Cara Menyiapkan PlayStation VR: Mulakan dengan PSVR di PS4

Sekiranya anda membeli PlayStation VR (PSVR), anda tidak mahu membuang masa anda untuk memikirkan cara menyambungkannya ke PlayStation 4 (PS4) anda; anda hanya mahu bermain beberapa permainan VR terbaik yang ada. Syukurlah, Sony mempermudah untuk menyambungkan set PSVR ke PlayStation 4 dan PlayStation 4 Pro dengan kerumitan minimum.

Cara Menyiapkan PlayStation VR: Mulakan dengan PSVR di PS4

Untuk membingungkan perkara, sebenarnya ada dua jenis alat dengar PlayStation VR, termasuk CUH-ZVR1 dan CUH-ZVR2. Tahap penyiapan awal untuk kedua-duanya sama, tetapi berbeza-beza menjelang akhir proses. The CUH-ZVR1 mempunyai penutup gelongsor pada unit pemproses dan butang kuasa ada pada kabel sambungan alat dengar. The CUH-ZVR2 tidak mempunyai penutup gelongsor pada unit pemproses dan butang kuasanya langsung pada alat dengar. ZVR2 juga mampu melewati HDR, menjadikannya model yang lebih baik untuk digunakan dengan PS4 Pro dan TV 4K berkilat anda. Pastikan anda tahu model mana yang anda ada.

Anda juga memerlukan Kamera PS agar PlayStation VR berfungsi. Ini tidak tersedia sebagai standard dengan set PSVR, tetapi anda boleh membeli paket Starter Kit yang merangkumi satu.

Cara Menghubungkan PlayStation VR

Sebelum anda menyiapkan PlayStation VR, pastikan PS4 dan TV anda dimatikan. Sekiranya anda membeli PS4 dengan PlayStation VR, anda mesti menyediakan konsol terlebih dahulu.

 1. Sambungkan unit pemproses PSVR ke TV anda. Sebaiknya gunakan kabel HDMI yang lebih panjang yang disertakan dengan PS4 untuk ini.

  Sumber: playstation.com

 2. Sambungkan Kamera PS ke PS4. Sony mengesyorkan meletakkan kamera sekurang-kurangnya 1.4 meter (kira-kira 4 kaki 7 inci) dari tanah.

  Sumber: playstation.com

 3. Sambungkan unit PSVR ke belakang konsol PS4 anda menggunakan kabel HDMI yang disediakan (berlabel # 1) dan ke bahagian depan konsol menggunakan kabel USB (berlabel # 2).

  Sumber: playstation.com

 4. Gunakan kabel kuasa AC (berlabel # 3) untuk memasang unit pemproses ke soket kuasa. Ingat, anda perlu memastikan PS4 disambungkan ke outlet.

  Sumber: playstation.com

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan Pemasangan PSVR Sony.

Dari sini, proses untuk menyiapkan PlayStation VR sedikit berbeza antara model.

BACA SETERUSNYA: Permainan PlayStation VR terbaik tahun 2018

Cara menyambung PlayStation VR: CUH-ZVR1

 1. Kabel alat dengar CUH-ZVR1 VR dilengkapi alat kawalan jauh sebaris, yang mempunyai butang kuasa di atasnya. Cari bicu fon kepala pada alat kawalan jauh dan sambungkan fon kepala anda.

 2. Pasang dua kabel sambungan HDMI PSVR (berlabel # 4). Untuk melakukan ini, anda perlu menggeser penutup port HDMI VR (seluruh bahagian kanan unit pemproses VR) kembali untuk memaparkan soket. Padankan empat simbol PS dengan rakan sejawatnya pada kabel, dan kemudian geser penutup port kembali ke tempatnya.

 3. Sambungkan hujung kabel sambungan PSVR HDMI yang lain ke kabel alat dengar (berlabel # 5), pasangkan simbol dengan tepat.

 4. Hidupkan TV terlebih dahulu, kemudian PS4 anda. Setelah peranti ini dihidupkan, hidupkan PSVR dengan butang kuasa pada alat kawalan jauh sebaris. Lampu biru di bahagian atas ikat kepala menyala apabila sudah siap digunakan.

 5. Anda akan diminta untuk mengemas kini atau memuat turun Perisian Perisian PlayStation VR. Anda memerlukan sambungan internet untuk ini, tetapi tidak memerlukan masa yang lama.

 6. Baca dan ikuti arahan di skrin untuk mengkonfigurasi dan mengoptimumkan alat dengar VR anda dengan betul.

Cara menyambung PlayStation VR: CUH-ZVR2

 1. Kabel alat dengar CUH-ZVR2 VR tidak termasuk alat kawalan jauh sebaris dengan bicu fon kepala seperti CUH-ZVR1 tetapi sebaliknya mempunyai soket pada ikat kepala. Cari bicu fon kepala dan sambungkan fon kepala anda.

 2. Masukkan dua kabel alat dengar PSVR (berlabel # 4) ke dalam unit pemproses. CUH-ZVR2 tidak mempunyai penutup port gelangsar seperti model CUH-ZVR1. Padankan empat simbol PS pada setiap palam dengan yang sama yang terdapat pada unit pemproses.

 3. Hidupkan TV, kemudian PS4. Setelah peranti dihidupkan, hidupkan PSVR menggunakan butang kuasa pada alat dengar. Apabila peranti siap, lampu biru di bahagian atas ikat kepala akan terpapar.

 4. Ikuti arahan di skrin untuk mengkonfigurasi dan mengoptimumkan alat dengar VR dengan betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found