Ulasan Sony SRS-X99: Mengambil pertarungan multiroom ke Sonos

Ulasan Sony SRS-X99: Mengambil pertarungan multiroom ke Sonos

Gambar 1 dari 5

sony_srs-x99_award-logo

Ulasan Sony SRS-X99: Sudut kiri atas
Ulasan Sony SRS-X99: Kawalan
Ulasan Sony SRS-X99: teruskan
Ulasan Sony SRS-X99: Sambungan
£ 399 Harga semasa dikaji

Sony telah membina pembesar suara tanpa wayar selama bertahun-tahun sekarang, tetapi tanpa banyak cara untuk mempromosikan, mereka telah berada di bawah radar. Pembesar suara memerlukan perhatian lebih, namun, dan usaha terbarunya, SRS-X99 adalah yang luar biasa, dengan kualiti suara yang cemerlang didukung oleh sokongan untuk pelbagai standard sambungan.

Lihat pembesar suara tanpa wayar terbaik yang berkaitan untuk 2018: Ini adalah 15 pembesar suara Bluetooth kegemaran kami

Ia masuk ke rangkaian pembesar suara multiroom Sony di hujung yang lebih tinggi dari julat pembesar suara tanpa wayar tunggal syarikat, tepat di atas SRS-X77. Ia jauh lebih besar daripada X77, berukuran 430 x 133 x 125mm dan berat 4,7kg. Tidak seperti SRS-X77, yang jauh lebih mudah alih dan termasuk bateri terpasang, SRS-X99 tidak akan dapat dipindahkan sedikit sebanyak.

Penggunaan kaca piano hitam berkilat yang sangat hebat memberikan kepulangan selamat datang untuk SRS-X99, dan ia memberikan penampilan yang cantik dan mewah kepada pembesar suara. Bahagian tepi yang bersih dan gril depan yang tidak terganggu kelihatan berkelas, dan rasanya yang enak. Anda mungkin ingin menahan diri daripada menyentuh SRS-X99 terlalu kerap, kerana permukaannya adalah magnet untuk noda kotor dan cap jari berminyak, sehingga terdapat kain pembersih gentian mikro yang dimasukkan ke dalam kotak untuk membantu anda menjaga pembesar suara mencari hujung atas.

Nasib baik, kawalan sentuh SRS-X99 terletak di sudut atas pembesar suara, menjadikan sebarang tanda berpotensi menjadi kurang jelas di bawah cahaya terang. Mereka juga lampu latar, sehingga mudah dicari dalam kegelapan, dan sensor jarak akan menghidupkannya hanya ketika anda menjangkau untuk menyentuhnya. Ini adalah kesan halus yang berfungsi dan menawan.

Dengan menggunakan kawalan, anda dapat menukar antara mod sambungan yang berbeza dari pembesar suara termasuk Rangkaian, Audio Masuk dan Bluetooth, yang terakhir dapat diaktifkan dengan mudah melalui titik hubungan NFC. Anda juga mendapat alat kawalan jauh minimalis yang sederhana, yang mempunyai kawalan main balik media serta butang input yang berbeza.

Sambungan

Di bahagian belakang kabinet anda akan menemui port USB-A dan USB-B. Yang pertama dapat digunakan untuk mengecas peranti mudah alih anda, seperti telefon atau tablet Anda, serta menyambungkan peranti penyimpanan luaran dengan fail muzik tempatan, sementara yang kedua dapat digunakan untuk menyambungkan SRS-X99 ke PC atau komputer riba untuk dimainkan langsung. . Sebagai alternatif, anda juga mempunyai bicu tambahan 3.5mm untuk sambungan analog.

SRS-X99 menyokong pelbagai format, termasuk FLAC, AAC, ALAC dan DSD selain MP3. Sebagai Sony, tidak menghairankan bahawa terdapat sokongan audio resolusi tinggi juga, jadi main balik fail 192kHz / 24-bit tidak menjadi masalah. Ini akan sangat menarik bagi audiophile dengan perpustakaan master resolusi tinggi yang menarik.

Sekiranya semua itu tidak mencukupi, SRS-X99 mempunyai Wi-Fi dwi-jalur bawaan dan port Ethernet untuk sambungan rangkaian berwayar, sehingga Anda tidak akan kehendak ketika datang cara untuk mengakses muzik anda. Antena pop-out dapat digunakan untuk meningkatkan penerimaan tanpa wayar, tetapi setelah anda menyambungkan SRS-X99 ke rangkaian anda - yang dapat dilakukan melalui aplikasi SongPal Sony - anda membuka Spotify Connect, AirPlay, Google Cast dan DLNA sebagai tanpa wayar pilihan sambungan di samping Bluetooth.

Aplikasi SongPal Sony dapat digunakan untuk menguruskan banyak pembesar suara, mengubah tetapan EQ dan mengakses muzik yang tersimpan di rangkaian atau peranti rumah anda. Mengelompokkan pembesar suara bersama adalah mudah: cukup ketik dan seret pembesar suara yang disambungkan ke rangkaian anda bersama-sama untuk menambahkannya ke kumpulan.

Kualiti Bunyi

Dari segi konfigurasi pemacu, tidak ada yang berubah dari SRS-X9. Terdapat tujuh keseluruhan, dan ini terdiri daripada dua pemacu cecair magnetik 50mm, woofer 94mm pusat yang dipasangkan dengan dua radiator pasif, dua tweeter penyebaran lebar depan 19mm dan sepasang tweeter menembak ke atas 19mm. Gril pembesar suara depan boleh ditanggalkan menggunakan alat khas (termasuk dalam kotak) untuk memperlihatkan pemacu yang mengagumkan di dalamnya.

Dari segi peningkatan suara digital, anda mendapatkan kedua DSEE HX, yang menaikkan fail yang dimampatkan hingga ke tahap resolusi tinggi, dan Clear Audio +, yang menerapkan pemprosesan isyarat digital untuk audio yang lebih tajam. Saya tidak pernah menjadi penggemar Clear Audio +, walaupun ketika audio terdengar sedikit lebih terperinci, audio juga menambah bass yang sedikit, mewarnai suaranya.

Ulasan Sony SRS-X99: teruskan

Syukurlah, terdapat banyak kawalan terhadap EQ untuk menjadikan muzik anda terdengar seperti yang anda suka. Pada EQ yang rata, SRS-X99 terdengar hebat di semua genre. Trek orkestra mempunyai kehadiran dan ruang, sementara hip hop mempunyai banyak daya tarikan dan serangan agresif.

Dengarkan trek beresolusi tinggi dan anda boleh mula memilih lebih terperinci. Trek akustik terdengar lebih halus, dengan perincian yang paling halus, seperti pernafasan penyanyi dan jari di papan fret, yang dapat dilihat untuk pengalaman autentik di dalam bilik.

Kesimpulannya

SRS-X99 adalah serba boleh yang hebat dengan suara yang menakjubkan, dan penambahan Spotify Connect dan Google Cast di atas SRS-X9 adalah penambahbaikan yang berguna dan menjadikannya pembesar suara multiroom berfungsi sepenuhnya.

Ia mengatasi pembesar suara mewah yang serupa seperti Sonos 'Play: 5 ketika berkaitan dengan sambungan dan sokongan audio resolusi tinggi juga, tetapi Sonos tetap menang dari segi kemudahan dan penghantaran pelbagai bilik, kerana ia menyokong pelbagai aliran dalam talian yang lebih luas perkhidmatan.

Bergantung pada apa yang anda perlukan, anda tidak akan kecewa dengan SRS-X99, terutama jika anda berbelanja, kerana ia sering tersedia dengan harga sekitar £ 399. Itu menjadikannya sedikit lebih murah daripada Play: 5 dan oleh itu, nilai sentuhan lebih baik.

Lihat juga: 5 wang pembesar suara Bluetooth terbaik boleh dibeli

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found