Ulasan Sony Ericsson Xperia X1

£ 489 Harga semasa dikaji

Semakin banyak pengeluar menentukan skrin beresolusi tinggi di telefon pintar kelas atas mereka. Xperia X1 yang dinanti-nantikan adalah satu daripada empat di Makmal ini untuk melakukannya, sepadan dengan HTC Touch HD untuk resolusi semata-mata pada 480 x 800.

Ulasan Sony Ericsson Xperia X1

Tetapi kami tidak begitu terkesan dengan X1 kerana layar, hanya 3in dari sudut ke sudut, tidak cukup besar untuk memanfaatkannya. Pada ukuran ini, resolusi tinggi boleh menjadi keburukan daripada kelebihan, terutamanya kerana Windows Mobile 6.1 Professional yang mendasari antara muka yang berpandukan jari telefon pintar ini.

Dan antara muka itu tidak banyak membantu. Kami menyukai kenyataan bahawa anda boleh memilih antara pelbagai jenis susun atur skrin utama dan memuat turun yang baru secara percuma, tetapi setelah anda melangkaui pemilihan program asas, hubungan dan pengurusan media, anda akan terjebak dengan Windows Mobile. Untuk memburukkan lagi keadaan, kawalan lima arah sensitif sentuh di bawah skrin tidak menjadikannya lebih mudah daripada skrin sentuh untuk menavigasi. Penambahbaikan antara muka pengguna tersebut tidak begitu baik. Ketukan ke panel sering mengakibatkan kelewatan kedua atau dua, yang mengecewakan, walaupun menekan butang panggilan pengambilan sekurang-kurangnya memunculkan skrin dail dengan serta-merta.

Sayang sekali, kerana ada banyak perkara yang disukai di tempat lain. Binaannya kukuh dengan bahagian belakang papan kekunci logam dan aluminium yang disikat. Papan kekunci itu sendiri cukup bagus: kekunci dipisahkan dengan baik, mempunyai klik yang baik dan susun aturnya masuk akal.

Senarai perkakasan yang ditawarkan sangat mengagumkan seperti kebanyakan telefon mewah lain di sini, dengan HSDPA, GPS dibantu, Wi-Fi, Bluetooth dan penala radio FM. Terdapat alat dengar berwayar berkualiti tinggi - yang terbaik di sini - serta soket fon kepala 3.5mm, dan jangka hayat bateri dihormati pada 70 jam 42 minit.

Tetapi masalah kebolehgunaan tidak akan hilang dan, ditambah dengan harga yang tinggi, cukup untuk mendorong telefon ini ke senarai pesaing bulan ini.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak
Caj bulanan kontrak
Tempoh kontrak 18 bulan
Pembekal kontrak T-Mudah Alih

Hayat Bateri

Masa bercakap, dipetik 10jam
Bersedia, dipetik 35 hari

Fizikal

Dimensi 80 x 111 x 24 mm (WDH)
Berat 145g
Skrin sentuh iya
Papan kekunci utama Fizikal

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM 256MB
Saiz ROM 512MB
Peringkat megapiksel kamera 3.2MP
Kamera menghadap ke hadapan? iya
Rakaman video? iya

Paparan

Saiz skrin 3.0in
Resolusi 480 x 800
Mod lanskap? iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetooth iya
GPS bersepadu iya

Perisian

Keluarga OS Windows Mudah Alih

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found