Suara Tidak Berfungsi di Snapchat - Apa yang Perlu Dilakukan

Sebilangan besar pengguna Snapchat telah mengadu, mendakwa bahawa suara tidak berfungsi pada aplikasinya. Contohnya, mereka mungkin memainkan Video Snap atau cerita Snapchat dan tidak mendengar suara. Ini sebenarnya telah menjadi masalah yang sangat biasa di semua platform media sosial lain (Instagram, Facebook, dll.).

Suara Tidak Berfungsi di Snapchat - Apa yang Perlu Dilakukan

Terdapat banyak kemungkinan penyebab masalah ini. Sebahagian daripada mereka lebih serius daripada yang lain. Nasib baik, ada juga beberapa kaedah mudah yang biasanya menyelesaikan masalah. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda apa yang harus dilakukan apabila suara Snapchat anda berhenti berfungsi.

Terdapat dua kemungkinan penyebab masalah bunyi Snapchat anda. Salah satunya ialah telefon anda; jika ada masalah dengan telefon anda, bunyi lain mungkin tidak akan berfungsi. Masalah lain ialah aplikasi itu sendiri; jika semua aplikasi lain berfungsi dengan baik, kemungkinan masalah perisian. Bergantung pada yang mana satu masalahnya terdapat pelbagai perbaikan.

CATATAN: Kaedah berikut akan berfungsi pada kedua-dua peranti Android dan iOS.

Masalah Dengan Telefon Anda

Untuk mengasingkan masalah dengan suara Snapchat anda, anda mesti terlebih dahulu memahami dari mana masalahnya berasal. Pertimbangkan pilihan penyelesaian masalah ini untuk mencari masalah jika itu adalah peranti anda:

  • Kelantangan - Adakah kelantangan anda ditolak?
  • Nada dering dan amaran lain - Adakah nada dering anda berfungsi? Sekiranya tidak, ini dapat menunjukkan masalah pembesar suara atau tetapan.
  • Kebenaran aplikasi - Apakah Snapchat mempunyai akses ke mikrofon anda dalam tetapan telefon anda?
  • Bluetooth anda dihidupkan dan disambungkan ke peranti rawak.

Masalah Dengan Aplikasi

  • Adakah aplikasi dikemas kini di App Store atau Google Play Store? - Aplikasi yang lapuk mungkin tidak berfungsi dengan baik.
  • Bunyi aplikasi lain berfungsi dengan baik - Adakah YouTube atau Facebook berfungsi dengan baik?
  • DownDetector - Sudahkah anda memeriksa laman web DownDetector untuk sebarang masalah Snapchat?

Sekiranya anda menyempitkan sumber masalah, lebih mudah untuk mencari jalan penyelesaiannya. Mari bercakap mengenai pilihan agar suara anda berfungsi semula.

Memperbaiki Masalah - Telefon Anda

Sekiranya masalahnya terdapat pada telefon anda, berikut adalah beberapa pilihan:

Periksa Mod Senyap Telefon Anda

Anda tidak akan percaya berapa banyak orang yang melupakan ciri asas telefon mereka. Oleh itu, anda harus memeriksa mod Senyap telefon anda sebelum melangkah lebih jauh.

Anda mungkin hanya meletakkan telefon anda dalam mod Senyap secara tidak sengaja dan lupa untuk menghidupkan semula suaranya. Sebilangan besar telefon pintar tidak akan memainkan suara atau suara Snapchat di aplikasi lain apabila mod Senyap dihidupkan.

Untuk memperbaikinya, nonaktifkan mod Senyap telefon anda dan aktifkan pemutaran suara automatik supaya suara sentiasa dimainkan ketika anda memasuki aplikasi Snapchat. Pengguna iPhone harus memeriksa suis togol di sebelah kanan badan telefon (tepat di atas butang kelantangan). Pengguna Android mungkin perlu mengunjungi tetapan mereka untuk memastikan telefon mereka tidak dalam keadaan senyap.

Naikkan Kelantangan Telefon Anda

Terdapat empat tetapan kelantangan yang berbeza di telefon bimbit anda. Tetapan ini adalah Nada Dering, Media, Pemberitahuan, dan Sistem. Anda boleh mengkonfigurasi semuanya mengikut kehendak anda.

Pilihan Media dan Pemberitahuan menarik untuk masalah yang dihadapi. Pastikan kedua-dua pilihan ini mengaktifkan dan menaikkan kelantangan. Anda boleh mengakses konfigurasi ini dengan menekan butang kelantangan telefon anda dan kemudian mengetuk ikon Tetapan yang akan muncul di sebelah Nada Dering.

Tetapan Kelantangan

Anda juga boleh memeriksa video Snapchat tertentu dan menaikkan butang kelantangan sebaik sahaja ia dimainkan. Ini akan meningkatkan kelantangan Media anda dengan segera.

Pengguna iPhone mempunyai pilihan suara yang lebih sedikit daripada pengguna Android. Cukup periksa tetapan ‘Bunyi & Haptik’ untuk memastikan kelantangannya meningkat.

Matikan Bluetooth Telefon Anda

Sekiranya anda telah menyambungkan telefon bimbit anda ke pembesar suara (atau peranti serupa) melalui Bluetooth, mungkin pembesar suara masih menggunakan suara telefon anda. Cuba matikan Bluetooth telefon anda dan mainkan lagi cerita Snapchat.

But semula Telefon Anda

Sekiranya tiada kaedah ini berjaya untuk anda, reboot telefon anda sahaja. Mungkin memori cache telefon anda sudah penuh atau ada yang tidak kena dengan sistem operasi telefon anda (Android atau iOS).

Dengan menghidupkan semula telefon anda, anda akan menyegarkan memori sementara dan juga memperbaiki bug sementara.

Kebenaran Aplikasi

Sama ada anda menggunakan iPhone atau Android, pergi ke tetapan telefon anda dan pastikan bahawa kebenaran Mikrofon aktif. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk merakam audio, atau walaupun anda tidak dapat mendengarnya, hidupkan izin dan mulakan semula aplikasi.

Safe mode

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, masukkan telefon anda dalam Mod Selamat. Dengan andaian tidak ada suara di telefon atau aplikasi anda yang berfungsi sehingga anda memasuki Safe Mode, ada aplikasi lain yang mengganggu suara anda.

Safe Mode akan membantu anda menyempitkan sumber masalah kerana melumpuhkan semua perisian pihak ketiga di telefon anda. Sekiranya suara anda berfungsi dalam Safe Mode, mulailah menghapus aplikasi yang tidak dikenali, nyalakan semula telefon seperti biasa, dan periksa lagi Snapchat.

Masih Tidak Ada Suara?

Anda telah mencuba segalanya dan masih ada suara dari telefon anda. Ini mungkin masalah perkakasan. Pembesar suara anda mungkin perlu dibersihkan (hanya menggunakan sikat berbulu lembut untuk membersihkan pembesar suara), sarung telefon anda boleh mengganggu bunyi bising (lepaskan casing walaupun anda sudah lama menggunakannya), atau bawa ke pakar untuk memasang pembesar suara baru.

Memperbaiki Masalah - Aplikasi

Dengan mengandaikan semua aplikasi anda yang lain berfungsi dengan baik, kita harus fokus pada aplikasi Snapchat.

Mengemas kini Snapchat

Seperti yang disebutkan di atas, aplikasi yang tidak diperbarui dengan betul mungkin mengalami gangguan dan bug. Sekiranya ada pilihan untuk mengemas kini apl maka lakukanlah. Tutup aplikasi dan mulakan semula untuk melihat apakah suaranya berfungsi.

Pasang semula Snapchat

Memasang semula aplikasi Snapchat harus menjadi pilihan terakhir anda. Sekiranya anda telah mencuba semua perkara yang telah kami sebutkan, mungkin ada yang tidak kena dengan aplikasi itu sendiri.

Sekiranya terdapat kemas kini baru-baru ini, fail mungkin tidak dimuat dengan betul. Mungkin juga fail lain yang anda muat turun telah merosakkan fail Snapchat.

Snapchat

Sama ada cara, nyahpasang dan muat turun aplikasinya sekali lagi. Ini tidak akan menghapus akaun Snapchat anda dan semuanya akan sama seperti dulu. Satu-satunya perbezaan ialah anda akan memuat turun versi aplikasi terkini secara automatik.

Minta Bantuan Snapchat

Dengan mengunjungi Tetapan dalam aplikasi, anda dapat melaporkan masalah secara langsung ke Snapchat. Cukup ketuk ikon profil anda di sudut kanan atas kemudian ketuk roda tetapan di sudut kanan atas. Tatal ke bawah dan ketik ‘Saya melihat Bug’ atau goncang untuk melaporkan masalahnya.

Ini sangat berguna sekiranya bunyi tertentu tidak berfungsi (seperti bunyi Bitmoji anda). Kirim laporan dengan mengisi semua butiran dan Snapchat akan bertindak balas dengan lebih banyak petua penyelesaian masalah atau penyelesaian yang berguna.

Putar Kelantangan kemudian Turunkan

Beberapa pengguna yang mempunyai masalah ini menyatakan bahawa mengklik butang Volume Naik kemudian mengklik butang Volume Turun segera menyelesaikan masalah tersebut. Walaupun kami tidak mempunyai penjelasan yang sangat teknikal mengapa ini berfungsi, ini mungkin merupakan penyelesaian yang baik.

Gunakan butang kelantangan telefon anda untuk membuat aplikasi menyedari bahawa anda cuba mendengar. Setelah memahami bahawa ia perlu memberi anda suara, ia harus mula berfungsi tanpa perlu memasang semula aplikasi, membersihkan cache, dll.

Suara Snapchat Dipulihkan

Masalah bunyi di Snapchat sangat biasa, tetapi juga mudah diselesaikan. Mudah-mudahan, salah satu kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini telah membantu menyelesaikan masalah dan anda sekali lagi dapat mendengar bunyi di Snapchat.

Adakah anda mengetahui beberapa kemungkinan penyebab masalah bunyi Snapchat yang lain? Sekiranya demikian, adakah anda juga tahu bagaimana ia dapat diperbaiki? Kongsi petua anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found