Berapa harga sebotol air di Stesen Angkasa Antarabangsa?

Air adalah salah satu sumber yang paling banyak di planet kita, dengan kira-kira dua pertiga permukaan Bumi di bawah air. Kelimpahannya sangat penting untuk kelangsungan hidup kita yang berterusan, dengan rata-rata orang perlu minum kira-kira setengah gelen air sehari. Oleh yang demikian, kita - paling tidak di dunia maju - hanya tinggal sedikit dari bekalan air yang sudah siap. Kita boleh membeli sebotol air dari kedai sudut dengan harga hanya 99 p.

Lihat senapang Space yang berkaitan bukan kembali kepada angkasawan bersenjata Alkohol di ruang angkasa: Dari anggur persekutuan hingga wiski sifar graviti

Untuk

Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), yang mengorbit Bumi pada jarak hanya 17.100 mph, kedai sudut terdekat terletak sekitar 230 batu jauhnya, dan tidak mudah dijangkau. Anda tidak boleh keluar dari pintu dan masuk ke kedai. Tidak kecuali anda memakai sut vakum dan mempunyai modul roket ruang dan pendaratan.

Hidup di lokasi yang terpencil dan tidak ramah, air menjadi barang komoditi di ISS, di mana harganya berharga lebih kurang $ 10,000 USD (sekitar £ 7,000) untuk sebotol air. Untuk meletakkan ini dalam perspektif, hidangan air berharga $ 3,000 (£ 2,000) di ISS adalah ratusan kali lebih mahal daripada satu liter premium lager di pub tempatan anda. Walau bagaimanapun, pandangannya pasti lebih baik di ISS.sunrise_over_ear__international_space_station

Tunggu ... berapa?

"Ruang kargo adalah premium, dan setiap barang perlu dikenakan biaya untuk memastikan nilai untuk uang"

Sebilangan besar kos berpunca dari seberapa mahal untuk menyediakan bekalan keperluan ISS. Setiap bekalan yang dijalankan ke ISS berharga beberapa juta dolar, dengan pelancarannya sendiri berharga hingga setengah juta dolar. Oleh itu, ruang kargo adalah premium, dan setiap barang perlu dikenakan biaya untuk memastikan nilai untuk uang, dengan melihat berat, jumlah dan keperluan setiap barang.

Pada asalnya, program Space Shuttle akan menyediakan bekalan tetap ke ISS. Ini walaupun Space Shuttle mahal untuk dijalankan, berharga $ 500,000,000 (hampir £ 350,000,000) untuk dilancarkan, berbanding dengan kos $ 300,000,000 (lebih dari £ 200,000,000) untuk melancarkan roket yang lebih kecil seperti Space-X atau Orbital ATK. Walau bagaimanapun, Space Shuttle dapat membawa 50,000 lb (lebih dari 20 tan) kargo, berbanding dengan 5,000 lb di roket. Ini disebabkan oleh ruang kargo khusus di Space Shuttle. water_bottle_cost_iss

"Untuk setiap pesawat ulang-alik yang saya lancarkan ke angkasa, saya sekarang harus menghantar sepuluh roket yang lebih kecil dari Rusia atau Amerika Syarikat," kata Dr Ravi Margasahayam, Jurutera Keselamatan Muatan dengan NASA dan ketua bersama panel Kajian Keselamatan Darat untuk Ruang Antarabangsa Stesen.

Oleh itu, menjadi semakin sukar untuk membekalkan ISS secara langsung dengan semua keperluan air mereka. Pada asalnya, NASA akan menggunakan pesawat ruang angkasa untuk membekalkan ISS dengan air setiap dua hingga tiga bulan, dengan air yang dibawa dalam beberapa beg, masing-masing seberat 90lb (kira-kira 40kg).

Oleh kerana sistemnya menjadi lebih cekap, NASA sekarang hanya perlu mengirim roket setiap tiga hingga enam bulan. Ini juga meningkatkan keselamatan, kerana terdapat kemalangan dengan pelancaran Space, X-7 dan Orbital ATK Antares. bagaimana_much_does_water_cost_for_astronauts

Setiap perjalanan bekalan membawa hingga 400 gelen air. Air ini tidak dimaksudkan untuk memenuhi semua keperluan angkasawan hingga bekalan berikutnya berjalan, tetapi bertujuan untuk menambah simpanan air ISS. Daripada hanya bergantung pada air yang disediakan oleh NASA dan Roscosmos (Agensi Angkasa Persekutuan Rusia), ISS menerapkan satu siri sistem pengambilan air dan kitar semula untuk menyediakan angkasawan H20.

Tidak ada yang sia-sia

"Tidak ada yang tersisa. Malah tikus makmal menyumbang air kencing mereka "

Oleh kerana ia adalah sumber yang sangat berharga di ruang angkasa, sistem penambakan air mengambil kelembapan dari semua sumber yang mungkin ada di ISS, dari pemeluwapan dan kelembapan, melalui air mandi dan kebersihan mulut, hingga keringat dan air kencing. Tidak ada yang terpinggir. Malah tikus makmal menyumbang air kencing mereka. "Satu manusia sekitar 72 tikus, sejauh penambakan air," kata Margasahayam.

Pada masa ini, sistem penambakan air menuai 93% air sisa, dengan baki 7% hilang melalui sekatan udara dan kotoran. Walaupun demikian, ISS mengitar semula kira-kira 3.6 gelen air setiap hari.

Oleh kerana sistem penambakan dan kitar semula air dikongsi bersama oleh kedua-dua belah pihak, tidak dapat dielakkan bahawa angkasawan Amerika akan memakan wee Rusia dan angkasawan Rusia akan memakan wee Amerika, yang merupakan yang pertama dalam hubungan antarabangsa.

"Walaupun terdapat sumber air yang kurang menyelerakan, air di ISS lebih bersih daripada air minum kami di Bumi"

Walaupun terdapat sumber air yang kurang menyelerakan, air di ISS lebih bersih daripada air minuman kita di Bumi. Ini disebabkan oleh proses kitar semula air ISS, yang sebahagiannya meniru proses penyejatan dan pemendakan air di planet kita. Daripada hanya menyaring air, air sisa dikumpulkan dan dikurangkan menjadi atom komponennya, di mana atom hidrogen (H) dan oksigen (O) digabungkan bersama untuk menghasilkan air tawar. Oleh itu, angkasawan tidak mempunyai masalah untuk minum air, walaupun asalnya kurang sedap seperti peluh dan air kencing.

Seperti juga sistem kitar semula dan penambakan air di Stesen Angkasa Antarabangsa, NASA menggunakan kaedah yang disebut reaksi Sabatier untuk membuat air dari hidrogen dan karbon dioksida yang dihembuskan. Hidrogen adalah produk sampingan dari Sistem Penjanaan Oksigen, yang menggunakan elektrolisis untuk menukar air menjadi oksigen dan hidrogen. Sebelumnya, hidrogen ini dibuang ke angkasa, kerana berbahaya untuk menyimpan dalam jumlah besar, tetapi sekarang disalurkan terus ke Reaktor Sabatier. kos_pada_ air_on_tetapi

Ke depan, sistem Sabatier ini akan memainkan peranan penting dalam misi Mars yang dirancang pada masa akan datang. Memandangkan Marikh terletak kira-kira 225,000,000km (hampir 140,000,000 batu) jauhnya, diperlukan enam hingga sembilan bulan untuk mencapai planet merah. Apabila anda turut serta dalam perjalanan pulang, mungkin 18 bulan atau lebih sebelum angkasawan kembali ke Bumi.

Bersedia untuk Marikh

Atas sebab ini, NASA tidak hanya berusaha menjadikan sistem penambakan air dan kitar semula menjadi lebih efisien, tetapi juga meneliti sistem penghasil air. "Kami dapat menghasilkan metana [dan juga air] dari reaksi Sabatier, dan metana dapat digabungkan dengan karbon dioksida di Marikh untuk mengubahnya menjadi air," jelas Margasahayam. water_cost_on_the_international_space_station

"Apa yang dulu merupakan produk sampingan dari proses pengeluaran oksigen sekarang menjadi alat di mana bekalan air tambahan dapat dihasilkan untuk memenuhi keperluan para astronot"

Bagi ISS, apa yang pernah menjadi produk sampingan proses pengeluaran oksigen kini menjadi kaedah di mana bekalan air tambahan dapat dihasilkan untuk memenuhi keperluan angkasawan. Ini seterusnya mengurangkan jumlah air yang diperlukan ISS dari Bumi.

"Setiap kali anda tidak mengambil lebih banyak berat badan, Anda tidak hanya mengurangi volume muatan, tetapi juga mengurangi biaya," jelas Margasahayam. "Anda dapat menggunakan volume itu untuk mengirim sesuatu yang lain ke ruang angkasa, seperti makanan atau eksperimen."

Oleh itu, apabila anda mengeluh mengenai kos bir di pub tempatan anda, fikirkan berapa banyak kos air di ISS, dan minum bir anda tanpa sebarang aduan.

BACA SETERUSNYA: Sejarah ringkas alkohol di ruang angkasa

Imej: Neil Tackaberry dan NASA digunakan di bawah Creative Commons

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found