Ulasan Sony VAIO Fit 13A multi-flip

Ulasan Sony VAIO Fit 13A multi-flip

Gambar 1 dari 7

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
Multi-flip Sony VAIO Fit 13A
£ 1000 Harga semasa dikaji

Sudah beberapa saat dalam pembuatannya, tetapi Sony akhirnya menemui jawapannya kepada rangkaian peranti Windows 8 hibrida IdeaPad Yoga. Multi-flip VAIO Fit 13A menikahi tokoh kelas Ultrabook yang tampan dengan engsel tersembunyi yang cerdik yang membolehkannya berubah menjadi tablet 13.3in.

Satu-satunya petunjuk untuk identiti kembar VAIO Fit 13A adalah fisur yang berjalan di tengah-tengah penutupnya - di sinilah engsel untuk paparan dua kedudukan komputer riba tersembunyi.

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A

Lepaskan kait di atas papan kekunci dan layar berputar hingga 180 darjah, magnet kuat menyentuhnya ke tempatnya. Setelah selesai, anda boleh melipat layar rata ke badan komputer riba dan menggunakannya sebagai tablet, atau memiringkannya dan menggunakan pangkalan papan kekunci sebagai dudukan.

Ini adalah muslihat pesta yang pernah kita lihat sebelumnya dalam Sony 14in VAIO Fit 14A multi-flip, tetapi VAIO Fit 13A multi-flip jauh lebih ringan dan lebih mudah alih, berukuran 18mm tebal dan berat hanya 1.29kg.

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A

Skrin sentuh 13.3 inci wajar menjadi pusat perhatian. Ia adalah panel IPS yang menyediakan resolusi Full HD yang tajam, dan kecerahan maksimum 313cd / m [sup] 2 [/ sup] dan nisbah kontras 826: 1 dipadankan dengan palet warna yang jelas. Ini adalah salah satu daripada beberapa paparan komputer riba yang merangkumi keseluruhan gamut sRGB.

Ia sangat tepat: kami mengukur rata-rata Delta E 3.1 yang mengagumkan, memastikan gambar dan video akan kelihatan seperti yang diharapkan. Terdapat stylus yang disediakan di dalam kotak, yang memberikan sokongan dakwat dan tulisan tangan yang sensitif terhadap tekanan. Satu-satunya titik negatif adalah bahawa corak grid samar lapisan pendigitan dapat dilihat, tetapi memandangkan kualiti di tempat lain, ini dapat dilupakan.

Tidak ada Ultrabook yang memiliki banyak port, tetapi Sony cukup lengkap. Terdapat dua port USB 3, output HDMI, pembaca kad SD dan bicu set kepala 3.5mm yang tersebar di pinggir langsingnya, dan penyediaan wayarles 802.11abgn dwi-jalur, kuku Bluetooth 4 dan NFC yang paling penting.

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A

Luangkan sedikit masa lagi dengan Sony, dan kekurangannya ke permukaan. Prestasi adalah yang pertama menderita. Dalam ujian kami, peminat Sony yang bersusah payah memastikan CPU Haswell tetap dikawal: para peminat berlari hampir setiap hari dalam penggunaan sehari-hari, dan berputar dengan bising semasa sesi penanda aras. Hanya setelah kami menggunakan mod senyap Sony, para peminat menjadi senyap, tetapi ini memberi kesan buruk pada prestasi, sehingga memaksimumkan CPU hingga 800MHz.

Walaupun mod Prestasi Sony diaktifkan, kami mencatat prestasi yang sedikit lebih rendah daripada dengan pesaing yang ditentukan sama: VAIO Fit 13A multi-flip menjaringkan 0,57 di Tanda Aras Dunia Sebenar kami. Kami mengesyaki hasil ini disebabkan CPU berjalan terlalu panas untuk menggunakan Turbo Boost dengan berkesan. Sebagai perbandingan, Microsoft Surface Pro 2 dan Samsung Ativ Book 9 Plus semuanya mempunyai prosesor i5 Haswell yang sama dan mencapai skor penanda aras masing-masing 0,59, 0,61 dan 0,64.

Intel, Haswell melakukan yang terbaik untuk meningkatkan stamina Sony. Dengan kecerahan skrin yang redup hingga 75cd / m2, dan Wi-Fi dimatikan, multi-flip VAIO Fit 13A berlangsung selama 7 jam 25 minit dalam ujian bateri penggunaan cahaya kami. Itu boleh diterima, tetapi bukan yang terbaik yang pernah kita lihat.

Multi-flip Sony VAIO Fit 13A

Sayangnya - dan sama seperti yang kita dapati dengan kakaknya - keseluruhan reka bentuk tidak banyak yang diharapkan. Bahagian tepi papan kekunci logam yang tajam kadang-kadang menangkap pergelangan tangan, dan kerana lapisan logam sedikit menutup bahagian sisi Sony, ia boleh menghalang peranti USB yang lebih chunkier atau bicu fon kepala 3.5mm.

Kualiti binaan dapat ditingkatkan. Pangkalannya melentur dengan mudah ke sana kemari, dan pemberian yang ketara di panel papan kekunci membuat setiap ketukan kekunci merasa mati dan kurang merasa. Pad sentuh tanpa butang juga tidak mengesankan, dan kita sering mendapati diri kita mengulanginya berkali-kali untuk mendaftar klik kiri dan kanan - pemandu boleh membetulkan masalah pada waktunya, tetapi buat masa ini mengecewakan.

Multi-flip VAIO Fit 13A menarik, baik secara visual dan fizikal, tetapi ia menunjukkan persembahan yang tidak konsisten. Reka bentuk engsel yang elegan dan paparan yang indah didatangkan oleh negatif seperti kipas penyejuk yang bising dan kualiti binaan yang tidak kemas. Ada janji di sini, tetapi jika anda menggunakan peranti hibrid, Dell XPS 12 adalah pembelian yang jauh lebih baik.

Jaminan

Jaminan 2 thn kembali ke pangkalan

Spesifikasi fizikal

Dimensi 377 x 254 x 18 mm (WDH)
Berat 1,290.000kg
Berat perjalanan 1,640.0kg

Pemproses dan ingatan

Pemproses Intel Core i5-4200U
Kapasiti RAM 8.00GB
Jenis memori DDR3

Skrin dan video

Skrin resolusi melintang 1,920
Skrin resolusi menegak 1,080
Resolusi 1920 x 1080
Chipset grafik Grafik Intel HD 4400
Keluaran HDMI 1

Pemacu

Cakera Keras Samsung SSD
Kapasiti bateri 3,140mAh
Harga bateri ganti termasuk PPN £0

Rangkaian

Sokongan 802.11a iya
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan iya
Sokongan Bluetooth iya

Ciri-ciri lain

Bicu audio 3.5mm 1
Pembaca kad SD iya
Jenis peranti penunjuk Pad sentuh
Kamera web bersepadu? iya
Peringkat megapiksel kamera 0.9mp

Ujian bateri dan prestasi

Hayat bateri, penggunaan ringan 7jam 25min
Tetapan rendah prestasi 3D (crysis) 21fps
Tetapan prestasi 3D Rendah
Skor Penanda Aras Dunia Nyata keseluruhan 0.57
Skor respons 0.84
Skor media 0.55
Skor berbilang tugas 0.32

Sistem operasi dan perisian

Sistem operasi Windows 8 64-bit
Keluarga OS Windows 8

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found