda pernah melihat telefon bimbit Sony dalam tiga atau empat tahun kebelakangan ini, anda tahu apa yang diharapkan, kerana pada reka bentuknya hampir tidak bergerak. Sisi ini sedikit lebih bulat kali ini tetapi masih bersudut - lebih dekat dengan bata daripada banyak telefon moden tetapi bata nipis yang agak ramping. Ia boleh terasa sedikit runcing di tangan atau poket tetapi tidak sebanyak model XA2 Ultra yang lebih besar atau Sony yang lebih lama.

Walaupun dari sudut, ia kelihatan premium, hanya sentuhan yang lebih keras dan - berani saya katakan - seperti perniagaan daripada saingan pada harga ini. Sekiranya terdapat satu kelebihan positif dari konsistensi gaya Sony yang kaku, tidak banyak yang boleh dipisahkan dari model XZ yang lebih mahal dari luar. Sensor cap jari telah dipindahkan ke kedudukan yang sedikit kurang berguna (ada di plat belakang, bukan di sisi), tetapi anda mesti menjadi telefon pintar yang obsesif untuk melihatnya dari 20 langkah.

Bezel memuncak dan mengekor layar tetapi, ke kiri dan kanan, layar membentang hampir ke tepi. Pengecasan USB Type-C ada di sini, tentu saja, seperti bicu fon kepala 3.5mm. Terdapat juga ruang untuk pengembangan kad microSD, walaupun dengan bingung anda memasangkan kad itu dalam slot kunci musim bunga dan bukannya dulang, walaupun ia berada di bawah penutup yang sama dengan kad SIM berasaskan dulang. [Galeri: 4]

Anda mungkin menganggap ini lebih mudah untuk mengakses kad microSD anda, tetapi tidak - tanggalkan penutup, dan kad SIM anda juga keluar dan, ini adalah telefon Sony, yang menyebabkan telefon anda dimulakan semula. Namun, ini hanyalah satu kesulitan kecil, jadi ini bukan penghujung dunia.

Satu lagi masalah (sangat kecil) yang saya ada dengan reka bentuknya ialah parutan pembesar suara di bahagian atas, yang dalam tetapi nipis. Ketipisan menjadikannya hampir tidak dapat dilihat, bukan kerana parut dan kotoran itu kelihatan menarik. Dan kerana sangat nipis, agak sukar untuk menjaga kebersihan.

Ulasan Sony Xperia XA2: Paparan [galeri: 8]

Sekiranya anda melihat dengan baik pada skrin 18: 9 yang baru ini, anda pasti ingin mencari di tempat lain (bolehkah saya mencadangkan Honor 7X, yang mempunyai ini dalam kurungan harga yang sama). Sekiranya anda berpuas hati dengan paparan 1080p 16: 9 klasik, maka Xperia XA2 adalah persembahan yang sangat mantap.

Telefon ini hanya berukuran 5.2 inci, yang mungkin terdengar gergasi beberapa tahun yang lalu tetapi masa tidak menunggu telefon bimbit, yang bermaksud 1080p cukup. Serius, tidak mengapa. Kecuali jika anda merancang untuk menggali VR anda tidak akan melihat perbezaan antara ini dan sesuatu dengan lebih banyak piksel. Saya biasanya tidak akan memukul perkara ini dengan begitu agresif, tetapi ada kemungkinan seseorang dari Sony akan membaca dan saya ingin menekankan bahawa mereka mengejar 4K pada skrin kecil adalah sama sekali tidak berguna.

Bagaimanapun, anda adalah jenis yang masuk akal sehingga anda tahu bahawa skrin yang bagus merangkumi tiga perkara: liputan, kecerahan dan kontras sRGB. Dan pada setiap metrik, XA2 lebih tinggi daripada berat £ 300. Dengan mod paparan "Super Vivid" lalai, 96.5% spektrum warna sRGB ditutup, dengan kontras terhormat 1,167: 1. Kecerahan puncak 507cd / m2 bermaksud ia juga dapat dibaca dengan sempurna pada hari yang cerah dan hanya itu yang anda boleh minta.

Berbanding dengan Honor 7X yang disebutkan di atas, ia jauh lebih bertenaga tetapi mempunyai kontras yang lebih sedikit. Anda boleh memilih mana yang lebih penting bagi anda, tetapi secara peribadi, saya menyokong Xperia, semuanya sama.

Yang mana tentu saja, tidak.

Ulasan Sony Xperia XA2: Prestasi [galeri: 9]

Anda tidak mendapat prestasi hebat dunia dengan harga £ 300 tetapi kebanyakan orang akan menganggap Sony Xperia XA2 boleh diterima dengan baik untuk kegunaan seharian. Ia dikuasakan oleh pemproses jarak pertengahan terbaru Qualcomm: Snapdragon 635 octa-core 1.95GHz yang disokong oleh RAM 3GB dan penyimpanan onboard 32GB.

Maksudnya secara nyata ialah anda melihat telefon bimbit yang sedikit lebih pantas daripada HTC U11 Life (349 £) dan Honor 7X (£ 270) yang sangat baik, tetapi lebih perlahan daripada Moto Z2 Play (£ 300) dan Huawei Penghormatan 9 (£ 380) Ini, memberi atau mengambil sedikit kesalahan, sama dengan kakaknya, Xperia XA2 Ultra (£ 379).carta2

Itu meletakkan Sony di perairan yang belum dipetakan: menjadi pilihan nilai dalam jadual liga telefon pintar, nampaknya mencapai keseimbangan yang tepat antara harga dan prestasi.

Namun, ini bukan telefon untuk anda jika anda ingin bermain permainan mudah alih intensif terkini. Manakala suka Perkataan dengan Rakan dan Candy Crush Saga akan berprestasi tanpa sebarang masalah, anda akan merasa sukar Asfalt atau Tempur Moden 5. Begitu juga, prestasi baik-baik saja dengan penggunaan biasa, tetapi cuba lakukan banyak tugas dan perkara-perkara akan mendapat kejayaan. Tetapi sekali lagi: apa yang anda harapkan untuk telefon pintar bernilai £ 300?carta_5_

Hayat bateri cukup mengagumkan dan, walaupun berjaya selama 14 jam dan 27 minit dalam ujian bateri video gelung standard kami dalam mod penerbangan dengan skrin ditetapkan ke kecerahan 170cd / m2, secara anekdot ini adalah telefon yang akan berjaya melayari dua hari dengan penggunaan yang berhati-hati. Pada masa penulisan, sepuluh jam 40 minit sejak pengisian penuh terakhir, telefon bimbit saya mempunyai 67% hayatnya dan, pada penggunaan semasa, aplikasi pengurusan kuasa telefon ini menganggapnya akan bertahan selama 22 jam lagi.carta4

Namun, ada satu titik kecil pada buku salinan Xperia XA2: ia mempunyai banyak omong kosong yang dipasang secara lalai. Untuk menjadi jelas, semua ini tidak wajib dan semuanya boleh dinyahpasang tetapi syarikat mesti tahu bahawa menggabungkan Kobo dan Amazon Kindle di telefon secara lalai adalah berlebihan dan bahawa beberapa pemberitahuan tawaran dari Xperia Lounge adalah semua orang yang benar-benar dapat menerima sebelum membunuhnya dengan api.

Ulasan Sony Xperia XA2: Kamera [galeri: 11]

Kamera sering menjadi titik lemah dalam kamera jarak pertengahan, dengan pengeluar memilih untuk melakukan bamboozle dengan jumlah megapiksel yang besar, daripada memberikan prestasi yang baik. Snapper belakang f / 2.0 23 megapiksel mungkin membuat anda berfikir bahawa Sony telah melakukan perkara yang sama. Nasib baik, ini tidak berlaku.

Kamera utama mempunyai sensor 1 / 2.3in, autofokus fasa-pengesanan dan lampu kilat LED satu warna dan hasilnya memang sangat bagus - sekurang-kurangnya dalam keadaan luar yang terang. Seperti yang anda lihat dari gambar di bawah ini, kedua-dua awan dan batu bata yang bijak dipetik dengan kesetiaan yang sangat baik. [Galeri: 13]

Dalam cahaya yang rendah, ini adalah kisah lain, dengan artifak mampatan dan bunyi kroma muncul tetapi, memandangkan banyak kamera telefon bergelut dengan masalah ini hingga tahap tertentu, tidak menghairankan bahawa Sony Xperia XA2 tidak sempurna di sini.

Bagi video, XA2 dapat merakam video 4K hingga 30fps tetapi tidak begitu jelas. Anehnya, mod 4K disembunyikan di bahagian mod kreatif pada aplikasi kamera. Itulah isu pertama. Yang seterusnya ialah anda tidak dapat merakam 1080p pada 60fps dengan penstabilan gambar SteadyCam Sony yang hebat diaktifkan. Itu menurunkan kadar bingkai hingga 30fps dan yang sama berlaku untuk rakaman HDR. Sekali lagi, baik untuk kebanyakan orang - terutama pada harga ini - tetapi sedikit mengecewakan.

Ulasan Sony Xperia XA2: Keputusan [galeri: 7]

Dari meninjau banyak telefon Xperia selama bertahun-tahun, saya mengharapkan kesimpulan saya di sini lebih kurang sama.

Lihat ulasan Honor 7X yang berkaitan: Temui ulasan utama bajet baru Sony Xperia XA2 Ultra: Ulasan pintar OnePlus 5T telefon pintar yang hebat dan hebat: Telefon hebat tahun lalu telah dirampas oleh OnePlus 6

Itu tidak berlaku dengan Xperia XA2. Dengan harga £ 300, anda mempunyai telefon bimbit dengan harga yang sangat berpatutan yang hampir tidak boleh menjejaskan kaki anda. Ia kelihatan bahagiannya, memiliki layar yang sangat bagus dan kamera yang berkinerja luar biasa dalam keadaan terang.

Hanya ada satu helai dalam salap: Honor 7X yang sedikit lemah dengan harga 30 £ lebih murah dan baru-baru ini dapat dilihat dengan harga hanya £ 240. Ia juga mempunyai salah satu skrin 18: 9 yang baru, jika itu penting bagi anda.

Namun, bagi saya secara peribadi, Xperia XA2 adalah telefon pintar yang sangat baik dan secara serius membuat saya mempertimbangkan Sony apabila kontrak saya tamat dalam masa empat bulan. Syabas, Sony.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found